Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

112-Dag: 74% van de Europeanen weet niet welk alarmnummer ze op reis in de EU moeten bellen. Een nieuwe campagne

Brussel, 10 februari 2012 – Of het nu gaat om een skivakantie, een gezinsuitje, reizen voor het werk of bezoekjes aan de sportevenementen die deze zomer plaatsvinden, zoals de Olympische Spelen in Londen of het Europese UEFA kampioenschap voetbal 2012 in Polen en Oekraïne, miljoenen toeristen en bezoekers hebben toegang nodig tot de hulpdiensten in eigen land of daarbuiten. Toch is slechts 34% van de mensen die regelmatig reizen en 26% van alle Europeanen op de hoogte van het Europese alarmnummer 112 dat zij zowel in eigen land als daarbuiten kunnen bellen wanneer zij geconfronteerd worden met een noodsituatie.

Belangrijke spoorweg-, luchtvervoer- en andere vervoersbedrijven hebben zich achter vice-voorzitters Neelie Kroes en Siim Kallas geschaard in een campagne om het Europese alarmnummer 112 meer bekendheid te verschaffen. Dit alarmnummer zal, zonder dat de belastingbetaler hiervoor in de buidel moet tasten, worden vermeld op elektronische reisbiljetten en in on-board lectuur, en zal bekend worden gemaakt door personeel van deze bedrijven. De lijst van deelnemende bedrijven kan worden geraadpleegd op www.112.eu.

Vice-voorzitters Kroes en Kallas hebben besloten ervoor te zorgen dat elke Europeaan toegang krijgt tot een 112 smartphone app in zijn eigen taal. De afgelopen paar jaar zijn tal van 112 mobiele apps ontwikkeld maar er kan op dit gebied nog veel meer worden gedaan.

Vice-voorzitter Neelie Kroes verklaarde hierover: "Je kunt een leven redden door het alarmnummer 112 te kennen en te draaien. Maar dit nummer kan alleen hulp bieden als het bekend is bij de mensen. Daarom werken wij samen met reisorganisaties om de aandacht van reizigers die op weg zijn naar hun bestemming op dit nummer te vestigen."

Vice-voorzitter Siim Kallas zei het aldus: "Ik ben verheugd over de toezegging van de vervoersector in Europa om alle reizigers op de hoogte te brengen van het 112-alarmnummer. Het alarmnummer 112 is een fundamenteel veiligheidselement in het verkeer. De lijst van deelnemende bedrijven en verenigingen zal het hele jaar open staan en afgaande op de belangstelling die reeds is getoond, zullen nog vele bedrijven zich aansluiten".

Achtergrond

112 is het Europese alarmnummer dat overal in de EU gratis bereikbaar is via vaste en mobiele telefoons. 112 verbindt de oproeper met de desbetreffende hulpdienst (plaatselijke politie, brandweer of medische hulpdiensten) en is 24 uur per dag beschikbaar. 112 is nu operationeel in alle EU-landen naast bestaande alarmnummers (zoals 999 of 110). Denemarken, Finland, Nederland, Portugal, Malta, Roemenië en Zweden hebben besloten voor hun nationale alarmnummer voortaan alleen gebruik te maken van 112. Het nummer 112 wordt ook gebruikt in landen buiten de EU, zoals Kroatië, Montenegro en Turkije. Oekraïne heeft ook al toegezegd dit nummer voor de start van deze sportevenementen in te voeren in de steden die de voetbalwedstrijden in het kader van Euro 2012 gaan organiseren (Kiev, Donetsk, Kharkiv en Lviv).

Het vandaag gepubliceerde Eurobarometer-onderzoek laat zien dat het aantal Europeanen dat het nummer 112 kent en weet dat het beschikbaar is in hun land en in andere EU-landen min of meer op hetzelfde peil is gebleven. Om hier iets aan te doen, hebben de vice-voorzitters Kallas en Kroes op 27 januari 2012 een oproep gedaan tot de voornaamste vervoersmaatschappijen waarin zij hen vragen hun passagiers op de hoogte te brengen van het alarmnummer 112. Dit initiatief bouwt voort op een soortgelijke campagne die vorig jaar met succes werd gestart door Diana Wallis, voormalig lid van het Europees Parlement. Het kreeg tevens de steun van de Europese 112 Foundation.

Mobiele telefoonapplicaties – apps - zijn computersoftware die ontwikkeld is voor mobiele telefoons om gebruikers te helpen een specifieke taak uit te voeren. Deze kunnen vooraf door de fabrikant geïnstalleerd worden op een telefoon en kunnen worden gekocht en gedownload via "app-winkels".

In een eveneens vandaag verschenen verslag over de wijze waarop de lidstaten invulling geven aan het nummer 112 wordt een beknopt overzicht gegeven van de verschillende talen waarin de 112-callcenters een oproep kunnen beantwoorden

  • Engels kan worden gebruikt in 25 landen (naast het VK, Ierland en Malta) België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje Tsjechië, Zweden, alsmede Kroatië, IJsland en Noorwegen.

  • 14 landen (afgezien van België, Frankrijk, Luxemburg en België) kunnen oproepen in het Frans beantwoorden: Bulgarije, Duitsland, Finland, Griekenland, Ierland, Italië, Litouwen, Roemenië, Spanje, Nederland, Noorwegen, Polen, Slowakije en Tsjechië,

  • Duits kan worden gebruikt in 112-oproepen in 12 landen Bulgarije, Finland, Hongarije, Italië, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, naast Duitsland, Oostenrijk, België en Luxemburg

  • Italianen kunnen hun oproep naar het nummer 112 in hun moedertaal doen in Tsjechië, Spanje, Slovenië, Roemenië en Kroatië,

  • Russischtaligen kunnen zich in het Russisch wenden tot 112-callcenters in Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije en Finland.

  • In het VK kunnen de callcenters van het noodnummer een beroep doen op tolkendiensten die 170 talen bestrijken terwijl een soortgelijke dienst in Frankrijk 40 talen aanbiedt;

Nuttige links

112-website (beschikbaar in het Engels, Frans Duits, Spaans, Italiaans en Pools): www.112.eu

Vervoersbedrijven en -organisaties die deelnemen aan de campagne om het nummer 112 meer bekendheid te verschaffen

Hoe werkt 112 in mijn eigen land:

Kinderhoek (beschikbaar in alle 23 officiële talen van de EU):

Volledig verslag en samenvatting van Eurobarometer "Het Europese alarmnummer 112" en

Het COCOM-verslag en de bijlage over de tenuitvoerlegging van het alarmnummer 112:

Website Digitale Agenda

Website van Neelie Kroes

Volg Neelie Kroes op Twitter

Contact :

Ryan Heath (+32 2 296 17 16), Twitter: @ECspokesRyan

Linda Cain (+32 2 299 90 19)

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar