Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. november 16.

Környezetvédelem: az EU vezető szerepet vállalna a tengeri hulladék visszaszorításában

A tengeri hulladék világszerte veszélyezteti a tengerparti és a tengeri környezet épségét. A tengeri élőhelyeket egyre nagyobb mértékben szennyezik emberi eredetű szemét- és hulladékfajták, és ez a jelenség környezetvédelmi, gazdasági, egészségügyi és esztétikai problémákat egyaránt felvet. Az Európai Bizottság az idei riói csúcson vállalta, hogy csökkenti a tengeri ökoszisztémákat terhelő szennyezést és annak hatásait, és ezzel összhangban szeretné felhívni a figyelmet erre a világszerte elterjedt jelenségre.

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos így fogalmazott: „A Rio+20 Föld-csúcstalálkozó résztvevői elkötelezték magukat amellett, hogy 2025-ig jelentősen csökkentik a tengeri hulladék mennyiségét. Az Európai Bizottság vezető szerepet óhajt vállalni ebben a munkában, szorosan együttműködve a tagállamokkal, a regionális tengeri egyezmények feleivel, és minden más érintettel a probléma elleni összehangolt fellépés kialakítása és végrehajtása érdekében.”

A tudatosságnövelés és a gondolkodásra késztetés jegyében a Bizottság közzéteszi a problémához kapcsolódó uniós jogszabályok, szakpolitikák és stratégiák áttekintését, jelezve, hogy folyamatban lévő vagy még megkezdendő kezdeményezésekről van-e szó. Az erre vonatkozó áttekintés a következő címen érhető el: http://ec.europa.eu/environment/marine/good-environmental-status/descriptor-10/index_en.htm

Az igen változatos eredetű tengeri hulladéknak akár 80%-át műanyagok teszik ki. A műanyagok nem bomlanak le a tengeri környezetben, így adott esetben évszázadokig jelen lehetnek. A dokumentum következtetései szerint a vízpolitikai, az erőforrás-hatékonysági, a hulladékkezelési, a tenger- és környezetvédelmi szakpolitikák, valamint a hajókra és kikötői létesítményekre vonatkozó jogszabályok mind szerepet játszhatnak a probléma kezelésében, de végrehajtásukat meg kell erősíteni.

A korábbi erőfeszítéseket aláásta, hogy nem voltak megbízható adatok e jelenség mértékéről és a hulladékok jellegéről. Ez az akadály részben elhárul a rendelkezésre álló ismeretek bővülésével. Ugyanis a tengervédelmi stratégiáról szóló keretirányelv végrehajtásának részeként a tagállamoknak 2012. október 15-ig kezdő értékelést kellett leadniuk tengervizeik állapotáról, a „jó környezeti állapot” általuk alkalmazott meghatározásáról, és azokról a maguk kitűzte célokról, amelyek a jó állapot elérését szolgálják. A Bizottságnál most zajlik e tagállami jelentések értékelése, amelynek összefoglalását a Bizottság 2013-ban közzé szeretné tenni.

Nem minden tagállam nyújtott be jelentést a határidőig. A tagállami jelentések folyamatosan frissülő áttekintése a következő címen érhető el:

http://ec.europa.eu/environment/marine/eu-coast-and-marine-policy/implementation/scoreboard_en.htm

Következő lépések

A tengeri hulladékról szóló jelentés, egyes folyamatban lévő kísérleti projektek, valamint a tengervédelmi stratégiáról szóló keretirányelv értelmében a tengerek állapotáról készített tagállami jelentések adatai mind hozzájárulnak a Bizottság munkájához és adott esetben a riói kötelezettségvállalás folyományaként egy uniós érvényű hulladék-csökkentési cél kialakításához.

A Bizottság konzultációkat fog kezdeni a tagállamokkal és harmadik országokkal, a regionális tengeri egyezmények szereplőivel, érdekeltekkel és érintettekkel a tengeri hulladék elleni legjobb fellépési lehetőségek feltérképezése érdekében. E konzultációs folyamat egy az európai tengereken a tengeri hulladék kezelésével és keletkezésének megelőzésével foglalkozó nemzetközi konferenciában fog kicsúcsosodni, amely a Német Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium és az Európai Bizottság közös szervezésében Berlinben kerül megrendezésre 2013 áprilisában. A német környezetvédelmi miniszter, Peter Altmaier és Janez Potočnik európai biztos természetesen részt vesznek az eseményen, amely az európai tengerekre vonatkozó regionális cselekvési tervekre fog összpontosítani, és gyakorlati eszköztárat szándékozik előterjeszteni a fellépéshez.

Háttér-információk

A tengeri hulladék környezetre gyakorolt hatása elsősorban a tengeri állatvilágban jelentkezik, de emellett újabb terhelést jelent a már így is sérülékeny tengeri ökoszisztémákra nézve, nem beszélve arról, hogy az emberi egészségre is kihatással lehet. A tengeri hulladék az idegenforgalomnak sem kedvez, az európai tengerpartok takarítása évi több millió euróba kerül a tengerparti régióknak.

A tengervédelmi stratégiáról szóló keretirányelv értelmében a tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy 2020-ig a tengervizek jó környezeti állapotba kerüljenek. Az ehhez vezető első lépés egy kezdő értékelés elvégzése (a 8. cikknek megfelelően), amely az európai tengerekre gyakorolt fő terheléseket hivatott azonosítani. Ezen kívül a tagállamoknak a „jó környezeti állapot” meghatározására konkrét kritériumokat kell megállapítaniuk, amelyek segítségével összevethetők az értékelések (9. cikk). Végül pedig nemzeti környezetvédelmi célokat kell kitűzniük fellépésük útmutatójául (10. cikk). A tengeri hulladék szerepel azon tizenegy minőségi jellemző között, amit a tagállamoknak figyelembe kell venniük a „jó környezeti állapot” meghatározásánál. E feladatokat az európai tengereken, vagyis az Atlanti-óceán északkeleti részén, a Balti-tengeren, a Földközi-tengeren és a Fekete-tengeren osztozó államoknak együttműködésben kell elvégezniük.

További információ:

http://ec.europa.eu/environment/marine/

Kapcsolattartók:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar