Navigation path

Left navigation

Additional tools

euroopan komissio

lehdistötiedote

Bryssel, 29. marraskuuta 2012

Ympäristö: Euroopan vihreä pääkaupunki 2013 on Ranskan Nantes

Euroopan vihreän pääkaupungin arvo luovutettiin Brysselissä tänään pidetyssä tilaisuudessa Nantesille, joka on Ranskan kuudenneksi suurin kaupunki. Vuoden 2012 vihreä pääkaupunki oli Espanjan Vitoria-Gasteiz. Nantes voitti palkinnon vuonna 2010 järjestetyssä tiukassa Euroopan laajuisessa kilpailussa.

"Haluan onnitella Nantesia vuoden 2013 Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailun voitosta, johon sisältyy suuri vastuu", totesi komissaari Janez Potočnik. "Palkinto myönnetään tunnustuksena ympäristöalan parhaista käytännöistä aloilla, joita ovat muun muassa kestävä liikennepolitiikka ja maankäyttö, kaupungin viheralueet, vedenkulutus ja maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen torjunta."

Nantesin voittoon vaikuttivat sen useat ympäristösaavutukset, kuten:

  • kaikilla asukkailla on enintään 300 metriä lähimpään viheralueeseen

  • 57 m² viheralueita henkeä kohden

  • 100 000 puuta

  • 15 % asukkaista käyttää julkista liikennettä päivittäin

  • kunnianhimoinen ilmastosuunnitelma, jolla pyritään vähentämään hiilidioksidipäästöjä 30 % henkeä kohden vuoteen 2020 mennessä vuoden 2003 tasoon verrattuna

  • 60 % maa-alasta on joko maatalouskäytössä tai viheralueena

  • neljä Natura 2000 -aluetta ja 33 kasvillisuudeltaan, eläimistöltään tai ekologiselta arvoltaan merkittävää luontoaluetta.

Nantes on lisäksi tuottanut Aéroflorale II -näyttelyn, joka kiertää vuonna 2013 Euroopan eri kaupungeissa. Näyttelyyn sisältyy "löytöretki kasvien maailmaan" -esitys, joka havainnollistaa kaupungin hyviä toimintatapoja ympäristöalalla ja tekee tunnetuksi Euroopan vihreä pääkaupunki -palkintoa biologisten kokeiden ja keksintöjen keinoin. Brysseliin Aéroflorale-näyttely saapuu toukokuussa 2013.

Nantesissa järjestetään myös monenlaisia tapahtumia, joissa esitellään kaupungin kokemuksia ja saavutuksia. Tapahtumiin kuuluvat muun muassa maailman viides ihmisoikeusfoorumi, jonka teemana on "Kestävä kehitys ja ihmisoikeudet: yhteinen taistelu?" (toukokuussa 2013), kymmenes Ecocity-konferenssi (syyskuussa 2013) ja Ecocity Builders -järjestön aloitteesta järjestettävä Mexicon sopimuksen allekirjoittaneiden kaupunkien kolmas vuosikokokos.

Tausta

Euroopan vihreä pääkaupunki -palkinto myönnetään kaupungille, joka on edelläkävijä ympäristöystävällisessä kaupunkiasumisessa. Asiantuntijapaneeli arvioi kaupungit käyttäen 12:ta kriteeriä. Sen jälkeen palkintolautakunta arvioi niiden sitoutumista jatkuviin ja kunnianhimoisiin tavoitteisiin ympäristön parantamiseksi ja kestävän kehityksen edistämiseksi, niiden viestintää sekä kykyä toimia esimerkkinä ja edistää parhaita käytäntöjä muissa eurooppalaisissa kaupungeissa. Sen lisäksi, että voittajakaupunki toimii esimerkkinä muille kaupungeille, nimitys tuo voittajalle mainetta ja lisää sen vetovoimaa matkailu-, työ- ja asuinkaupunkina.

Euroopan vihreä kaupunki -palkinto myönnettiin ensi kerran vuonna 2010, ja se on sen jälkeen myönnetty viidelle kaupungille. Ensimmäisen palkinnon voitti Tukholma, vuoden 2011 palkinto myönnettiin Hampurille ja vuoden 2012 palkinto Espanjan Vitoria-Gasteizille. Nantesin jälkeen vuorossa on Kööpenhamina vuonna 2014.

Nantes sijaitsee Loire-, Erdre- ja Sèvre-jokien yhtymäkohdassa 55 km päässä Atlantin rannikolta, ja se on suur-Nantesin kaupunkialueen keskus. Nantes on Ranskan kuudenneksi suurin kaupunki. Suur-Nantesin alueella on 600 000 asukasta, ja sen pinta-ala on 534,9 km².

Lisätietoja:

www.europeangreencapital.eu / Twitter: @EU_GreenCapital

Yhteyshenkilöt:

Joe Hennon (+32 2) 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2) 299 18 30)


Side Bar