Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse

112-dagen: 74 % af europæerne ved ikke, hvilket alarmnummer de skal ringe til, når de rejser i andre EU-lande. Ny kampagne

Bruxelles, den 10. februar 2012 – Uanset om de tager på skiferie, familieudflugt, forretningsrejse eller deltager i sommerens sportsbegivenheder, f.eks. De Olympiske Lege i London eller UEFA's europamesterskab i fodbold, Euro 2012, i Polen og Ukraine, har millioner af europæere og besøgende brug for at kunne ringe til alarmtjenester i og uden for deres hjemland. Men kun 34 % af de, som rejser regelmæssigt, og 26 % af alle europæere ved, at 112 er det fælleseuropæiske alarmnummer, de kan ringe til både i og uden for deres hjemland ved behov.

Mange større jernbane- og luftfartsselskaber og andre transportselskaber har sluttet sig til næstformændene Neelie Kroes og Siim Kallas i en kampagne for at øge kendskabet til 112-nummeret. Alarmnummeret vil blive offentliggjort uden omkostninger for skatteyderne på transportselskabernes e-billetter, i tryksager om bord, på deres websteder og via deres personale. Listen over deltagende virksomheder findes på internetadressen www.112.eu

Neelie Kroes og Siim Kallas har besluttet at sikre, at alle europæere via en smartphone app kan ringe til 112-nummeret på deres eget sprog. I de seneste år er der udviklet mange mobilapplikationer til 112-opkald, men der kan gøres mere på dette område.

Næstformand Neelie Kroes udtalte: "Du kan redde liv ved at ringe til 112-nummeret. Men 112 er kun til hjælp, hvis befolkningen kender til det. Vi samarbejder derfor med transportselskaber om at fange rejsendes opmærksomhed, når de er undervejs til deres bestemmelsessted."

Næstformand Siim Kallas udtalte: "Jeg er meget tilfreds med, at transportsektoren i Europa vil påtage sig at gøre alle rejsende opmærksom på alarmnummeret 112. 112 yder et væsentligt bidrag til sikkerheden i forbindelse med transport. Listen over deltagende virksomheder vil være åben for nye deltagere hele året, og hvis man skal dømme ud fra den udviste interesse, vil mange flere virksomheder sandsynligvis komme til."

Baggrund

112 er det europæiske alarmnummer, som man kan ringe gratis til fra fast- og mobiltelefoner overalt i EU. 112 forbinder den, som ringer, med den relevante udrykningstjeneste (det lokale politi, brandvæsenet eller lægetjenester) 24 timer i døgnet. 112 er nu taget i brug i alle EU-medlemsstater side om side med de eksisterende nationale alarmnumre (f.eks. 999 eller 110). Danmark, Finland, Malta, Nederlandene, Portugal, Rumænien og Sverige har besluttet at gøre 112 til deres eneste eller primære nationale alarmnummer. 112 bruges også i lande uden for EU, f.eks. i Kroatien, Montenegro og Tyrkiet. Ukraine har endvidere påtaget sig at indføre dette alarmnummer i byer, som er værtsbyer for Euro 2012-fodboldkampe (Donetsk, Kharkiv, Kiev og Lviv), inden sportsbegivenhederne begynder.

Eurobarometerundersøgelsen, der offentliggøres i dag, viser, at europæernes kendskab til 112-nummeret i deres land og i andre EU-lande stagnerer. For at løse dette problem skrev næstformændene Siim Kallas og Neelie Kroes til de største transportselskaber den 27. januar 2012 for at opfordre dem til at underrette passagererne om alarmnummeret 112. Dette initiativ bygger på en lignende kampagne, som tidligere parlamentsmedlem Diana Wallis iværksatte sidste år. Det støttes også af 112 European Foundation.

Applikationer til mobiltelefoner – apps – er software, der er udviklet til mobiltelefoner for at hjælpe brugerne med at løse en opgave. Nogle apps er forudinstalleret på mobiltelefoner af producenterne, og andre købes i og downloades fra "APP-butikker" .

En rapport om, hvorledes hver medlemsstat gennemfører 112 (offentliggøres ligeledes i dag), giver et øjebliksbillede af de forskellige sprog, som 112-opkaldscentre kan håndtere.

  • Der kan tales engelsk i 25 lande (foruden Det Forenede Kongerige, Irland og Malta): Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Grækenland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Nederlandene, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig samt Kroatien, Island og Norge.

  • 14 lande (foruden Belgien, Frankrig og Luxembourg) kan håndtere opkald på fransk: Bulgarien, Finland, Grækenland, Irland, Italien, Litauen, Nederlandene, Norge, Polen, Rumænien, Slovakiet, Spanien, Tjekkiet og Tyskland.

  • I forbindelse med opkald til 112 kan der tales tysk i 12 lande: Bulgarien, Finland, Italien, Litauen, Nederlandene, Norge, Polen, Rumænien, Slovakiet, Spanien, Tjekkiet og Ungarn (foruden Belgien, Luxembourg, Tyskland og Østrig).

  • Italienere kan ringe til 112 på deres modersmål i Kroatien, Rumænien, Slovenien, Spanien og Tjekkiet.

  • Russisktalende kan få hjælp ved at ringe til 112 i Estland, Finland, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet og Tjekkiet.

  • I Det Forenede Kongerige har alarmcentraler mulighed for tolkning på 170 sprog, medens en tilsvarende tjeneste i Frankrig kan håndtere 40 sprog.

Nyttige links

112-webstedet (findes på engelsk, fransk, italiensk, polsk, spansk og tysk): www.112.eu

Transportselskaber og -sammenslutninger, der deltager i reklamekampagnen for 112-nummeret

Sådan fungerer 112 i mit hjemland:

Børnehjørnet (på alle 23 officielle EU-sprog):

Fuld rapport og resumé af eurobarometer om det europæiske alarmnummer "112" og

COCOM-rapporten med bilag om indførelsen af 112-nummeret:

Den digitale dagsorden:

Neelie Kroes' websted:

Følg Neelie Kroes på twitter:

Kontaktpersoner:

Ryan Heath (+32 2 296 17 16), Twitter: @ECspokesRyan

Linda Cain (+32 2 299 90 19)

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar