Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ZH

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 28 Νοεμβρίου 2012

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προς μια νέα συμφωνία για πολιτιστική συνεργασία με την Κίνα

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, η ευρωπαία επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, κατά τη συνάντησή της με υπουργούς και ανώτερα στελέχη στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα (29 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου) θα επισημάνει τη σημασία και τα οφέλη που απορρέουν από την αυξημένη πολιτιστική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η επίτροπος και ο κινέζος υπουργός Πολιτισμού, κ. Cai Wu, θα υπογράψουν μια νέα κοινή δήλωση για την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Κίνας και θα πάρουν μέρος στην τελετή λήξης του έτους διαπολιτισμικού διαλόγου ΕΕ-Κίνας 2012. Η επίτροπος θα συμμετάσχει επίσης στην έναρξη του πρώτου διαδικτυακού φεστιβάλ ευρωπαϊκού κινηματογράφου στην Κίνα και σε συνέδριο για την πολυγλωσσία που αποσκοπεί στην προώθηση της διδασκαλίας των γλωσσών της ΕΕ στην Κίνα και της μανδαρινικής γλώσσας στην Ευρώπη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει τη δέσμευση να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Κίνα στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της νεολαίας και της πολυγλωσσίας. Κατά τη διάρκεια του έτους σημειώθηκαν ορισμένα σημαντικά ορόσημα στη διαδικασία αυτή, με την εγκαινίαση του διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ των λαών μας και την επιτυχία του έτους διαπολιτισμικού διαλόγου ΕΕ-Κίνας. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συμβάλουν στην προσέγγιση των λαών μας και προσβλέπω σε περαιτέρω εμβάθυνση των δεσμών μας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής» δήλωσε η επίτροπος κα. Βασιλείου.

Στις 29 Νοεμβρίου, η επίτροπος θα συμμετάσχει σε επίσημη βραδινή εκδήλωση στον πρώτο κινηματογράφο προβολής καλλιτεχνικών ταινιών του Πεκίνου, το Broadway Cinematheque MOMA, για τον εορτασμό της έναρξης του πρώτου διαδικτυακού φεστιβάλ ευρωπαϊκού κινηματογράφου και του 5ου «παραδοσιακού» φεστιβάλ ευρωπαϊκού κινηματογράφου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε κινηματογράφους και πολιτιστικά κέντρα σε τέσσερις κινεζικές πόλεις – Πεκίνο, Chengdu, Shenzhen και Tianjin. Η εκδήλωση του Πεκίνου θα περιλαμβάνει προβολή της γαλλικής ρομαντικής κωμωδίας του James Huth, Un bonheur n'arrive jamais seul («Ενός καλού μύρια έπονται»), με τους Sophie Marceau και Gad Elmaleh.

Στις 30 Νοεμβρίου, η επίτροπος πρόκειται να συνεδριάσει με την κ. Liu Yandong, μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Λ.Δ. της Κίνας, για προβούν σε απολογισμό των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν έως τώρα από τον διάλογο μεταξύ των λαών που ξεκίνησε τον Απρίλιο (IP/12/381), και με τον Υπουργό Παιδείας, τον κ. Yuan Guiren, για να συζητήσουν την επέκταση της συνεργασίας σε κοινά σχολεία και υποτροφίες με σκοπό την τόνωση της μαθησιακής κινητικότητας μεταξύ των δύο περιφερειών. Το βράδυ θα παραστεί στην τελετή λήξης του έτους ΕΕ-Κίνας (IP/12/91), το οποίο αποτέλεσε κίνητρο για τη διοργάνωση περίπου 200 εκδηλώσεων. Στη συνέχεια, μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού, κ. Cai Wu, η επίτροπος θα υπογράψει τη νέα κοινή δήλωση σχετικά με την πολιτιστική συνεργασία, η οποία προσδιορίζει τομείς προτεραιότητας αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως ο δημιουργικός και πολιτιστικός τομέας, η πολιτιστική κληρονομιά και η σύγχρονη τέχνη.

