Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Nikozija/Bruselj, 5. novembra 2012

Razglašeni dobitniki prve nagrade Marie Curie

Na slovesnosti v ciprski Nikoziji so bili danes razglašeni prvi dobitniki nove nagrade Evropske komisije Marie Curie za izjemne dosežke na področju raziskav. Trije nagrajenci (podrobnosti v prilogi) so dr. Gkikas Magiorkinis iz Grčije v kategoriji „Obetavni nadarjeni raziskovalci“, dr. Claire Belcher iz Združenega kraljestva v kategoriji „Komuniciranje znanosti“ in dr. Sarit Sivan iz Izraela v kategoriji „Inovacije in podjetništvo“. Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou je na slovesnosti vsem trem znanstvenikom izročila priznanje. Dogodek je potekal v okviru konference o prihodnosti dejavnosti Marie Curie in pobudi Obzorje 2020, 80 milijard evrov vrednem programu Komisije za naložbe v raziskave in inovacije. Predlog namenja dejavnostim Marie Curie v obdobju 2014–2020 več kot 5,75 milijarde evrov. Od začetka delovanja programa leta 1996 je več kot 65 000 raziskovalcev prejelo sredstva za usposabljanje, mobilnost in razvoj spretnosti.

„Novo nagrado smo ustvarili, da izpostavimo odličnost in nadarjenost najboljših mladih raziskovalcev v Evropi. Čestitam nagrajencem, ki so vsi pustili pečat na svojem področju delovanja. Pomembno je, da še naprej veliko vlagamo v evropske raziskave, saj prispevajo k reševanju velikih družbenih izzivov na področjih, kot sta zdravje in okolje, hkrati pa so pomembne za evropsko gospodarstvo. Upam, da bo nagrada Marie Curie spodbudila druge raziskovalce in navdihnila več mladih, zlasti deklet, da se odločijo za poklicno pot v znanosti,“ je dejala komisarka.

Gkikas Magiorkinis je bil nagrajen za spremljanje širjenja virusa hepatitisa C (HCV) po svetu. Ta življenjsko nevarni virus napade jetra in prizadene približno 150 milijonov ljudi po vsem svetu. Claire Belcher je prejela nagrado za raziskavo o geološki zgodovini Zemlje in njenem vplivu na življenje rastlin in živali – temo, ki jo je približala širši javnosti z rednim pojavljanjem na televiziji in v medijih. Sarit Sivan je razvila inovativno zdravljenje bolečin v križu, ki so posledica degeneracije medvretenčnih ploščic v hrbtenici.

„Konkurenca je bila velika, zato je bila odločitev o nagrajencih težka. Vendar njihovi vrhunski dosežki jasno kažejo, da ima Evropa velik raziskovalni potencial, ki ga je treba še naprej podpirati,“ je dejala profesorica Anne Glover, glavna svetovalka za znanost Evropske komisije in članica žirije. Med člani mednarodne žirije so bili ugledni akademiki, znanstveniki in strokovnjaki, kot so profesor Pierre Joliot, znameniti francoski biolog in vnuk Marie Skłodowske-Curie, profesor Christopher Pissarides, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomijo za leto 2010, ter Maria da Graça Carvalho, poslanka Evropskega parlamenta in nekdanja portugalska ministrica za znanost, inovacije in visoko šolstvo.

Ozadje

Nagrada Marie Curie spodbuja dosežke najboljših štipendistov dejavnosti Marie Curie v treh kategorijah:

  • Komuniciranje znanosti,

  • Inovacije in podjetništvo,

  • Obetavni nadarjeni raziskovalci.

Njen cilj je spodbuditi znanstvenike, naj prenesejo svojo odličnost na področje inovacij, podjetništva in komuniciranja znanosti. Prav tako bo povečala prepoznavnost zmagovalnih raziskovalcev in njihovih gostiteljskih institucij, hkrati pa izboljšala ugled dejavnosti Marie Curie.

Kako so bili izbrani dobitniki nagrad?

Dobitnike nagrad so predlagali člani raziskovalne skupnosti izmed sedanjih in nekdanjih raziskovalcev, ki v okviru šestega in sedmega okvirnega programa za raziskave in tehnološki razvoj (6. OP in 7. OP) prejeli štipendije dejavnosti Marie Curie.

Zmagovalce je na podlagi meril za posamezne kategorije izbrala žirija, sestavljena iz uglednih strokovnjakov.

Dejavnosti Marie Curie

Dejavnosti Marie Curie, za katere je za obdobje 2007–2013 zagotovljen proračun v višini 4,7 milijarde evrov, v Evropi spodbujajo raziskovalne poklicne poti s programi, ki jih upravlja Izvajalska agencija za raziskave Evropske komisije. Od leta 1996 so dejavnosti Marie Curie več kot 65 000 raziskovalcem iz skoraj 130 držav omogočile usposabljanje ali raziskovanje v tujini.

Komisija je v okviru pobude Obzorje 2020 predlagala povečanje sredstev za dejavnosti Marie Curie na 5,75 milijarde evrov. Predlog Komisije zdaj obravnavata Evropski parlament in države članice. Program je poimenovan po dvakratni dobitnici Nobelove nagrade, francosko-poljski znanstvenici, ki se je prva ukvarjala z raziskovanjem radioaktivnosti in je odkrila polonij. Od leta 2014 se bo sklad imenoval dejavnosti Marie Skłodowske-Curie.

Konferenca „Dejavnosti Marie Skłodowske-Curie v pobudi Obzorje 2020 – regionalni in mednarodni vpliv“

V ospredju konference, na kateri se bo zbralo več kot 250 strokovnjakov in oblikovalcev politik, bo prihodnost dejavnosti Marie Skłodowske-Curie v okviru pobude Obzorje 2020.

