Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. november 14.

A Nobel-békedíj összegét a háborúk és konfliktusok sújtotta gyermekeket támogató projekteknek adományozzák

Az Európai Bizottság az Európai Unió nevében a mai napon hivatalosan átvette a Nobel-békedíjjal járó összeget, és jelezte, hogy a díj összegét azokra a gyermekekre kívánja fordítani, akik világszerte háborúktól és konfliktusoktól szenvednek.

Barrosso elnök a következőképpen nyilatkozott: „A Nobel-békedíj az egész világon a megbékélésről szól. A díj összegének a jövő elsőszámú reménységét, és egyben a jelen és a múlt konfliktusainak elsőszámú áldozatait, azaz a gyermekeket kell segítenie.”

A Barroso elnök, Van Rompuy elnök és Schultz elnök közötti megállapodást követően a Bizottság a Nobel-békedíj összegét az „Az uniós Nobel-díj gyermekeket támogató projektjei” számára kívánja kiosztani. Ezeknek a háborúk és konfliktusok sújtotta övezetekben élő gyermekek javát kell szolgálnia. Mivel a gyermekek jelentik a jövőt minden társadalom számára, ugyanakkor ők a legkiszolgáltatottabbak is, az Európai Uniónak a béke szolgálatáért juttatott összeget az erőszakos konfliktus áldozataivá vált gyermekek sorsába kívánatos „befektetni”.

Előzmények

2012, október 12-én a Nobel-békedíjat odaítélő bizottság úgy döntött, hogy a 2012-es Nobel-békedíjat az Európai Uniónak juttatja azért, mert több mint hat évtizede segíti elő a béke, a megbékélés, a demokrácia és az emberi jogok előmozdítását Európában. A díjátadási ünnepséget 2012. december 10-én rendezik Oslóban.

A Bizottság hivatalosan elfogadta a díj összegét az Európai Unió nevében, és kijelenti, hogy a közel 930 000 eurót a leginkább rászoruló gyermekek számára juttatja majd. Az elkövetkező hetekben a Bizottság döntést hoz a projekt részleteiről, többek között a pontos megbízásról, a kedvezményezettek kiválasztási eljárásáról, valamint a jogi és költségvetési kérdésekről.

A Nobel-békedíj 8 millió svéd koronából, egy medálból és egy oklevélből áll. A medált és az oklevelet az Európai Unió képviseletében az uniós intézmények fogják őrizni. A pénzösszeg és a medál az 1605/2002/EK rendelet 19. cikke értelmében adománynak minősül. A kapott összeget a Nobel-békedíj céljával összhangban álló projektek kialakítására, közelebbről pedig a háború és konfliktusok által sújtott gyermekeket támogató fellépésekre használják fel.

Az Európai Bizottság által meghozandó döntés összhangban fog állni az Európai Közösségek általános költségvetésére alkalmazandó költségvetési rendeletről szóló, 2002. június 25-i 1605/2002/EK, Euratom tanácsi rendelettel.

Kapcsolattartó:

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)


Side Bar