Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 16 ноември 2012 г.

Хуманитарна помощ за жертвите на междуобщностно насилие в Бирма/Мианмар

Европейската комисия увеличава с един милион евро помощта си за пострадалите при неотдавнашните размирици в щата Рахин, оставили хиляди души без дом.

Допълнителният 1 милион евро ще се използва за осигуряване на храна на жертвите чрез Световната продоволствена програма, която вече е активна в района.

С новите средства общият размер на хуманитарната помощ на Комисията през 2012 г. за хората в щата Рахин ще достигне 8 милиона евро. От юни тази година над 110 000 души – предимно мюсюлмани рохингя – са били принудени да напуснат домовете си.

„Изключително съм обезпокоена от насилието в щата Рахин“, каза Кристалина Георгиева, европейски комисар по хуманитарната помощ. „Допълнителните средства ще помогнат за осигуряване на животоспасяваща помощ на хората, изгубили домовете и вещите си, при условие че нашите партньори в района получат достъп до всички области в Рахин“.

През юни Европейската комисия изпрати хуманитарни експерти в щата Рахин за оценка на ситуацията. Те потвърждават, че има спешна нужда от храна, подслон, питейна вода, хигиенни и други основни материали.

Сериозното безпокойство на ЕС по повод на ситуацията в Рахин бе изразено и от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по време на неотдавнашното му посещение в страната.

Контекст

През юни и октомври 2012 г. в щата Рахин избухнаха размирици между мюсюлманските и будистките общности. През миналия месец насилието се разрази отново и 37 000 души, по-голямата част от които мюсюлмани рохингя, бяха изселени и близо 5000 къщи и други постройки бяха разрушени.

Много от изселените са принудени да се подслонят в пренаселени лагери с лоши хигиенни условия. Те зависят от външна помощ за задоволяване на основни свои нужди като прехрана и медицинска помощ.

За повече информация

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

Хуманитарна помощ от Европейската комисия:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За контакт:

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)

David Sharrock (+32 2 296 89 09)


Side Bar