Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 19. novembra 2012

Komisija predlaga ribolovne možnosti za leto 2013 za staleže v okviru mednarodnih sporazumov

Evropska komisija je danes predstavila predlog ribolovnih možnosti za naslednje leto (leto 2013) za staleže, ki jih upravlja skupaj s tretjimi osebami, kot je Norveška ali regionalne organizacije za upravljanje ribištva po vsem svetu. Mednarodna pogajanja o mnogih staležih še vedno potekajo. Predlog zato zaenkrat vsebuje razmeroma malo konkretnih številk. Dopolnjen bo, ko se bodo končala pogajanja s tretjimi osebami in organizacijami.

Komisarka za pomorske zadeve in ribištvo Maria Damanaki je dejala: „Današnji predlog se nanaša na staleže, ki jih EU upravlja skupaj z drugimi državami in v regionalnih organizacijah za upravljanje ribištva. O številnih staležih se Komisija v imenu držav članic EU še vedno pogaja. V teh pogajanjih bo Komisija storila vse, kar je v njeni moči, da doseže najboljši rezultat za naše ribiče ter hkrati upošteva znanstveno mnenje. Močno upam, da bodo naši partnerji in mednarodna skupnost pokazali svojo zavezanost k trajnostnemu ribištvu.“

O današnjem predlogu kot tudi predhodnem predlogu z dne 23. oktobra 2012 o staležu rib v Atlantskem in Severnem morju (IP/12/1148) bo razpravljal Svet za ribištvo na zasedanju decembra v Bruslju.

Ozadje

Evropska komisija se ob koncu vsakega leta na znanstveni podlagi pogaja s tretjimi državami, s katerimi si deli staleže rib (Norveška, Ferski otoki, Grenlandija, Islandija, Rusija), o količinah rib, ki jih lahko ulovi v naslednjem letu.

Za staleže v mednarodnih vodah in izrazito selivske vrste, npr. tuno, se o ribolovnih možnostih pogaja v regionalnih organizacijah za upravljanje ribištva. Staleže nato prenese v zakonodajo EU.

http://ec.europa.eu/fisheries/cfp/fishing_rules/tacs/index_en.htm

Kontakta:

Oliver Drewes (+32 22992421)

Lone Mikkelsen (+32 22960567)


Side Bar