Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Ziua 112: 74 % dintre europeni nu știu la ce număr pentru apeluri de urgență să sune atunci când călătoresc în UE. O nouă campanie în acest sens

Bruxelles, 10 februarie 2012 – Milioane de europeni și de vizitatori au nevoie de acces la serviciile de urgență în interiorul și în afara țării lor în timp ce călătoresc fie pentru a merge la schi, fie pentru a petrece timp cu familia, fie pentru deplasări profesionale, fie pentru a asista la evenimentele sportive din această vară, printre care Jocurile Olimpice de la Londra sau Campionatul european de fotbal Euro 2012 din Polonia și Ucraina. Însă doar 34 % dintre persoanele care călătoresc frecvent și doar 26 % dintre toți europenii știu că 112 este numărul european unic pentru apeluri de urgență la care pot suna când au nevoie de asistență, atât în interiorul, cât și în afara țării lor.

Numeroase companii importante de transport feroviar, aerian și de alt tip s-au alăturat vicepreședinților Neelie Kroes și Siim Kallas în cadrul unei campanii de sensibilizare privind numărul 112. Numărul pentru apeluri de urgență va fi promovat, fără niciun cost pentru contribuabili, pe biletele electronice, în revistele de la bordul avioanelor și pe site-urile internet ale companiilor, precum și cu ajutorul personalului acestora. Lista companiilor participante poate fi consultată pe site-ul www.112.eu.

Vicepreședinții Kroes și Kallas au hotărât să se asigure că toți cetățenii europeni pot avea acces la o aplicație privind numărul 112 în limba maternă a fiecăruia. În ultimii ani au fost dezvoltate numeroase aplicații mobile privind numărul 112, dar în acest domeniu se pot face mult mai multe.

Vicepreședinta Neelie Kroes a declarat: „Dacă numărul 112 este cunoscut și apelat, se pot salva vieți. Însă numărul 112 este util doar dacă oamenii știu de existența lui. Colaborăm, așadar, cu companiile de transport pentru a le atrage atenția oamenilor asupra lui în timp ce călătoresc.”

Vicepreședintele Siim Kallas a declarat, la rândul său, următoarele: „Salut angajamentul companiilor de transport din Europa de a informa fiecare călător despre existența numărului pentru apeluri de urgență 112. Numărul pentru apeluri de urgență 112 este un instrument de siguranță esențial în domeniul transporturilor. Lista companiilor participante va fi deschisă tot anul și, dacă este să judecăm după interesul manifestat, probabil că se vor înscrie mult mai multe.”

Context

112 este numărul european unic pentru apeluri de urgență la care se poate suna gratuit de pe telefoane fixe sau mobile pretutindeni în UE. 112 pune apelantul în legătură cu serviciile de urgență competente (poliția locală, serviciul de pompieri sau serviciile medicale) și este disponibil 24 de ore din 24. 112 este acum operațional în toate statele membre ale UE, pe lângă numerele pentru apeluri de urgență existente la nivel național (precum 999 sau 110). Danemarca, Finlanda, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România și Suedia au decis ca numărul 112 să devină unicul sau principalul lor număr național pentru apeluri de urgență. 112 poate fi apelat și în țări din afara UE, precum Croația, Muntenegru și Turcia. Ucraina s-a angajat și ea să introducă acest număr în orașele care vor găzdui meciuri din cadrul Campionatului de fotbal Euro 2012 (Donețk, Harkov, Kiev și Lvov) până la începerea acestuia.

Sondajul Eurobarometru publicat astăzi indică faptul că nivelul de cunoaștere de către cetățenii europeni a disponibilității numărului 112 în țara lor și în alte state membre ale UE stagnează. Pentru a aborda această problemă, la 27 ianuarie 2012 vicepreședinții Siim Kallas și Neelie Kroes au adresat o scrisoare principalelor companii de transport, făcând apel la acestea să își informeze pasagerii despre numărul pentru apeluri de urgență 112. Această inițiativă urmează unei campanii similare lansate cu succes anul trecut de fosta deputată în PE Diana Wallis. Campania este sprijinită și de Fundația europeană 112.

Aplicațiile pentru telefoanele mobile sunt programe informatice dezvoltate pentru telefoanele mobile care le permit utilizatorilor să realizeze o anumită sarcină. Aplicațiile pot fi instalate în prealabil pe telefoane de către fabricanți și pot fi cumpărate și descărcate din „magazinele de aplicații”.

Un raport privind modul de implementare de către fiecare stat membru a numărului 112 (publicat tot astăzi) oferă o imagine a diferitelor limbi în care pot răspunde centrele de apel 112:

  • Limba engleză poate fi utilizată în 25 de țări (pe lângă Regatul Unit, Irlanda și Malta): Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria, precum și în Croația, Islanda și Norvegia.

  • Apelurile în limba franceză pot fi efectuate în 14 țări (pe lângă Franța, Luxemburg și Belgia): Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Spania și Țările de Jos.

  • Limba germană poate fi utilizată pentru a apela numărul 112 în 12 țări: Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Spania, Țările de Jos și Ungaria (pe lângă Germania, Austria, Belgia și Luxemburg).

  • Vorbitorii de limba italiană își pot folosi limba maternă pentru a apela numărul 112 și în Republica Cehă, Croația, România, Slovenia și Spania.

  • Vorbitorii de limba rusă pot obține asistență sunând la 112 în Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia.

  • În Regatul Unit, centrele care primesc apeluri de urgență dispun de servicii de interpretare ce acoperă 170 de limbi, iar în Franța un serviciu similar acoperă 40 de limbi.

Linkuri utile

Site-ul internet 112 (disponibil în limbile engleză, franceză, germană, italiană, polonă și spaniolă): www.112.eu

Companii și organizații de transport participante la campania de promovare a numărului 112

Informații privind funcționarea numărului 112 în fiecare țară:

Colțul copiilor (disponibil în toate cele 23 de limbi oficiale ale UE):

Raportul complet și rezumatul sondajului Eurobarometru „Numărul european unic pentru apeluri de urgență 112” și

Raportul COCOM privind implementarea numărului 112 și anexa la acesta.

Site-ul internet dedicat Agendei digitale

Site-ul internet al comisarului Neelie Kroes

Urmăriți activitatea comisarului Neelie Kroes pe Twitter

Contact:

Ryan Heath (+32 2 296 17 16), Twitter: @ECspokesRyan

Linda Cain (+32 2 299 90 19)

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar