Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 26 Νοεμβρίου 2012

H Ευρώπη σε δράση: Ένας χρόνος από την έναρξη της στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή του Δούναβη

Το πρώτο ετήσιο φόρουμ της στρατηγικής για την περιοχή του Δούναβη στο Regensburg της Βαυαρίας γιορτάζει τα αποτελέσματα του πρώτου έτους της στρατηγικής για την περιοχή του Δούναβη. Στο φόρουμ, το οποίο διοργανώνουν από κοινού η Βαυαρία και ο επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, ο κ. Johannes Hahn, θα παρευρεθεί και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα παραθέσει και την κεντρική ομιλία.

Η στρατηγική για την περιοχή του Δούναβη έχει να κάνει με την εξεύρεση κοινών λύσεων σε 14 χώρες για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ασφάλεια, ο τουρισμός, το περιβάλλον, η ενέργεια, η απασχόληση και η ανάπτυξη.

Πριν από το φόρουμ στις 27-28 Νοεμβρίου, ο επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, ο κ. Johannes Hahn, δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η στρατηγική συμβάλλει σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα αυτού του μέρους της Ευρώπης. Τα έργα εξελίσσονται με έντονους ρυθμούς και ήδη παρουσιάζουν αποτελέσματα. Στο Regensburg θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε τη στρατηγική όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη ώστε να προκαλέσει αλλαγές που θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων σε όλη την περιοχή: σήμερα και στην επόμενη περίοδο δαπανών της ΕΕ».

Εκπρόσωποι από τις 14 χώρες που συμμετέχουν στη στρατηγική, συμπεριλαμβανομένων πολλών υπουργών και υφυπουργών, θα παρευρεθούν στο ετήσιο φόρουμ για να καταγράψουν την παρούσα κατάσταση και να χαράξουν τη μελλοντική πορεία. Μαζί με τους εκπροσώπους των χωρών θα παρευρεθούν και προσωπικότητες του ιδιωτικού τομέα, των περιφερειακών επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών και του ακαδημαϊκού χώρου. Η καγκελάριος κα. Μέρκελ θα παραστεί στις 28 Νοεμβρίου για την κεντρική ομιλία στις 14:15.

Η στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή του Δούναβη, που ξεκίνησε στις 13 Απριλίου 2011, επιφέρει στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών και των περιφερειών σε ολόκληρη την μακροπεριφέρεια του Δούναβη. Στόχος είναι η καθιέρωση στρατηγικών επενδύσεων σε βασικούς τομείς και η δημιουργία δικτύων που θα προσελκύσουν όχι μόνο οι πολιτικές διοικήσεις αλλά και επιχειρηματίες, μικρές επιχειρήσεις και ερευνητές, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασιών σε τομείς όπως η ασφάλεια και ο τουρισμός.

Η στρατηγική έχει ήδη συμβάλει στην υλοποίηση βασικών πρωτοβουλιών και έργων που περιλαμβάνουν:

 1. Το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για ναυσιπλοΐα στον Δούναβη.

 2. Το μοντέλο αγοράς αερίου στην περιοχή του Δούναβη όπου τα αποτελέσματα είναι τόσο ενθαρρυντικά, που σκοπεύουν να το επεκτείνουν σε ολόκληρη την ΕΕ.

 3. Τουρισμός στην περιοχή του Δούναβη: Ένα εμπορικό σήμα – Καινοτόμο μάρκετινγκ της μακροπεριφέρειας με ένα βιώσιμο σχέδιο για επιβατικά πλοία και ποδήλατα και έναν νέο στόλο με πλοία για κρουαζιέρες που είναι ήδη υπό κατασκευή.

 4. Επιβολή του νόμου: τομέας στον οποίο οι περιφέρειες συνεργάζονται με την Ευρωπόλ σε έργα όπως ο εντοπισμός του οργανωμένου εγκλήματος και η καταπολέμηση της διαφθοράς στην περιοχή του Δούναβη.

 5. Έργο για τους κινδύνους πλημμύρας στην περιοχή του Δούναβη: 19 ιδρύματα κατά μήκος 8 χωρών συμμετέχουν στον «χάρτη με τις πλημμύρες» και προστατεύουν την περιοχή.

 6. Το επιχειρηματικό φόρουμ του Δούναβη: η πρώτη πλατφόρμα δικτύωσης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις περιφέρειες· συμμετέχουν 300 ΜΜΕ.

 7. Σχέδιο για καινοτόμα πλοία: ανάπτυξη βιώσιμων μεταφορών στον Δούναβη. Νέες τεχνολογικές λύσεις με την υπηρεσία της Επιτροπής για την έρευνα και την καινοτομία.

Περισσότερα στη διεύθυνση: http://www.danube-region.eu/pages/projects-and-initiatives

Ιστορικό του φακέλου

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να υποβάλει την πρώτη έκθεση προόδου σχετικά με τη στρατηγική για την περιοχή του Δούναβη έως τον Ιούνιο του 2013. Κατά την προετοιμασία αυτής της έκθεσης, η Επιτροπή θα παρουσιάσει το έγγραφο προβληματισμού στο πλαίσιο του φόρουμ του Regensburg σχετικά με τα αποτελέσματα που υπάρχουν έως σήμερα και τον τρόπο βελτίωσης της απόδοσης της στρατηγικής για το μέλλον.

Οι χώρες που εμπλέκονται στη στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή του Δούναβη είναι οι εξής: Γερμανία (Βάδη-Βυρτεμβέργη και Βαυαρία), Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Μολδαβία και Ουκρανία.

Περισσότερες πληροφορίες:

 1. Στρατηγική της ΕΕ για την περιφέρεια του Δούναβη: http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperate/danube/index_en.cfm
  (see IP/11/472)

 1. Πρόγραμμα του Συνεδρίου και ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου:
  http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/danube_forum2012/agenda_en.cfm

 1. Έγγραφο προβληματισμού σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή του Δούναβη:
  http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/danube_forum2012/doc/draft_reflection_paper_v3.pdf

 1. Ακολουθήστε τον λογαριασμό EU_Regional στο Twitter – #EUSDR

Επικοινωνία :

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10)


Side Bar