Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija – Sporočilo za medije

Dan številke za klic v sili 112: 74 % Evropejcev na potovanjih ne pozna številke za klic v sili – nova kampanja

Bruselj, 10. februarja 2012 – Na milijone Evropejcev in obiskovalcev potrebuje dostop do služb za prvo pomoč doma in v tujini, na primer na smučarskih počitnicah, družinskih izletih, službenih potovanjih ali ob obisku športnih dogodkov to poletje, vključno z olimpijskimi igrami v Londonu ali nogometnim prvenstvom UEFA Euro 2012 na Poljskem in v Ukrajini. Kljub temu samo 34 % rednih potnikov in 26 % Evropejcev ve, da lahko v primeru težav tako doma kot v tujini pokličejo enotno številko za klic v sili 112.

Veliko največjih železniških, letalskih in ostalih prevozniških družb se je pridružilo podpredsednikoma Neelie Kroes in Siimu Kallasu v kampanji za povečanje ozaveščenosti o številki 112. Številka za klic v sili bo brez kakršnih koli stroškov za davkoplačevalce objavljena na e-vozovnicah, v revijah na krovu prevoznih sredstev ter na spletnih straneh družb, nanjo pa bodo opozarjali tudi zaposleni. Seznam sodelujočih družb najdete na www.112.eu.

Podpredsednika Neelie Kroes in Siim Kallas sta se odločila zagotoviti, da lahko vsak Evropejec do aplikacije za pametne telefone v zvezi s številko 112 dostopa v lastnem jeziku. V zadnjih letih je bilo razvitih veliko mobilnih aplikacij za številko 112, vendar je na tem področju mogoče storiti še veliko več.

Podpredsednica Neelie Kroes je dejala: „Če ljudje poznajo in zavrtijo številko 112, lahko s tem rešijo življenje. Vendar je številka 112 lahko v pomoč le, če ljudje vejo zanjo. Zato želimo v sodelovanju s potniškim sektorjem pritegniti pozornost ljudi na poti do njihove končne destinacije.

Podpredsednik Siim Kallas je dejal: „Podpiram predanost evropskega prevozniškega sektorja pri ozaveščanju potnikov glede številke za klic v sili 112. Številka 112 je bistveno orodje za zagotavljanje varnosti v prevozniškem sektorju. Seznam sodelujočih družb bo odprt celo leto in glede na pokazano zanimanje se bo to število verjetno še povečalo.“

Ozadje

112 je evropska številka za klic v sili, na katero je kjer koli v EU mogoče klicati s fiksnih in prenosnih telefonov. Na številki 112, ki je na voljo 24 ur dnevno, kličoči pride v stik s službo prve pomoči, ki jo potrebuje (lokalna policija, gasilci, nujna medicinska pomoč). Številka 112 se v vseh državah članicah EU uporablja ob ostalih številkah za klic v sili (npr. 999 ali 110). Danska, Finska, Malta Nizozemska, Portugalska, Romunija in Švedska so se tudi odločile, da številko 112 uvedejo kot edino ali glavno nacionalno številko za klic v sili. Obenem se številka 112 uporablja tudi zunaj EU, na primer na Hrvaškem ter v Črni gori in Turčiji. Tudi Ukrajina se je zavezala, da bo to številko do začetka prvenstva uvedla v mestih, ki bodo gostila nogometne tekme Eura 2012 (Donetsk, Kharkiv, Kijev in Lviv).

Danes objavljena anketa Eurobarometra kaže, da ozaveščenost Evropejcev o dostopnosti številke 112 doma in v ostalih državah članicah EU stagnira. Zato sta podpredsednika Neelie Kroes in Siim Kallas 27. januarja 2012 pisala največjim prevozniškim družbam in jih pozvala, naj potnike obveščajo o številki za klic v sili 112. Ta pobuda nadgrajuje podobno kampanjo, ki jo je lani uspešno začela bivša poslanka v Evropskem parlamentu Diana Wallis. Podpira jo tudi Evropska fundacija 112.

Aplikacije za prenosne telefone so računalniški programi, ki so bili razviti za prenosne telefone v pomoč uporabnikom pri opravljanju nalog. Aplikacije lahko predhodno namestijo proizvajalci, mogoče pa jih je kupiti in sneti v „trgovini z aplikacijami“.

Poročilo o načinu uporabe številke 112 v posameznih državah članicah (prav tako objavljeno danes) navaja različne jezike, ki jih je mogoče uporabljati pri klicu na številko 112 v različnih klicnih centrih:

  • Uporaba angleščine je (poleg Združenega kraljestva, Irske in Malte) mogoča v 25 državah: v Avstriji, Belgiji, Bolgariji, na Češkem, Danskem, v Estoniji, na Finskem, v Nemčiji, Grčiji, na Madžarskem, v Italiji, Latviji, Litvi, Luksemburgu, na Nizozemskem, Poljskem, Portugalskem, v Romuniji, na Slovaškem, v Sloveniji, Španiji in na Švedskem ter na Hrvaškem, Islandiji in Norveškem.

  • V 14 državah (poleg Belgije, Francije in Luksemburga) je mogoče uporabljati francoščino: v Bolgariji, na Češkem, Finskem, v Nemčiji, Grčiji, na Irskem, v Italiji, Litvi, na Nizozemskem, Norveškem, Poljskem, v Romuniji, na Slovaškem in v Španiji.

  • Nemščina je na voljo pri klicih na številko 112 v 12 državah: v Bolgariji, na Češkem, Finskem, Madžarskem, v Italiji, Litvi, na Nizozemskem, Norveškem, Poljskem, Slovaškem, v Španiji in Romuniji (poleg Avstrije, Belgije, Nemčije in Luksemburga).

  • Italijanski govorci lahko klice v svojem jeziku opravijo na Češkem, Hrvaškem, v Romuniji, Sloveniji in Španiji.

  • V ruščini je mogoče dobiti pomoč na številki 112 na Češkem, v Estoniji, na Finskem, v Latviji, Litvi, na Poljskem, v Romuniji in na Slovaškem.

  • V Združenem kraljestvu imajo klicni centri dostop do tolmačenja v 170 jezikov, v Franciji pa v 40.

Uporabne povezave

Stran številke 112 (na voljo v angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini in španščini): www.112.eu

Prevozniške družbe in organizacije, ki sodelujejo v kampanji promocije številke 112

Kako številka 112 deluje v moji državi

Kotiček za otroke (na voljo v vseh 23 uradnih jezikih EU)

Celotno poročilo in povzetek ankete Eurobarometra o enotni evropski številki za klic v sili 112 ter poročilo COCOM in priloga o uvajanju številke 112

Spletna stran Digitalne agende

Spletna stran Neelie Kroes

Spremljajte Neelie Kroes na Twitterju

Kontakti:

Ryan Heath (+32 22961716), Twitter: @ECspokesRyan

Linda Cain (+32 22999019)

Helen Kearns (+32 22987638)

Dale Kidd (+32 22957461)


Side Bar