Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за пресата

Брюксел, 14 Ноември 2012

ЕС стартира конкурс за млади европейци, които ще присъстват на официалната церемония по връчването на Нобеловата награда за мир в Осло

Европейският съюз днес стартира конкурс за рисунка и писмено послание за младежи на възраст от 8 до 24 години, като четирима победители ще бъдат поканени на церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир за 2012 г. в Осло. Конкурсът се организира в партньорство с Европейския младежки форум. Четиримата победители ще бъдат поканени от председателите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент да станат част от официалната делегация на Европейския съюз, която ще пътува до Осло, за да получи тазгодишната награда за мир.

При обявяването на началото на конкурса днес председателят Ван Ромпьой, председателят Барозу и председателят Шулц заявиха: „Нобеловата награда за мир за 2012 г. не само представлява признание за минали постижения на Европейския съюз, но се отнася и за бъдещето. Задачата ни винаги е била и продължава да бъде да вдъхновяваме следващите поколения европейци. Затова искаме младежта на Европа, която ще наследи един мирен континент и ще отговаря за бъдещето на Европа, да бъде с нас в Осло“.

„Нобеловата награда за мир ни дава възможност да си припомним колко е важна ангажираността на гражданското общество и гражданите на ЕС, особено на младите хора, за просъществуването на мира на континента. Активните млади хора са движещата сила в една все по-сплотена Европа, а силната европейска младеж е необходима предпоставка за продължаването на мирните процеси за една обединена Европа“, заяви Петър Матяшич, председател на Европейския младежки форум.

„Мирът, Европа, бъдещето: Какво означава мирът в Европа за теб?“ Това е въпросът, зададен на младите хора на възраст между 8 и 24 години, които са от ЕС, присъединяващите се държави или страните кандидатки. Децата на възраст между 8 и 12 години следва да отговорят с рисунка, а младите хора на възраст между 13 и 24 години — с кратък текст от най-много 120 знака на някой от 23-те официални езика на ЕС.

Конкурсът ще бъде отворен за участие до полунощ на 25 ноември, централноевропейско време. Европейският младежки форум ще направи предварителен подбор на 16-те най- добри предложения във всяка възрастова група (8—12, 13—17 и 18—24 години). Жури ще избере трима от победителите на финала (по един от всяка възрастова група), които ще спечелят пътуване до Осло.

Шестнадесетте предварително подбрани предложения във възрастовата група от 18 до 24 години също така ще бъдат публикувани във Фейсбук за гласуване от обществеността. Кандидатът, получил най-много гласове, ще бъде поканен в Осло. Победителят и деветимата подгласници ще бъдат поканени и в Страсбург на 12 декември на специална проява, посветена на Нобеловата награда.

Имената на победителите ще бъдат обявени между 3 и 9 декември. Победителите ще присъстват на официалната церемония на 10 декември, както и на концерта на 11 декември, посветен на връчването на Нобеловата награда за мир.

Участниците могат да се включат в конкурса и да изпратят своите предложения на интернет адрес: www.peaceuropefuture.eu.

За повече информация:

www.peaceuropefuture.eu.

Facebook

Twitter #Peace4eu

http://europa.eu/

http://www.youthforum.org/

http://nobelpeaceprize.org/

За контакт:

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)

Preben Aaman (+32 2 281 20 60)

Jaume Duch (+32 2 284 30 00)

Letizia Gambini (+32 491 04 13 78)


Side Bar