Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 29. novembra 2012

Okolje: zelena prestolnica Evrope 2013 – Nantes, Francija

Na današnji slovesnosti v Bruslju je Nantes, šesto največje francosko mesto, od mesta Vitoria-Gasteiz v Španiji prevzel naziv zelene prestolnice Evrope. Nantes je bil imenovan za zeleno prestolnico Evrope 2013 po intenzivnem vseevropskem natečaju v letu 2010.

Evropski komisar Janez Potočnik je dejal: „Čestitam mestu Nantes za prejem naziva zelene prestolnice Evrope 2013, ki predstavlja veliko odgovornost. Nagrada je priznanje za najboljše okoljske prakse, vključno na področjih lokalnega prispevka k trajnostnemu prometu in rabi zemljišč, zelenim mestnim območjem, porabi vode ter boju proti globalnim podnebnim spremembam.“

Nantes ima mnogo „zelenih“ dosežkov, ki so mu pomagali osvojiti naziv. Na primer:

  • vsakdo v mestu Nantes živi največ 300 metrov od zelenega območja,

  • na osebo imajo 57 m² zelenih površin,

  • v mestu je 100 000 dreves,

  • 15 % prebivalcev dnevno uporablja javni prevoz,

  • Nantes ima ambiciozen akcijski načrt o podnebju za zmanjšanje emisij CO2 za 30 % na prebivalca do leta 2020 v primerjavi z letom 2003,

  • 60 % površine v mestu Nantes je kmetijsko ali zeleno območje,

  • mesto ima štiri območja Natura 2000 ter 33 naravnih območij živalskega, rastlinskega ali ekološkega interesa.

Nantes je ustvaril tudi potujočo razstavo, imenovano Aéroflorale II. Razstava, ki bo med evropskimi mesti potovala v letu 2013, vključuje predstavo z imenom „odprava rastlin“, v kateri bo predstavljen prispevek mesta Nantes k najboljšim okoljskim praksam in ki bo ozaveščala o nagradi za zeleno prestolnico Evrope prek bioloških poskusov in odkritij. V Bruslju bo razstava Aéroflorale na ogled maja 2013.

Nantes je pripravil tudi obsežen koledar prireditev, namenjenih izmenjavi njegovih izkušenj s svetom in počastitvi dosežkov mesta. Koledar vključuje 5. svetovni forum o človekovih pravicah z naslovom „Trajnostni razvoj/človekove pravice: skupen boj?“ (maj 2013), 10. konferenco o ekološkem mestu (september 2013) in tretje svetovno srečanje mehiških mest, ki so podpisnice pakta v okviru gibanja graditeljev ekološkega mesta.

Ozadje

Nagrada za zeleno prestolnico Evrope se podeli mestu, ki je vodilno po okoljski prijaznosti mestnega življenja v njem. Odbor strokovnjakov oceni mesta glede na 12 okoljskih kazalnikov, potem pa žirija ocenjuje njihovo zavezanost k trenutnim ter ambicioznim ciljem za nadaljnje izboljšanje varstva okolja in trajnostni razvoj, njihove ukrepe ozaveščanja ter v kolikšni meri lahko delujejo kot vzor drugim in spodbujajo najboljše prakse v drugih evropskih mestih. Poleg tega da navdihuje druga mesta, ta prestižna nagrada prispeva k ugledu in privlačnosti zmagovalnega mesta kot destinacije za potovanja, delo in bivanje.

Nagrado za zeleno prestolnico Evrope je od začetka podeljevanja leta 2010 prejelo pet mest. Prvi je naziv dobil Stockholm, leta 2011 je bil nato podeljen Hamburgu, leta 2012 pa španskemu mestu Vitoria-Gasteiz; za leto 2014 bo Nantes naziv predal Københavnu.

Nantes se nahaja na sotočju rek Loire, Erdre in Sèvre 55 km od atlantske obale Francije in je središče urbanega območja širšega mesta Nantes. Gre za šesto največje mesto v Franciji s približno 600 000 metropolitanskimi prebivalci in mestnim območjem 534,9 km².

Več informacij:

www.europeangreencapital.eu / Twitter: @EU_GreenCapital

Kontakta:

Joe Hennon (+32 22953593)

Monica Westeren (+32 22991830)


Side Bar