Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. november 7.

Vízumpolitika az EU-n belüli növekedés élénkítése céljából

A mai napon elfogadott stratégiai közleményben a Bizottság azt vizsgálja, hogy hogyan szolgálhatja a közös vízumpolitika végrehajtása és fejlesztése az EU-n belüli növekedés élénkítését az Unióba látogató harmadik országok állampolgárai utazási lehetőségeinek javítása által.

Az idegenforgalom 2011-ben 18,8 millió munkahellyel az Európai Unió egyik legnagyobb munkahelyteremtőjévé, és a gazdasági növekedés és a fejlődés kulcsfontosságú húzóerejévé vált. A külföldi látogatók által elköltött összeg 2011-ben 330,44 milliárd eurót tett ki. A legfrissebb becslések szerint ezek az adatok 2022-re valószínűleg 20,4 millió munkahelyre és 427,31 milliárd euró összegre emelkednek.

A jelenlegi vízumszabályok maradéktalan kiaknázása lehetővé teszi, hogy az Unió még több turista/harmadik országbeli állampolgár számára maradjon vonzó úticél, ezzel egyidejűleg fellendíti a gazdasági tevékenységeket és ösztönzi a munkahelyteremtést. A turizmus a szállásra, ételre és italra, közlekedésre, szórakozásra, vásárlásra stb. elköltött összegek révén igen jelentős hatással van a gazdaság egészére.

„A mostani gazdasági visszaesésre tekintettel arra kell törekednünk, hogy több turista látogasson el Európába, miközben határaink biztonságát meg kell őrizni” – nyilatkozta Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos. „Az Európába látogatás megkönnyítése a jogszerűen utazók számára, akik nem jelentenek biztonsági kockázatot, csak megerősíti a világ elsőszámú turisztikai célállomásaként elfoglalt helyünket, ami gazdaságunk javát leginkább szolgálja” – tette hozzá.

„A turizmus és az utazás elősegítése mindig kiemelkedő fontosságú szerepet játszik munkatervemben. Nagyon örülök a Malmström biztos szolgálatai és az én szolgálataim közötti kiváló, gyümölcsöző együttműködés eredményeinek. Ezt a közleményt mérföldkőnek tekintem a tekintetben, hogy a Bizottság a vízumpolitikai határozatok meghozatalánál hivatalosan is elismeri a gazdasági megfontolások jelentőségét” – nyilatkozta Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke.

Az adatok azt mutatják, hogy a kiadott vízumok száma az elmúlt években nagymértékben emelkedett, miközben az elutasított vízumkérelmek száma továbbra is alacsony szinten maradt. 2011-ben mintegy 460 000 schengeni vízumot adtak ki Indiában; 2007-ben ez a szám 340 000 volt. Kínában is jelentősen a nőtt a kiadott vízumok száma: a 2008-ban kiadott 560 000 vízummal szemben 2011-ben 1 026 000 volt a kiállított vízumok száma. Oroszországban mintegy 5 152 000 vízumot adtak ki 2011-ben, szemben a 2007-es 3 500 000-rel.

Arra kell törekednünk, hogy jelentősen növekedjen az olyan, komoly idegenforgalmi potenciállal rendelkező országokból érkező turisták száma, ahol növekszik a lakosság vásárlóereje.

Az utazás elősegítése

Már a jelenlegi vízumszabályok mellett is sokat lehet javítani, és sok akadályt meg lehet szüntetni amennyiben a tagállamok helyesen hajtják végre a vízumkódexet. A konzulátusoknak biztosítaniuk kell a meghallgatásra vonatkozó 15 napos határidőt, a vízumkérelemre vonatkozó 15 napos határidőt, a fogadó ország nyelvén készült vízumkérelmezési formanyomtatványokat, és meg kell vizsgálniuk a többszöri beutazásra jogosító vízumok kiadásának lehetőségét.

Hosszú távon a jelenlegi vízumszabályok alábbi lehetséges jövőbeni változtatásait is fel kell mérni:

  • az eljárások egyszerűsítése és rövidítése (az eljárás valamennyi lépésének átgondolása, beleértve a vízumkérelem közvetítők/utazási irodák általi benyújtását és az előzetes konzultációt is);

  • a vízumkérelem feldolgozásában illetékes konzulátus fogalmának tisztázása;

  • a kérelemnyomtatvány egyszerűsítése;

  • az igazoló okmányokra vonatkozó követelmények egyszerűsítése/tisztázása;

  • a vízumdíj elengedésére vonatkozó szabályok tisztázása;

  • a többszöri beutazásra jogosító vízumokra vonatkozó szabályok tisztázása;

  • a konzuli szervezet és együttműködés javítása, pl. a közös központokra vonatkozó jogi keret újra meghatározása révén, az ilyen központok létrehozásának és működésének elősegítése;

  • a helyi szintű schengeni együttműködés fokozása (a vízumokhoz kapcsolódó gyakorlatok harmonizálása a schengeni országokban), hatékonyságának növelése érdekében.

Ezenfelül a technológiai fejlődést is figyelembe kell venni. Például a Bizottság az „intelligens határellenőrzés” érdekében hamarosan jogalkotási javaslatot tesz (lásd a 2011. évi közleményt: IP/11/1234 és MEMO/11/728) az Unió külső határain a zökkenőmentes utasforgalom biztosítása érdekében.

További információk: MEMO/12/838

Hasznos linkek

Cecilia Malmström biztos honlapja és Twittere

A Belügyi Főigazgatóság honlapja és Twittere

Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnökének honlapja és Twittere

Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatóság honlapja (turizmus)

Kapcsolattartók :

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)

Sara Tironi (+32 2 299 04 03)


Side Bar