Την 1η Δεκεμβρίου, η επίτροπος κ. Βασιλείου θα μιλήσει στη Διάσκεψη Κίνας-ΕΕ για την πολυγλωσσία. Η εκδήλωση αυτή, που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ξενόγλωσσων Σπουδών και συγκεντρώνει 200 εκπροσώπους από την Κίνα και την ΕΕ, αποσκοπεί στην προώθηση της κατάρτισης και της κινητικότητας για φοιτητές και καθηγητές ξένων γλωσσών. Η επίτροπος θα επισκεφθεί τη Διεθνή Σχολή Επιχειρηματικών Σπουδών Κίνας-Ευρώπης, όπου θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία σχετικά με την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Ιστορικό

Έτος διαπολιτισμικού διαλόγου ΕΕ-Κίνας

Στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας που πραγματοποιήθηκε το 2010, οι ηγέτες της ΕΕ και της Κίνας αποφάσισαν να ορίσουν το 2012 ως έτος διαπολιτισμικού διαλόγου ΕΕ-Κίνας. Ο επίσημος αυτός τίτλος παραχωρήθηκε σε εκδηλώσεις και έργα που συνέβαλαν στην επίτευξη των στόχων του έτους. Σχεδόν 100 πολυμερείς εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν δύο ή περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, αποτέλεσαν μέρος του επίσημου ημερολογίου του έτους, από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 30 Νοεμβρίου. Διοργανώθηκαν επίσης άλλα 100 διμερή έργα, τα οποία κάλυπταν όλους τους πολιτιστικούς τομείς, καθώς και την εκπαίδευση, την έρευνα, την πολυγλωσσία και τη νεολαία. Το Έτος διαπολιτισμικού διαλόγου ΕΕ-Κίνας είναι το δεύτερο σε μια σειρά θεματικών Ετών στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Το 2011 ήταν το Έτος Νεολαίας ΕΕ-Κίνας.

Διάλογος υψηλού επιπέδου μεταξύ των λαών ΕΕ-Κίνας

Τον Μάιο του 2011, οι ηγέτες της ΕΕ και της Κίνας υπέγραψαν δήλωση με την οποία επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής της συνεργασίας τους με τη δημιουργία ενός «τρίτου πυλώνα» της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, μέσω του διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ των λαών για ΕΕ-Κίνας. Η κίνηση αυτή συμπλήρωσε τον οικονομικό και εμπορικό διάλογο υψηλού επιπέδου («πρώτος πυλώνας») και τον στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου («δεύτερος πυλώνας»). Ο διάλογος μεταξύ των λαών έχει το ίδιο καθεστώς με τους άλλους δύο διαλόγους και διαθέτει ευέλικτη δομή με περιορισμένες δημοσιονομικές επιπτώσεις. Ενσωματώνει υπάρχοντες διαλόγους για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία (IP/12/381).

Τριτοβάθμια εκπαίδευση, πολυγλωσσία και νεολαία

Ο αριθμός των κινέζων φοιτητών σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχει εξαπλασιαστεί μεταξύ του 2000 και του 2010, ξεπερνώντας συνολικά τους 120 000. Η ΕΕ έχει χορηγήσει υποτροφίες Erasmus Mundus σε 2 000 κινέζους φοιτητές τα τελευταία έξι έτη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. Κατά την επόμενη τετραετία, έως το 2016, η κινεζική κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να χορηγήσει 10 000 υποτροφίες σε Ευρωπαίους που επιθυμούν να σπουδάσουν σε κινεζικά πανεπιστήμια.

Το Erasmus για όλους, το νέο πρόγραμμα που προτείνει η Επιτροπή για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την περίοδο 2014-2020, θα είναι ανοικτό σε χώρες εκτός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, επιτρέποντας στους ευρωπαίους φοιτητές και εργαζόμενους να λαμβάνουν υποτροφίες για να μεταβούν σε μια χώρα εκτός της ΕΕ, καθώς και για σπουδαστές και εργαζόμενους από χώρες εκτός της ΕΕ να έρθουν να σπουδάσουν, να καταρτιστούν ή να διδάξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνεργασία στον τομέα της πολυγλωσσίας μεταξύ Κίνας και ΕΕ αναπτύχθηκε ταχύτατα κατά τις τελευταίες δεκαετίες και η πολυγλωσσία αποτελεί μέρος του διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ των λαών. Η πολιτική της Επιτροπής αποσκοπεί να προωθήσει τη διδασκαλία και την εκμάθηση των ευρωπαϊκών και των κινεζικών γλωσσών σε διεθνές επίπεδο, να διερευνήσει νέες ιδέες για τον εμπλουτισμό της γλωσσικής κατάρτισης και κινητικότητας φοιτητών και καθηγητών γλωσσών, και να τονίσει τη σημασία των γλωσσών για τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τον διάλογο μεταξύ των λαών.

Το 2012, το πρόγραμμα Νεολαία σε δράση χορήγησε περίπου 1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη 15 έργων στα οποία συμμετέχουν περισσότερες από 100 ευρωπαϊκές και κινεζικές οργανώσεις νεολαίας. Τα έργα ανέπτυξαν κοινές δραστηριότητες που συνδέονται με την απασχόληση, τον εθελοντισμό και την ενεργή συμμετοχή των νέων στην κοινωνία.

Κινηματογράφος

Σκοπός του πρώτου διαδικτυακού φεστιβάλ κινηματογράφου είναι να δοθεί η δυνατότητα σε μεγαλύτερο κινεζικό κοινό να παρακολουθήσει ευρωπαϊκές ταινίες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η επίτροπος κ. Βασιλείου θα διερευνήσει αν μπορούν να γίνουν ορισμένες ενέργειες, ώστε να αποφευχθούν οι ποσοστώσεις και να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε ταινίες. Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Media Mundus υποστηρίζει προβολές κινεζικών ταινιών όπως Πίσω στο 1942 του Feng Xiaogang και Δικαστής Archer του Xu Haofeng στο φεστιβάλ της Ρώμης, καθώς και ειδικές συναντήσεις μεταξύ σκηνοθετών από την ΕΕ και την Κίνα στα φεστιβάλ κινηματογράφου του Udine, της Βαρσοβίας και της Ρώμης. Κάθε χρόνο το πρόγραμμα MEDIA Mundus διαθέτει περίπου 5 εκατ. ευρώ συνολικά για έργα συνεργασίας με τη συμμετοχή επαγγελματιών του κινηματογράφου της ΕΕ και των ομολόγων τους από όλο τον κόσμο. Το έργο εμπορικής συνεργασίας ΕΕ-Κίνας έδωσε τη δυνατότητα να διοργανωθούν διάφορα εργαστήρια και επισκέψεις μελέτης στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας.

Συνεντεύξεις τύπου

Η επίτροπος κ. Βασιλείου πρόκειται να πάρει μέρος στις συνεντεύξεις τύπου στο 1ο διαδικτυακό φεστιβάλ κινηματογράφου (29 Νοεμβρίου, Broadway Cinematheque MOMA, 17:35-17:45)· μετά την υπογραφή της νέας κοινής δήλωσης σχετικά με την πολιτιστική συνεργασία ΕΕ-Κίνας (30 Νοεμβρίου, Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας, 18:40-18:50)· και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Διεθνή Σχολή Επιχειρηματικών Σπουδών Κίνας-ΕΕ (1η Δεκεμβρίου, 14:20-14:30).

Για περισσότερες πληροφορίες

Διάλογος υψηλού επιπέδου μεταξύ των λαών ΕΕ-Κίνας

Έτος διαπολιτισμικού διαλόγου ΕΕ-Κίνας

Πρόγραμμα MEDIA Mundus

Έργο εμπορικής συνεργασίας ΕΕ–Κίνας

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εκπαίδευση και κατάρτιση

Δικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Ακολουθήστε την κ. Ανδρούλλα Βασιλείου στο Τwitter @VassiliouEU

Επικοινωνία :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67), William Fingleton (Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Πεκίνο) (+86 108 45 48 000)


Side Bar