Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. november 7.

A Bizottság vízummentességet javasol 16 szigetország állampolgárai részére

16 szigetország állampolgárai hamarosan vízum nélkül utazhatnak a schengeni térségbe. Ez lehetőségeket nyit és előnyöket biztosít majd az Unió és e 16 ország állampolgárai számára egyaránt.

A vízummentes utazás nem csupán szimbolikus jelentőséggel bír, minthogy az emberek közötti kapcsolatok és az üzleti lehetőségek bővülése révén a vízummentesség közvetlen hatást fog gyakorolni úgy a szóban forgó országok állampolgárainak, mint az európai polgárok életére” — nyilatkozta Cecilia Malmström, uniós belügyekért felelős biztos.

Az Európai Bizottság ma 5 karib-tengeri (Dominika, Grenada, Saint Lucia, Saint Vincent és Grenadine-szigetek, valamint Trinidad és Tobago), 10 csendes-óceáni szigetország (Kelet-Timor, Kiribati, Marshall-szigetek, Mikronézia, Nauru, Palau, Szamoa, Salamon-szigetek, Tonga, Tuvalu és Vanuatu), valamint Kelet-Timor felvételét javasolta azon harmadik országok és területek jegyzékébe, melyek állampolgárai mentességet élveznek a vízumkötelezettség alól.

A javaslat célja, hogy egyszerűsítse a schengeni térségbe, valamint Ciprusra, Bulgáriába és Romániába történő belépést. E szigetországok útlevéllel rendelkező állampolgárai rövid időtartamú (legfeljebb 90 napos) tartózkodás esetén a továbbiakban vízum kiváltása nélkül utazhatnak, legyen szó akár üzleti útról, turisztikai célú utazásról vagy családlátogatásról. Ennek köszönhetően egyszerűbben tervezhetik meg utazásukat, és az utazási költségek is csökkennek: jelenleg ugyanis a schengeni vízumot igénylők vízumkérelmük benyújtásához gyakran külföldre kénytelenek utazni, minthogy az uniós tagállamok számos, a javaslatban említett ország esetében korlátozott konzuli jelenléttel bírnak.

A bizottsági javaslat kölcsönös vízummentességet helyez kilátásba erre vonatkozó megállapodások révén, így biztosítva azt, hogy az uniós polgárok vízummentességet élvezzenek, amikor ezekbe az országokba utaznak. Ezenfelül a brit állampolgárok bizonyos, jelenleg vízumkötelezettség alá tartozó csoportjai is vízummentességet fognak élvezni (becslések szerint 300 000, elsősorban a brit tengerentúli területeken, például Bermudán, illetve a Turks- és Caicos-szigeteken élő személy).

Most az Európai Parlamenten és az Európai Unió Tanácsán a sor, hogy meghozzák végső döntésüket a bizottsági javaslattal kapcsolatban.

Jelentés a helyi szintű schengeni együttműködés alkalmazásáról

A mai nap folyamán a Bizottság elfogadta továbbá a helyi szintű schengeni együttműködés alkalmazásáról szóló jelentést, amelyben értékeli az uniós vízumkódex végrehajtásának első két évét, illetve konkrét ajánlásokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy miként javítható az együttműködés a jövőben, például a terhek érintett felek közötti megosztásával. A helyi szintű schengeni együttműködés javítása, és ezen belül is különösképpen az alkalmazott gyakorlatok összehangolása, szavahihetőbbé teszi az EU közös vízumpolitikáját és biztosítja, hogy valamennyi vízumkérelmező egyenlő, tisztességes és átlátható bánásmódban részesüljön.

Előzmények

A mai javaslat, melynek célja, hogy e 16 ország a tagállamok vízumpolitikájára vonatkozó 539/2001/EK rendelet módosítása révén felkerüljön a vízummentes jegyzékre, az Európai Bizottság által végzett rendszeres felülvizsgálat eredménye, amely a műszaki követelmények és számos kritérium — többek között az illegális bevándorlás, a közérdek és közbiztonság, valamint az Európai Unió harmadik országokkal fenntartott külkapcsolatainak — eseti alapon történő értékelésén nyugszik.

A vízumrendeletet elfogadása óta nyolc alkalommal módosították, legutóbb 2010-ben, amikor Tajvan, Albánia, valamint Bosznia-Hercegovina került fel a vízummentes jegyzékre.

A schengeni térséget jelenleg 22 európai uniós tagállam és négy társult állam (Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc) alkotja. Harmadik országból érkező állampolgárok a schengeni térség határának átlépését követően szabadon utazhatnak az egyes országok között. A vízummentesség egyaránt vonatkozik a schengeni térség még nem teljes jogú tagjaira, így Romániára, Bulgáriára és Ciprusra is.

Az Egyesült Királyság és Írország nem része a schengeni együttműködésnek, és a közös vízumpolitikában sem vesznek részt, harmadik országokra vonatkozó vízumszabályozásukat ezért külön megállapodások határozzák meg.

2011-ben az EU-tagállamok és a schengeni együttműködésben részt vevő országok hozzávetőleg 12 millió vízumot adtak ki.

A tagállamok konzulátusai az egész világon alkalmazzák a vízumkódex (810/2009/EK rendelet) rendelkezéseit. Az eltérő helyi körülmények miatt viszont elengedhetetlen a tagállamok és a Bizottság közötti következetes együttműködés, így biztosítva az általános jogi rendelkezések összehangolt alkalmazását és a helyi körülmények figyelembevételét.

A helyi szintű schengeni együttműködés keretében mérik fel például, hogy a tagállamoknak össze kell-e hangolniuk egy adott országban a vízumkérelmezők által benyújtott kísérőokmányok jegyzékét. 2011-ben a Bizottság már két határozat hozott ilyen összehangolt jegyzékekről, hozzávetőleg 20 olyan helyszínre vonatkozóan, amelyek kulcsfontosságú harmadik országokban (például Kínában, Törökországban, Szaúd-Arábiában és Indonéziában) találhatók. Ezek a jegyzékek azt a célt szolgálják, hogy a vízumkódex rendelkezéseinek megfelelően minden vízumkérelmező egyenlő bánásmódban részesüljön.

Hasznos linkek

Link to the Local Schengen Cooperation report

Cecilia Malmström honlapja

Kövesse Malmström biztos híreit a Twitteren

A Belügyi Főigazgatóság honlapja

Kövesse a Belügyi Főigazgatóság híreit a Twitteren

Kapcsolattartók:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar