Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 8 ноември 2012 г.

ЕС предоставя 6 милиона евро спешна помощ за Карибския басейн след урагана „Санди“

В отговор на сериозните щети, причинени от урагана „Санди“, Европейският съюз отпусна 6 милиона евро неотложна помощ за най-уязвимото население, което бе силно засегнато от урагана в Карибския басейн.

Куба и Хаити са сред най-засегнатите от урагана „Санди“ държави — съответно с 3 и 1,5 милиона пострадали. Доминиканската република и Ямайка също понесоха значителни щети. Насажденията и реколтата са опустошени, което породи опасения за продоволствена несигурност, а жилищата и инфраструктурата са унищожени. Най-неотложните приоритети са достъп до храна и чиста вода, за да се избегнат предаваните чрез водата болести, а в страните, засегнати от холера — да се предотврати увеличаването на случаите. Необходима е широка подкрепа и за възстановяване на заслоните и основните инфраструктури.

„Ураганът „Санди“ е още един пример за нарастващата интензивност на природните бедствия, срещу които не са застраховани дори и най-добре подготвените държави като Съединените щати. Хаити е най-силно засегнатата страна, която все още се опитва да се възстанови от земетресението и епидемията от холера от 2010 г. През тази година Хаити пострада от суша, последвана от тропическата буря „Айзък“ през август, а сега и от урагана „Санди“ през октомври. Комбинираното въздействие на тези бедствия беше непоносимо за и бездруго уязвимото население. Куба, от друга страна, има отлични програми за реагиране при бедствия, но въпреки това ураганът „Санди“ причини сериозни щети в източните провинции. Подготовеността не може да предотврати дадено бедствие, но може да предотврати човешки жертви. Поради тази причина ще предоставим незабавна помощ на засегнатите общности, като продължим да подкрепяме програмите за намаляване на риска от бедствия в Карибския басейн“ заяви Кристалина Георгиева, комисар в областта на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Посредством спешното финансиране Европейската комисия ще окаже незабавна помощ на хората, засегнати от урагана „Санди“ в Хаити и Куба, като осигури храна и основни стоки за бита, ремонт на домовете и възстановяване на водоснабдителните услуги. Финансовите средства в размер на 6 милиона евро ще се използват и за възстановяване на местното селско стопанство, като осигурят на земеделските производители семена и инструменти.

История на досието

От 24 октомври ураганът „Санди“ се движи на север през Пуерто Рико, Доминиканската република, Хаити, Ямайка, Куба, Бахамските острови и Съединените щати, като отне над 190 човешки живота. Хаити и Куба са двете най-засегнати държави в Карибския басейн. Хаити пострада от силни валежи, наводнения и кални свлачища, които повредиха сградите и насажденията. Източните провинции на Куба претърпяха големи щети, особено вторият по големина град Сантяго. За смъртни случаи и щети се съобщава също в Пуерто Рико, Доминиканската република, Ямайка, Бахамските острови и Съединените щати.

Експертите на Европейската комисия в областта на хуманитарната помощ участват на място в оценяването на положението, за да се определят нуждите от помощ, като например спешен подслон, продоволствена помощ, както и чиста вода и елементарни санитарно-хигиенни условия при извънредни ситуации, за да се избегнат предаваните чрез водата болести.

Карибският басейн е сред районите, които са изложени в най-голяма степен на природни бедствия като урагани, наводнения, свлачища, кални свлачища и земетресения в световен мащаб. От 1995 г. насам Европейската комисия е предоставила около 140 милиона евро за хуманитарна помощ на държавите от региона (с изключение на Хаити), за да се справят с бедствията при тяхното възникване и общностите да се подготвят по-добре за всякакви бъдещи природни бедствия.

Понастоящем в Хаити се извършва най-широкомащабната дейност на Европейската комисия в Латинска Америка и Карибския басейн. Реакцията на Комисията при земетресението от януари 2010 г. беше бърза и решителна. Благодарение на хуманитарната помощ Комисията се справи и с обявената през октомври 2010 г. епидемия от холера. Комисията продължава да подкрепя преместването на безопасни места, с добри условия на живот, на разселените в лагери хора след земетресението, както и овладяването на епидемията от холера и изграждането на устойчивост срещу бъдещи катастрофи. Общата хуманитарна помощ на Комисията за Хаити от 2009 г. насам възлиза на 195 милиона евро. В допълнение Европейската комисия отпусна 522 милиона евро за средносрочното и дългосрочното развитие и възстановяване на Хаити.

Куба често става жертва на бедствия, но е известна със своя капацитет за подготвеност срещу тях. През 2008 г. Европейската комисия предложи спешна помощ на стойност 2 милиона евро след преминаването на ураганите „Густав“ и „Айк“. Над 3 милиона души бяха евакуирани преди ураганите, което помогна да се избегнат значителни човешки жертви. Въпреки превенцията последователните урагани причиниха големи щети на жилищното строителство, социалната и здравната инфраструктура и селското стопанство. Спешното финансиране на Европейската комисия бе използвано за ремонт на заслоните и за раздаване на основни стоки за бита.

За повече информация

Хуманитарната реакция на Европейската комисия в Карибския басейн:

http://ec.europa.eu/echo/aid/caribbean_pacific/caribbean_en.htm

Хуманитарната реакция на Европейската комисия в Хаити:

http://ec.europa.eu/echo/aid/caribbean_pacific/haiti_en.htm

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

За контакти:

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)

David Sharrock (+32 2 296 89 09)


Side Bar