Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 14 november 2012

EU-wedstrijd voor jonge Europeanen met als prijs een bezoek aan de officiële uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede in Oslo

De Europese Unie heeft vandaag het startsein gegeven voor een teken- en schrijfwedstrijd voor jongeren tussen 8 en 24 jaar oud, waarbij de vier winnaars zullen worden uitgenodigd om de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede 2012 in Oslo bij te wonen. Deze wedstrijd wordt georganiseerd in partnerschap met het Europees Jeugdforum. De vier winnaars zullen door de voorzitters van de Europa Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement worden uitgenodigd om deel uit te maken van de officiële delegatie van de Europese Unie die naar Oslo reist om de prijs van dit jaar in ontvangst te nemen.

Bij de start van de wedstrijd hebben voorzitter Van Rompuy, voorzitter Barroso en voorzitter Schulz verklaard: "De Nobelprijs voor de vrede 2012 betekent niet alleen een erkenning van de prestaties van de Europese Unie in het verleden: er wordt ook naar de toekomst gekeken. Het is altijd onze taak de volgende generatie Europeanen te inspireren. Daarom willen wij de jongeren van Europa, die een continent van vrede zullen erven en voor de toekomst van Europa verantwoordelijk zullen zijn, met ons meenemen naar Oslo".

"De Nobelprijs voor de vrede biedt een gelegenheid om ons er rekenschap van te geven hoe belangrijk het is dat maatschappelijke organisaties en burgers van de EU, vooral jongeren, betrokken zijn bij het tot stand brengen van vrede op het continent. Actieve jongeren waren de stuwende krachten in een aaneengroeiend Europa en een sterke Europese jeugd is een eerste voorwaarde voor verdere vreedzame ontwikkelingen op weg naar een verenigd Europa", zei Peter Matjašič, voorzitter van het Europees Jeugdforum.

"Vrede, Europa, Toekomst: Wat betekent vrede in Europa voor jou?" Dit is de vraag die wordt gesteld aan jongeren uit de EU en toetredende staten of kandidaat-lidstaten tussen 8 en 24 jaar oud. Kinderen van 8 tot en met 12 jaar wordt gevraagd hun antwoord te geven in de vorm van een tekening, jongeren van 13 tot en met 24 in een korte tekst van maximaal 120 karakters, in één van de 23 officiële EU-talen.

De wedstrijd loopt tot en met 25 november, 0.00 uur MET. Het Europees Jeugdforum zal een voorselectie maken van de 16 beste inzendingen in elke leeftijdsgroep (8-12, 13-17 en 18-24). Een jury zal de drie eindwinnaars (één per leeftijdsgroep) selecteren die een trip naar Oslo winnen.

De 16 inzendingen uit de voorselectie in de categorie 18-24 zullen ook op Facebook worden geplaatst, zodat het publiek zijn stem kan uitbrengen. De kandidaat met de meeste stemmen zal naar Oslo worden uitgenodigd. Die winnaar zal ook worden uitgenodigd voor een speciaal evenement rond de Nobelprijs in Straatsburg op 12 december, evenals de negen jongeren die na de winnaar eindigen.

De namen van de winnaars worden in de week van 3 december bekendgemaakt. De winnaars zullen de officiële ceremonie op 10 december en het concert voor de Nobelprijs voor de vrede op 11 december bijwonen.

Jongeren kunnen aan de wedstrijd deelnemen en bijdragen inzenden op: www.peaceuropefuture.eu

Meer informatie:

www.peaceuropefuture.eu.

Facebook

Twitter #Peace4eu

http://europa.eu/

http://www.youthforum.org/

http://nobelpeaceprize.org/

Contactpersonen :

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)

Preben Aaman (+32 2 281 20 60)

Jaume Duch (+32 2 284 30 00)

Letizia Gambini (+32 491 04 13 78)


Side Bar