Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel, 14 november 2012

EU-tävling för unga européer om en resa till Oslo för utdelningen av Nobels fredspris

I dag inleds EU:s tecknings- och författartävling för alla barn och ungdomar som är mellan åtta och 24 år gamla. Fyra vinnare får en inbjudan till utdelningen av Nobels fredspris 2012 i Oslo. Tävlingen anordnas tillsammans med Europeiskt ungdomsforum. De fyra vinnarna kommer att bjudas in av ordförandena för Europeiska rådet, Europeiska kommissionen och Europaparlamentet för att delta i den officiella EU-delegation som åker till Oslo för att ta emot årets fredspris.

– Nobels fredspris 2012 är inte bara ett erkännande av Europeiska unionens tidigare arbete. Det är också framåtblickande, säger ordförandena Herman van Rompuy, José Manuel Barroso och Martin Schulz. Vår uppgift är alltid att inspirera nästa generation européer. Det är därför vi vill att Europas unga, som ärver en fredlig kontinent och som ansvarar för Europas framtid, är med oss i Oslo.

–Nobels fredspris är en möjlighet att minnas hur viktigt engagemanget i det civila samhället och bland EU-medborgarna, särskilt de unga, var för att skapa fred i Europa. Aktiva ungdomar var drivkraften när Europa växte samman, och en stark europeisk ungdomssektor är avgörande för att den fredliga utvecklingen mot ett enat Europa ska kunna fortsätta, säger Europeiskt ungdomsforums ordförande Peter Matjašič.

"Freden, Europa och framtiden – vad betyder fred i Europa för dig?" Denna fråga ställdes till barn och unga i åldrarna 8 till 24 år från EU-länderna, från länder som ska ansluta sig till EU och från länder som är kandidater till EU-medlemskap. Barn mellan åtta och tolv år svarar i form av en teckning, och ungdomar i åldrarna 13 till 24 år skriver en kort text på högst 120 tecken på något av EU:s 23 officiella språk.

Tävlingen är öppen fram till midnatt den 25 november. Europeiskt ungdomsforum väljer ut de 16 bästa bidragen för varje åldersgrupp (8–12, 13–17 och 18–24). En jury väljer sedan ut tre slutliga vinnare (en per åldersgrupp) som får en resa till Oslo.

De 16 bidrag i ålderskategorin 18–24 som valts ut på förhand läggs också ut på Facebook för en allmän omröstning. Den kandidat som får flest röster får en inbjudan till Oslo. Vinnaren får också en inbjudan att delta i ett särskilt evenemang i samband med Nobelpriset, som hålls i Strasbourg den 12 december. Detta gäller också för de nio näst bästa kandidaterna.

Vinnarnas namn meddelas under vecka 49, och de får delta i den officiella ceremonin den 10 december och vid Nobelkonserten den 11 december.

Du kan delta i tävlingen och lämna in bidrag på www.peaceuropefuture.eu

Ytterligare information:

www.peaceuropefuture.eu.

Facebook

Twitter #Peace4eu

http://europa.eu/

http://www.youthforum.org/

http://nobelpeaceprize.org/

Kontaktpersoner:

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)

Preben Aaman (+32 2 281 20 60)

Jaume Duch (+32 2 284 30 00)

Letizia Gambini (+32 491 04 13 78)


Side Bar