Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 13 noiembrie 2012

Victimele au întâietate: noile norme privind drepturile victimelor vor dobândi forță juridică

O nouă lege europeană care vizează îmbunătățirea drepturilor pentru cele aproximativ 75 de milioane de victime ale infracționalității înregistrate la nivelul Uniunii Europene în fiecare an va fi publicată mâine în Jurnalul Oficial, publicația oficială a actelor legislative ale UE. Directiva privind drepturile victimelor a fost adoptată la 4 octombrie de Consiliul de Miniștri (IP/12/1066), în urma votului Parlamentului European din 12 septembrie de aprobare a directivei, exprimat cu o majoritate covârșitoare (MEMO/12/659). Directiva stabilește drepturile minime pentru victime, oriunde s-ar afla în UE (a se vedea IP/11/585). Statele membre au acum la dispoziție trei ani pentru transpunerea dispozițiilor în dreptul lor intern.

„Publicarea noului act legislativ de garantare, la nivelul UE, a drepturilor pentru toate victimele infracționalității în publicația europeană a actelor legislative este o veste bună pentru cetățenii noștri”, a declarat dna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisarul pentru justiție al UE. „Contez pe faptul că statele membre vor acorda prioritate transpunerii directivei pentru a răspunde nevoilor milioanelor de europeni și ale familiilor lor care sunt victime ale infracționalității în fiecare an. Aș dori să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea acestui nou act legislativ, în special membrilor Parlamentului European, care și-au acordat sprijinul în mod expresiv și activ, miniștrilor de justiție europeni și dnei Maggie Hughes, al cărei fiu a fost victima unei infracțiuni când se afla în vacanță și care a pledat necontenit pentru drepturile victimelor. Este acum rândul statelor membre să transpună aceste noi drepturi în practică. Lansez statelor membre apelul de a alinia neîntârziat legislația națională la noua directivă a UE astfel încât toate victimele să fie tratate cu respect, să fie corect informate și să primească sprijinul adecvat.”

Context

Directiva UE privind instituirea unor standarde minime pentru victime a fost propusă de Comisie în mai 2011 (IP/11/585 și MEMO/11/310). Publicarea directivei, mâine, în Jurnalul Oficial este urmarea adoptării directivei de către Consiliul UE (IP/12/1066) și a votului în plenul Parlamentului European (MEMO/12/659). Aceasta în contextul în care Parlamentul European și Consiliul de Miniștri au ajuns la un acord în iunie, după negocieri intense, mediate de Comisia Europeană.

Noua directivă a UE privind instituirea unor standarde minime pentru victime va garanta că, în toate cele 27 de state ale UE:

  • victimele sunt tratate cu respect, iar poliția, procurorii și judecătorii beneficiază de pregătirea necesară pentru a trata în mod corespunzător cazurile acestora;

  • victimele primesc informații cu privire la drepturile de care beneficiază și la propriul caz, într-o formă pe care o pot înțelege;

  • toate statele membre dispun de servicii de sprijinire a victimelor;

  • victimele pot participa la procedurile judiciare, dacă doresc aceasta, și sunt sprijinite să participe la proces;

  • victimele vulnerabile – precum copiii, victimele violurilor sau cele cu handicap – sunt identificate și protejate în mod corespunzător;

  • victimele beneficiază de protecție pe durata investigațiilor desfășurate de poliție și în timpul procedurilor judiciare.

Pentru informații suplimentare

Comisia Europeană - drepturile victimelor

http://ec.europa.eu/justice/criminal/victims/index_en.htm

Pagina de internet a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul pentru justiție al UE:

http://ec.europa.eu/reding

Persoane de contact:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar