Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. november 26.

Európa akcióban: egyéves a Duna régióra vonatkozó uniós stratégia

A Duna régióra vonatkozó stratégia első alkalommal megrendezésre kerülő éves fórumán a stratégia működésének első évében elért eredményeit ünneplik a bajorországi Regensburgban. A bajor tartomány és Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős európai biztos közös szervezésével zajló eseményen Angela Merkel is részt vesz, és vitaindító beszédet tart.

A Duna régióra vonatkozó stratégia közös megoldásokkal szolgál azokra a kihívásokra, amelyekkel 14 ország szembesül többek között a közlekedés, a biztonság, a turizmus, a környezetvédelem, az energiaellátás, a foglalkoztatás és a növekedés terén.

A november 27-én és 28-án megrendezésre kerülő fórumot megelőzően Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős európai biztos a következőket nyilatkozta: „Meggyőződésem, hogy a stratégia nagymértékben hozzájárul Európa ezen térségének versenyképességéhez. A projektek már lendületbe jöttek, és lassan megmutatkoznak az első eredmények is. Regensburgban azt fogjuk megvitatni, hogy miként lehetne a stratégiát a lehető leghatékonyabbá tenni, hogy az valóban kihatással legyen az emberek életére az egész régióban: nemcsak most, hanem az EU következő költségvetési időszakában is.”

A stratégiában részt vevő 14 ország képviselői, köztük számos miniszter és államtitkár lesz jelen az éves fórumon, hogy számot vessenek az eddigi eredményekről, és közösen elgondolkodjanak a stratégia jövőjéről.A politikusok mellett a magánszféra, a régió vállalatai, a civil társadalom és a tudományos világ is jeles képviselőket küldenek a rendezvényre.Angela Merkel november 28-án kapcsolódik be a programba, hogy megtartsa vitaindító beszédét 14 óra 15 perckor.

A Duna régióra vonatkozó uniós stratégia, amelyet 2011. április 13-án indítottak el, szorosabb együttműködésre fogja a dunai makrorégió országait és régióit. A cél az, hogy a legfontosabb területekre stratégiai jelentőségű beruházásokat irányítsanak, és nem csupán közigazgatási szinten, hanem a vállalkozók, kisvállalatok és kutatók bevonásával hálózatokat építsenek ki, valamint együttműködés jöjjön létre az olyan területeken is, mint a biztonság és a turizmus.

A stratégia keretében többek között a következő fontos kezdeményezések és projektek indultak:

  • egyetértési megállapodás Románia és Bulgária között a dunai hajózásról,

  • a Duna régió gázpiaci modellje, melynek eredményei annyira ígéretesek, hogy a tervek szerint az egész EU-ra ki fogják terjeszteni,

  • a dunai turizmus egységes arculata – a makrorégió innovatív marketingstratégiája, fenntartható hajó- és kerékpárútrendszerrel; az új hajóflottát már építik,

  • bűnüldözés: a régiók együttműködnek az Europollal a Duna régióban a szervezett bűnözés és a korrupció visszaszorítására irányuló projekteken,

  • dunai árvízkockázati projekt: 8 ország 19 intézménye közösen feltérképezi a veszélyeztetett területeket a régió védelme érdekében,

  • Dunai üzleti fórum: a régió kis- és középvállalkozásainak első hálózatépítési fóruma, amelyben 300 kkv vesz részt,

  • az innovatív hajók projektje: fenntartható dunai közlekedés kifejlesztése. A Bizottság kutatási és innovációs szolgálatával együtt kidolgozott új technológiai megoldások.

További információk: http://www.danube-region.eu/pages/projects-and-initiatives

Előzmények

Az Európai Tanács felkérte a Bizottságot, hogy 2013 júniusáig készítsen jelentést a Duna régióra vonatkozó stratégiával kapcsolatban elért haladásról.Ennek előkészületeként a Bizottság a regensburgi fórumon bemutatja az eddigi eredményekkel és a stratégia jövőbeli optimalizálásával kapcsolatban készült vitaanyagot.

A Duna régióra vonatkozó uniós stratégiában részt vevő országok: Németország (Baden-Württemberg és Bajorország), Ausztria, Magyarország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Bulgária, Románia, Horvátország, Szerbia, Bosznia és Hercegovina, Montenegró, Moldova és Ukrajna.

További információk:

Az Európai Unió Duna régióra vonatkozó stratégiája:

http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperate/danube/index_en.cfm

(lásd IP/11/472)

Konferenciaprogram és internetes közvetítés:

http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/danube_forum2012/agenda_en.cfm

Vitaanyag a Duna régióra vonatkozó uniós stratégia végrehajtásáról

http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/danube_forum2012/doc/draft_reflection_paper_v3.pdf

Kövesse az EU regionális politikáját a Twitteren - #EUSDR

Kapcsolattartók :

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10)


Side Bar