Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE FI ET

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 14. november 2012

Aktiv aldring: Kommissionen uddeler priser for de bedste bidrag til det europæiske år 2012

Vinderne af en konkurrence om fremme af aktiv aldring er blevet kåret af László Andor, EU-kommissær for beskæftigelse, sociale anliggender, arbejdsmarkedsforhold og inklusion. Der var seks kategorier af vindere i konkurrencen – udvalgt blandt over 1 300 indsendte bidrag – der blev afholdt som led i det europæiske år for aktiv aldring og solidaritet mellem generationerne 2012.

"Det engagement og den nytænkning, vi har set hos prisvinderne og tusinder af andre, der arbejder for et bedre og mere rummeligt samfund, giver mig en tro på, at det vil lykkes os at tackle de udfordringer, befolkningens aldring byder på," sagde László Andor.

Vinderne:

Møder mellem generationerne i skolenByg en sæbekassebil-projekt (Projekti Kouluvaarit ry:n kanssa), skolen Huolin Koulu, Finland. 12-årige elever og bedstefar Hannu Gustafsson arbejdede - og lærte - sammen i et spændende projekt, hvor de byggede en sæbekassebil.

Journalistik (skriftligt) - Generationsskellet, JP/Politikens Hus, Danmark. Fire journalister ved Politiken fokuserede på, hvordan unge og ældre generationer prøver at fungere sammen; (audiovisuelt) Seniorer på job (Seniori työssä), Cultfiction Oy, Finland. En reality-tv-serie i 18 afsnit på den offentlige tv-kanal Yle TV1 om mennesker, der vælger ikke at gå på pension.

Individuelle livslange bedrifter - Bruno Põder, Kersti Skovgaard, Estland. Bruno fortsatte med at arbejde som kirurg, indtil han var 80, uden at miste sin positive indstilling eller sine ambitioner om at yde et bidrag til samfundet.

Socialt iværksætteriTo generationer under samme tag (Deux générations partagent un même logement), Typhaine de Penfentenyo, Frankrig. Studerende bor hos seniorer enten gratis eller for en beskeden husleje til gengæld for selskab og en hjælpende hånd. Typhaine de Penfentenyos Ensemble2générations beskæftiger sig med seniorers isolation og manglen på økonomisk overkommelige boliger til studerende. Siden 2006 er der i Frankrig etableret over 900 partnerskaber mellem studerende og seniorer og åbnet mere end 15 regionale formidlingskontorer.

Aldersvenlige miljøerLivslang læring, Fredericia, Danmark. Et eksempel på en ny model for samspillet mellem seniorer og socialforvaltningen i lokalområderne, hvor der fokuseres på daglig rehabilitering. Programmet giver en besparelse på 70 000 EUR om måneden via et reduceret behov for bistand blandt seniorerne – et håndgribeligt bevis på øget uafhængighed!

Arbejdspladser for alle aldreManagement af personer i forskellige aldre (Eri-ikäisten johtamista Helsingissä), Helsingfors, Henkilöstökeskus, Finland. Helsingfors bestræber sig på at være mønsterby med hensyn til fremme af en aldersdiversificeret arbejdsstyrke via inddragelse af alle - fra de lokale sportsklubber over sundhedssektoren til arbejdsmarkedstjenester.

Baggrund

Mange ser befolkningens aldring som et problem. Aldringen frembyder imidlertid også nye muligheder. At anerkende og fremme seniorernes bidrag til økonomien og til samfundet som sådan vil gøre det nemmere at håndtere de udfordringer, befolkningens aldring er forbundet med for så vidt angår vores velfærdssystemers bæredygtighed.

Målsætningen med det europæiske år for aktiv aldring og solidaritet mellem generationerne 2012 har været at øge bevidstheden om disse spørgsmål, og man har fremmet initiativer, der skaber flere og bedre muligheder for, at seniorer kan forblive aktive og uafhængige, og at der sikres reel gensidig solidaritet mellem generationerne.

Prisuddelingen afspejler de tre dimensioner af den tilgang til aktiv aldring, der er fremmet i løbet af det europæiske år 2012: beskæftigelse, deltagelse i samfundet og et selvstændigt liv.

Yderligere oplysninger

http://europa.eu/ey2012/ey2012main.jsp?catId=1026&langId=daOm vindere og finalister i det europæiske år 2012-konkurrencen

Film om prisvinderne i det europæiske år 2012-konkurrencen

Billeder fra prisoverrækkelsesceremonien

Websted for det europæiske år for aktiv aldring og solidaritet mellem generationerne

Publikationer:

EU's bidrag til aktiv aldring og solidaritet mellem generationerne

Eurostat-brochure om aktiv aldring og solidaritet mellem generationerne – et statistisk portræt af Den Europæiske Union 2012

Hvordan man fremmer aktiv aldring i EU – støtte til lokale og regionale medspillere

Det europæiske år for aktiv aldring og solidaritet mellem generationerne 2012

László Andor's hjemmeside: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/andor/

Abonnér på Europa-Kommissionens gratis nyhedsbrev om beskæftigelse, sociale anliggender og inklusion: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=371&langId=da

Følg László Andor på Twitter: http://twitter.com/#!/LaszloAndorEU

Kontaktpersoner:

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

Nadège Defrère (+32 2 296 45 44)


Side Bar