Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. november 14.

Az EU európai fiataloknak szóló versenyt hirdet, melynek győztesei részt vehetnek a Nobel-békedíj hivatalos átadásán Oslóban

Az Európai Unió a mai napon rajz- és szövegíró pályázatot hirdetett meg 8–24 éves fiatalok számára. A verseny négy győztese meghívást kap a 2012. évi Nobel-békedíj átadására. A díjátadó ünnepségnek Oslo ad otthont. Az EU az Európai Ifjúsági Fórummal partnerségben szervezi meg a versenyt. Az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnöke meg fogja hívni a pályázat négy győztesét, hogy az EU hivatalos delegációjának tagjaként utazzanak Oslóba, és a delegáció többi tagjával együtt vegyék át az idei békedíjat.

A versenyt a következő szavakkal indította ma útnak a három uniós intézmény elnöke, Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso és Martin Schulz: „A 2012. évi Nobel-békedíj több, mint az Európai Unió múltbeli teljesítményének elismerése. A díj a jövőre nézve is kötelez. Mindig törekednünk kell arra, hogy az európai polgárok következő generációi számára követendő példával szolgáljunk. Ezért akarjuk, hogy velünk együtt ott legyenek Oslóban az európai fiatalok is, akiknek öröksége a kontinensünkön uralkodó béke, feladata pedig Európa jövőjének alakítása.”

„A Nobel-békedíj lehetőséget ad arra, hogy emlékezetünkbe idézzük, milyen fontos szerepe van a civil társadalom és az uniós polgárok, különösen a fiatalok elkötelezettségének az európai béke megteremtésében. A fiatalok tevékeny szerepvállalása fontos hajtóerőt jelentett az Európa által közösen megtett fejlődési úton, és erős európai ifjúságra van szükség ahhoz is, hogy folytatódjanak az egyesült Európa kialakítását célzó békés törekvések” – jelentette ki Peter Matjašič, az Európai Ifjúsági Fórum elnöke.

„Béke, Európa, Jövő: Mit jelent számodra, hogy Európában béke uralkodik?” Erre a kérdésre kell választ adniuk a verseny résztvevőinek. A pályázatra olyan 8–24 éves fiatalok jelentkezhetnek, akik európai uniós tagállam, csatlakozó ország vagy tagjelölt ország állampolgárai. A 8–12 éves korcsoportba tartozó gyerekek rajzzal indulhatnak a versenyen, míg a 13–24 év közötti fiataloknak rövid, legfeljebb 120 karakterből álló szövegben kell megfogalmazniuk válaszukat az EU 23 hivatalos nyelvének bármelyikén.

A pályázatok beküldésének határideje november 22., közép-európai idő szerint éjfél. Az Európai Ifjúsági Fórum előválogató keretében minden korcsoportban (8–12 évesek, 13–17 évesek és 18–24 évesek) kiválasztja a 16 legjobb pályaművet. Ezt követően a zsűri kiválasztja a három győztest (mindegyik korcsoportból egyet), aki jutalomutazást nyer Oslóba.

A 18–24 évesek korcsoportjában beadott pályázatok közül az előválogató során kiválasztott 16 pályaművet a szervezők fel fogják tenni a Facebookra, ahol a közönség szavazhat az általa legjobbnak ítélt szövegre. A legtöbb szavazatot elnyerő pályázat készítője szintén meghívást kap Oslóba. A Facebook-szavazás első helyezettje ezenfelül Strasbourgba is meghívást kap, ahol december 12-én a legtöbb közönségszavazatot elnyerő 9 másik pályázat szerzőjével együtt részt vehet a Nobel-díj kapcsán megrendezésre kerülő különrendezvényen.

A győztesek nevét a december 3-ával kezdődő héten tesszük közzé. A győztesek december 10-én részt vesznek majd a hivatalos díjátadó ünnepségen, december 11-én pedig a Nobel-békedíjjal kapcsolatos koncerten.

Az érdeklődők a www.peaceuropefuture.eu webhelyen jelentkezhetnek a versenyre.

További információk:

www.peaceuropefuture.eu.

Facebook

Twitter #Peace4eu

http://europa.eu/

http://www.youthforum.org/

http://nobelpeaceprize.org/

Kapcsolattartók :

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)

Preben Aaman (+32 2 281 20 60)

Jaume Duch (+32 2 284 30 00)

Letizia Gambini (+32 491 04 13 78)


Side Bar