Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio - Lehdistötiedote

112-päivä: 74 prosenttia eurooppalaisista ei EU:ssa matkustaessaan tiedä mihin hätänumeroon soittaa – Asian korjaamiseksi uusi tiedotuskampanja

Bryssel, 10. helmikuuta 2012 – Olipa kyse sitten hiihtolomasta, perhematkoista, työmatkoista tai käynneistä tulevan kesän urheilutapahtumissa, kuten Lontoon olympialaisissa tai UEFAn järjestämissä jalkapallon EM-kisoissa Puolassa ja Ukrainassa, miljoonilla eurooppalaisilla on oltava mahdollisuus turvautua hätäpalveluihin niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin. Kuitenkin vain 34 prosenttia säännöllisesti matkustavista ja 26 prosenttia kaikista eurooppalaisista tietää, että käytössä on yksi yhteinen hätänumero, eli 112, johon voi hätätilanteissa soittaa sekä kotimaassa että ulkomailla.

Monet merkittävät raide-, lento- ja muun liikenteen harjoittajat ovat lähteneet varapuheenjohtajien Neelie Kroesin ja Siim Kallasin mukaan kampanjaan, jossa pyritään lisäämään tietoisuutta 112-hätänumerosta. Hätänumerosta tiedotetaan sähkölipuissa, liikenteenharjoittajien julkaisuissa, verkkosivuilla ja alan henkilöstön kautta ilman, että tästä aiheutuu veronmaksajille lisäkuluja. Luettelo osallistujayrityksistä on osoitteessa www.112.eu.

Varapuheenjohtajat Kroes ja Kallas ovat päättäneet varmistaa, että jokaisen eurooppalaisen saatavilla on 112-älypuhelinsovellus. Viime vuosina on kehitetty monia 112-mobiilisovelluksia, mutta asiassa on vielä paljon tehtävää.

“Olemalla tietoinen 112-numerosta ja myös soittamalla siihen tarvittaessa voi pelastaa ihmishenkiä”, sanoo varapuheenjohtaja Kroes. “112-numerosta on hyötyä vain jos ihmiset tuntevat sen. Pyrimmekin yhdessä matkayhtiöiden kanssa kiinnittämään matkailijoiden huomion asiaan.”

Varapuheenjohtaja Kallas jatkaa: “Olen tyytyväinen, että Euroopan liikenneala on sitoutunut tiedottamaan jokaiselle matkustajalleen 112-hätänumerosta. 112 on tärkeä liikenteen turvatekijä. Hankkeeseen voi lähteä mukaan milloin tahansa vuoden aikana, ja kiinnostuksesta päätellen mukaan saadaan vielä paljon lisää yrityksiä.”

Tausta

112 on yhteinen eurooppalainen hätänumero, johon voi soittaa lanka- ja matkapuhelimista ilmaiseksi kaikkialla EU:ssa. 112 yhdistää soittajan tarvittavaan hätäpalveluun (poliisi, palokunta tai ambulanssi) ja on käytettävissä vuorokauden ympäri. 112 on nyt käytössä kaikissa EU:n jäsenvaltioissa, osassa niistä kansallisen hätänumeron (kuten 999 tai 110) ohella. Suomi, Alankomaat, Malta, Portugali, Romania, Ruotsi ja Tanska ovat päättäneet tehdä 112-numerosta ainoan tai pääasiallisen hätänumeronsa. 112-numeroa käytetään myös EU:n ulkopuolella, esimerkiksi Kroatiassa, Montenegrossa ja Turkissa. Myös Ukraina on sitoutunut ottamaan numeron käyttöön jalkapallon EM-kisojen alkuun mennessä kaupungeissa, joissa otteluita pelataan (Donetsk, Harkova, Kiova ja Lviv).

Tänään julkaistu Eurobarometri-tutkimus osoittaa, että eurooppalaisten tietoisuus 112-numerosta kotimaassaan ja muissa EU:n jäsenvaltioissa ei ole lisääntynyt toivottuun tahtiin. Tilanteen kohentamiseksi varapuheenjohtajat Kallas ja Kroes ottivat 27. tammikuuta 2012 yhteyttä keskeisiin liikenneyrityksiin ja pyysivät niitä tiedottamaan matkustajilleen 112-hätänumerosta. Kampanja perustuu vastaavaan aiempaan kampanjaan, joka toteutettiin viime vuonna entisen europarlamentaarikon Diana Wallisin aloitteesta. Kampanja saa tukea myös eurooppalaiselta 112-säätiöltä.

Matkapuhelinsovellukset ovat nimenomaan matkapuhelimille suunniteltuja pieniä ohjelmia, jotka auttavat käyttäjää tietyn toiminnon suorittamisessa. Niitä voi olla puhelimessa valmistajan esiasentamina tai niitä voi ostaa ja ladata verkon sovelluskaupoista.

112-numeron toteutusta kussakin jäsenvaltiossa koskevassa raportissa (joka myös julkaistiin tänään) luodaan katsaus siihen, millä eri kielillä 112-hätäkeskukset pystyvät käsittelemään hätäpuheluja:

  • Englantia voi käyttää 25 maassa (Iso-Britannian, Irlannin ja Maltan lisäksi): Suomi, Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Portugali, Puola, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro sekä Islanti, Kroatia ja Norja.

  • Ranskankielisiä puheluja voidaan käsitellä (Belgian, Luxemburgin ja Ranskan lisäksi) 14 maassa: Suomi, Alankomaat, Bulgaria, Espanja, Italia, Irlanti, Kreikka, Liettua, Norja, Puola, Romania, Saksa, Slovakia ja Tšekki.

  • Saksaksi 112-puheluja voi soittaa Belgian, Itävallan, Luxemburgin ja Saksan lisäksi 12 maassa: Suomi, Alankomaat, Bulgaria, Espanja, Italia, Liettua, Norja, Puola, Romania, Slovakia, Tšekki ja Unkari.

  • Italiankieliset voivat soittaa 112-puheluja äidinkielellään Espanjassa, Kroatiassa, Romaniassa, Sloveniassa ja Tšekissä.

  • Venäjäksi apua saa 112-numerosta Suomessa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Slovakiassa, Tšekissä ja Virossa.

  • Iso-Britanniassa hätäkeskuksilla on käytettävissään tulkkipalveluja 170 kielellä ja Ranskassa 40 kielellä.

Hyödyllisiä linkkejä

112-verkkosivusto (saatavilla englannin-, espanjan-, italian-, puolan-, ranskan- ja saksankielisenä): www.112.eu

112-kampanjaan osallistuvat liikennealan yritykset ja organisaatiot

Tietoa 112:n toiminnasta kussakin jäsenvaltiossa

Kids' corner - lapsille suunnattua tietoa (saatavana kaikilla 23 virallisella EU-kielellä)

Raportti ja tiivistelmä Eurobarometri-tutkimuksesta ”The European Emergency Number 112”

EU:n viestintäkomitean (COCOM) raportti 112-hätänumeron toteuttamisesta sekä raportin liite

Digitaalistrategian verkkosivusto

Neelie Kroesin verkkosivusto

Neelie Kroes Twitterissä

Yhteyshenkilöt:

Ryan Heath (+32-2) 296 17 16, Twitter: @ECspokesRyan

Linda Cain (+32-2) 299 90 19

Helen Kearns (+32-2) 298 76 38)

Dale Kidd (+32-2) 295 74 61)


Side Bar