Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκη Επιτροπη

Δελτιο Τυπου

Βρυξέλλες, 30 Νοεμβρίου 2012

Περιβάλλον: Η Επιτροπή επιβραβεύει καινοτόμες λύσεις διαχείρισης υδάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές των φετινών βραβείων του ευρωπαϊκού συστήματος οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου. Οι έξι βραβευθέντες οργανισμοί επέδειξαν αριστεία ως προς τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση των υδάτων τους. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε τελετή χθες βράδυ στις Βρυξέλλες.

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος κ. Janez Potočnik δήλωσε: «Το νερό αποτελεί πολύτιμο πόρο, και ως εκ τούτου οφείλουμε να μεριμνούμε περισσότερο γι’αυτό. Έτσι, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να συγχαρώ όλους τους νικητές των βραβείων EMAS επειδή διαχειρίστηκαν τα ζητήματα νερού στους οργανισμούς τους με τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Με την απονομή αυτών των βραβείων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τις εξαιρετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις τους στο υπόψη πεδίο. Συνεχίστε λοιπόν το θετικό σας έργο!»

Οι φετινοί νικητές, που επελέγησαν μεταξύ 27 υποψηφίων, είναι οι εξής: Abwasserverband Anzbach Laabental (Αυστρία), Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Γερμανία), Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Γερμανία), Lafarge Cement (Ηνωμένο Βασίλειο), Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Ιταλία), Bristol City Council (Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι νικητές από τον ιδιωτικό τομέα και τα επιτεύγματά τους

Πολύ μικροί οργανισμοί: Η Abwasserverband Anzbach Laabental (Αυστρία) είναι ένας σύνδεσμος καινοτόμων δημοτικών εταιρειών αποχέτευσης που ιδρύθηκε το 1972. Οι κοινότητες μέλη του καθαρίζουν τα λύματά τους κατά οικολογικώς άρτιο τρόπο και προωθούν στο κοινό λύσεις διάθεσης αποβλήτων αβλαβείς για το περιβάλλον. Καταχωρίζουν σε μητρώα τους πάσης φύσεως ρυπαίνοντες πλην νοικοκυριών ώστε να αποφεύγεται η επικίνδυνη ρύπανση των υδάτων, τα δε μέλη του συνδέσμου συνεργάζονται μόνο με εγκεκριμένους προμηθευτές οι οποίοι αξιολογούνται ετησίως.

Μικροί οργανισμοί: H Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Γερμανία) εκμεταλλεύεται το πάρκο κατασκήνωσης και διακοπών Wulfenerhals στο νησί Fehmarn της Βαλτικής Θάλασσας. Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης έχουν εγκαταστήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα κύκλου νερού και σταθμό βιολογικής επεξεργασίας υδάτων που καθιστούν δυνατή την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένων λυμάτων για το πότισμα του χλοοτάπητα των εκτάσεών τους. Έχουν επίσης εγκαταστήσει στους λουτήρες μηχανισμούς εξοικονόμησης νερού και χρησιμοποιούν μόνον βιοαποδομήσιμα υγρά καθαρισμού και πλυσίματος.

Μεσαίου μεγέθους οργανισμοί: H Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Γερμανία) είναι ένα ζυθοποιείο που παράγει βιολογικές μπύρες και μη αλκοολούχα ποτά. Η εταιρεία εξοικονομεί νερό με τη χρήση των ομβρίων και ανακυκλωμένου νερού. Η Neumarkter Lammsbräu εκπαιδεύει τους υπαλλήλους της σχετικά με την εξοικονόμηση νερού και μεριμνά για την υπεύθυνη χρήση του νερού που αντλείται από φρέατα ιδιοκτησίας της εταιρείας. Επειδή χρησιμοποιούνται μόνον οικολογικές πρώτες ύλες, η εταιρεία δεν διοχετεύει παρασιτοκτόνα στα λύματά της.

Μεγάλοι οργανισμοί: Η Lafarge Cement (ΗΒ), ο μεγαλύτερος σιμεντοπαραγωγός του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέθεσε ανεξάρτητες εργασίες αποτυπώματος νερού για τις επιπτώσεις των προϊόντων της σε συσχετισμό με ολόκληρο τον κύκλο ζωής του νερού. Αυτό οδήγησε σε καλύτερο βαθμό απόδοσης της χρήσης νερού στη διεργασία σιμεντοπαραγωγής: 1,22 κυβ. μέτρα νερού ανά τόνο PCE (ισοδύναμο τσιμέντου Portland) το 2010, έναντι 0,142 κυβ. μέτρων νερού ανά τόνο PCE το 2011. Όταν η εταιρεία αναπτύσσει νέες ποιότητες τσιμέντου, υπολογίζει πλέον το απαιτούμενο νερό με βάση τις ανάγκες του τελικού χρήστη.

Οι νικητές από τον δημόσιο τομέα και τα επιτεύγματά τους

Μικροί οργανισμοί : Η Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Τοσκάνη, Ιταλία) απαιτεί να προβλέπονται σε όλα τα νεόδμητα κτίρια τεχνολογίες εξοικονόμησης ύδατος. Έχει επίσης καθιερώσει σχέδια βελτίωσης της γεωργίας ώστε να μειώσει τη διάβρωση των εδαφών και την επιφανειακή απορροή. Όταν λαμβάνει αποφάσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, προμήθειες και άλλες δραστηριότητες, το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει πλέον πτυχές διαχείρισης υδάτων, διοργανώνει δε περιβαλλοντική επιμόρφωση στελεχών του κλάδου της φιλοξενίας.

Μεγάλοι οργανισμοί: Το Bristol City Council (ΗΒ) δίνει ώθηση σε συστήματα αποδοτικής χρήσης του νερού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η συλλογή των ομβρίων υδάτων, η βιώσιμη αποστράγγιση των εξωτερικών χώρων και η μειωμένη κατανάλωση νερού στο κηπουρικό πρόγραμμα της πόλης, με τα οποία η κατανάλωση νερού του Bristol μειώθηκε κατά 11% συγκριτικά με την περίοδο 2009/10. Η στρατηγική για τη μελλοντική ανάπτυξη της πόλης περιλαμβάνει καίριες πολιτικές για τη διατήρηση των υδατικών πόρων. Η ποιότητα των επιφανειακών υδάτων των ποταμών σε όλη την πόλη έχει επίσης βελτιωθεί χάρη σε τοπικές πρωτοβουλίες.

Ιστορικό

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου (EMAS) είναι ένα διαχειριστικό εργαλείο για οργανισμούς, με στόχο τη βελτίωση των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιδόσεων και τη γνωστοποίηση των περιβαλλοντικών τους επιτευγμάτων. Το EMAS έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένες επιδόσεις, αξιοπιστία και διαφάνεια των εγγεγραμμένων σε αυτό οργανισμών.

Το 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επιβραβεύει το εξαίρετο έργο των εγγεγραμμένων στο EMAS οργανισμών, καθιερώνοντας τις διακρίσεις EMAS. Με τα βραβεία EMAS αναγνωρίζονται, έκαστο έτος, διακεκριμένες επιτεύξεις σε μια συγκεκριμένη πτυχή περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Το θέμα των βραβείων για το 2012 είναι «Διαχείριση υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της αποδοτικότητας κατά τη χρήση του νερού και της ποιότητας του νερού». Εφέτος, προτάθηκαν για βραβείο 27 φορείς από 14 ευρωπαϊκές χώρες. Έξι νικητές επιλέχθηκαν από κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, υπό την προεδρία της Jacqueline McGlade, Εκτελεστικής Διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο «Ateliers des Tanneurs» στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://ec.europa.eu/environment/emas/emasawards/index.htm

Κανονισμός EMAS:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009R1221:EL:NOT

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar