Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen – pressmeddelande

112-dagen: 74 % vet inte vilket nödnummer som gäller på resa i EU. Ny kampanj

Bryssel den 10 februari 2012 – Vare sig det gäller skidsemestrar, familjeutflykter, affärsresor eller besök på sommarens idrottsevenemang, till exempel OS i London eller fotbolls-VM i Polen och Ukraina, behöver miljontals människor ha möjlighet att kontakta larmtjänster i och utanför hemlandet. Ändå vet bara 34 % av de vana resenärerna och 26 % av alla i EU att det gemensamma nödnumret 112 fungerar både i och utanför hemländerna när problem uppstår.

Många större järnvägs-, flyg- och reseföretag har anslutit sig till EU-kommissionärerna Neelie Kroes och Siim Kallas i en kampanj för att öka medvetenheten om 112. De kommer att marknadsföra nödnumret gratis på e-biljetter, i ombordmagasin, på företagswebbplatser och genom personalen. Listan över deltagande företag finns på www.112.eu.

Neelie Kroes och Siim Kallas har beslutat att alla i Europa ska ha tillgång till en 112-app för smarttelefoner på sitt modersmål. Under de senaste åren har många 112-appar utvecklats, men mycket mer kan göras.

–Man kan rädda liv genom att känna till och ringa 112, säger Neelie Kroes. Men numret är bara till hjälp om folk känner till det. Därför samarbetar vi med reseföretag för att uppmärksamma människor på resa.

–Jag är väldigt glad över den europeiska resesektorns engagemang för att göra resenärer medvetna om nödnumret 112, säger Siim Kallas. Nödnumret är ett viktigt säkerhetsverktyg för i resesektorn. Företag kan anmäla sig under hela året, och att döma av intresset kommer många fler att ansluta sig.

Bakgrund

Det europeiska nödnumret 112 är gratis och kan användas inom hela EU från fasta telefoner och mobiltelefoner. Den som ringer 112 kopplas till lokal larmtjänst (polis, brandkår eller sjukvård). Tjänsten är tillgänglig dygnet runt. Numret används nu i alla EU-länder vid sidan av de nationella larmnumren (t.ex. 999 och 110). Sverige, Danmark, Finland, Malta, Nederländerna, Portugal och Rumänien har beslutat att göra 112 till nationellt larmnummer. Nödnumret 112 används också i länder utanför EU, t.ex. i Kroatien, Montenegro och Turkiet. Även Ukraina kommer inför fotbolls-VM 2012 att införa numret i de städer där det spelas matcher (Donetsk, Charkiv, Kiev och Lviv).

Den Eurobarometerundersökning som offentliggörs i dag visar att kunskapen om nödnumret 112 i det egna landet och i andra EU-länder stagnerar. För att komma tillrätta med detta skrev Siim Kallas och Neelie Kroes till de största reseföretagen den 27 januari 2012 och uppmanade dem att informera passagerarna om nödnumret 112. Initiativet bygger på en liknande kampanj som den tidigare EU-parlamentarikern Diana Wallis lanserade förra året. Det stöds också av stiftelsen 112 European Foundation.

Mobiltelefonappar är datorprogram för mobiltelefoner. De kan vara förinstallerade i telefonerna eller köpas och hämtas online.

En rapport om varje EU-lands införande av nödnumret som offentliggörs i dag visar på vilka språk 112-operatörerna kan ta emot samtal.

  • Engelska kan användas i 25 länder förutom Storbritannien, Irland och Malta: Sverige och Finland, Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Grekland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike liksom Island, Norge och Kroatien.

  • Fjorton länder (förutom Belgien, Frankrike och Luxemburg) tar emot nödsamtal på franska: Finland, Bulgarien, Grekland, Irland, Italien, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Slovakien, Spanien, Tjeckien och Tyskland.

  • Tyska kan användas vid 112-samtal i tolv länder: Finland, Bulgarien, Italien, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Slovakien, Spanien, Rumänien, Tjeckien och Ungern (förutom Belgien, Luxemburg, Tyskland och Österrike).

  • De som talar italienska kan också ringa 112 på sitt modersmål i Kroatien, Rumänien, Slovenien, Spanien och Tjeckien.

  • Rysktalande kan få hjälp via 112 i Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Slovakien och Tjeckien.

  • I Storbritannien har larmcentralerna tillgång till tolkningstjänster för 170 språk, och i Frankrike finns en liknande tjänst för 40 språk.

Länkar

Webbplatsen för nödnumret 112 (finns på engelska, franska, tyska, italienska, polska och spanska): www.112.eu.

Reseföretag och organisationer som deltar i 112-kampanjen

Hur fungerar larmnumret 112 i mitt land?

Barnens hörna (finns på EU:s alla 23 officiella språk)

Fullständig rapport och sammanfattning av Eurobarometerundersökningen The European Emergency Number 112 och kommunikationskommitténs rapport och bilaga om införandet av nödnumret 112

Webbplatsen för den digitala agendan

Neelie Kroes webbplats

Följ Neelie Kroes på Twitter

Kontaktpersoner:

Ryan Heath +32 2 296 17 16, Twitter @ECspokesRyan

Linda Cain +32 2 299 90 19

Helen Kearns +32 2 298 76 38

Dale Kidd +32 2 295 74 61


Side Bar