Več informacij

Pogosta vprašanja o dejavnostih Marie Curie (MEMO/12/830)

Evropska komisija: Dejavnosti Marie Curie

Spletna stran komisarke Androulle Vassiliou

Komisarka Androulla Vassiliou na Twitterju @VassiliouEU

Kontakti:

Dennis Abbott (+32 22959258); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 22959667)

Priloga: Portreti dobitnikov nagrade Marie Curie

Dr. Claire M. Belcher, kategorija „Komuniciranje znanosti“

Dr. Claire Belcher (34) je redna predavateljica znanosti zemeljskega sistema na Univerzi v Exeterju v Združenem kraljestvu. Raziskuje stare naravne požare ter njihove posledice za rastline in živali. S svojimi raziskavami želi pojasniti, kako so skozi stoletja različne globalne spremembe od nenadnih trkov asteroidov do globalnega segrevanja vplivale na zemeljski sistem.

Delo dr. Belcherjeve je bilo izbrano zaradi uspešnosti pri doseganju širše javnosti, inovativnega in ustvarjalnega pristopa ter izjemne pokritosti v osrednjih medijih. Sodelovala je v priljubljenih televizijskih programih in radijskih oddajah, o njej so pisali številni mediji, med drugim tudi The New York Times, The Irish Times in Nature, obenem pa je tudi sama objavljala poljudnoznanstvene članke. Spletna stran dr. Belcherjeve je bila pohvaljena za svojo ustvarjalnost pri komuniciranju znanosti. Dr. Belcherjeva je bila nominirana za svoje delo, ki ga je opravila kot štipendistka Marie Curie na University College v Dublinu na Irskem (2007–2010) ter na Univerzi v Edinburgu in na Univerzi v Exeterju v Združenem kraljestvu (2010–2012).

Kontakt:

Louise Vennells, Vodja odnosov z mediji

University of Exeter

Telefon: +44 (0)1392 722062 / 07827 309332

E-naslov: l.vennells@exeter.ac.uk

Dr. Sarit Sivan, kategorija „Inovacije in podjetništvo“

Dr. Sarit Sivan je raziskovalka na oddelku za biomedicinsko inženirstvo na tehnološkem inštitutu Technion-Israel Institute of Technology v Haifi v Izraelu. Izbrana je bila zaradi svoje inovativne raziskave o materialih, ki lahko obnovijo biomehansko funkcijo degenerativno spremenjenih medvretenčnih ploščic.

Degeneracija medvretenčnih ploščic, ki je predvsem posledica staranja, povzroča postopno zmanjšanje biomehanske funkcije hrbtenice. Bolečine v križu so pogosto posledica degeneracije medvretenčnih ploščic ter pomenijo veliko zdravstveno in gospodarsko težavo, saj se običajno zdravijo z dragimi in invazivnimi operacijami.

Dr. Sarit Sivan je kot štipendistka Marie Curie na Univerzi v Oxfordu v Združenem kraljestvu razvila in uspešno testirala biokompatibilni material za neinvazivno injiciranje, podoben gelu, ki nadomesti manjkajoče dele medvretenčne ploščice in posnema njihovo delovanje. Za raziskavo je skupaj s sodelavci prejela nagrado revije Orthopedics This Week za najboljšo novo tehnologijo na področju medvretenčnih ploščic.

Žirija je pohvalila strokovno znanje dr. Sivanove, njeno inovativnost, podjetniški pristop in sposobnost, da uporabi osnovne znanstvene ugotovitve v komercialne namene. Razvila je več inovacij, zavidljivo število patentov in prispevala k ustanovitvi podjetja, ki trenutno izvaja klinična preskušanja za sorodne raziskave.

Kontakt:

Amos Levav, tiskovni predstavnik

Technion –IIT

Telefon: + 972-4-8292734

E-naslov: press@tx.technion.ac.il

Dr. Gkikas Magiorkinis, kategorija „Obetavni nadarjeni raziskovalci“

Dr. Gkikas Magiorkinis (34) se ukvarja s proučevanjem človeških virusov, zlasti virusa hepatitisa C (HCV) in virusa humane imunske pomanjkljivosti (HIV). Za najbolj obetavnega nadarjenega raziskovalca je bil izbran zaradi svojega inovativnega dela pri spremljanju doslej še neznane poti širjenja virusa hepatitisa C.

Dr. Magiorkinis je analiziral molekularno zaporedje virusa hepatitisa C, s katerim je prvič dokazal, da so se kmalu po drugi svetovni vojni najpogostejše vrste virusa hepatitisa C iz razvitih držav razširile v države v razvoju. To širjenje je sovpadalo s širšo uporabo krvne transfuzije in intravenozno uporabo drog.

Dr. Magiorkinis je uvedel dve novosti, ki sta omogočili natančno rekonstrukcijo zgodovine virusa hepatitisa C. Najprej je analiziral dele virusnega genoma, ki so se skozi čas najbolj spreminjali, potem pa je uporabil novo metodo za združevanje molekularnih informacij iz različnih delov genoma. Objavil je več kot 20 člankov in drugih publikacij, nekatere od njih v vodilnih znanstvenih revijah.

Dr. Magiorkinis je trenutno štipendist Marie Curie na oddelku za zoologijo in mladi raziskovalec na St Cross College na Univerzi v Oxfordu. Prav tako je častni predavatelj in svetovalec na področju virologije na Univerzi v Atenah ter sodeluje pri več raziskovalnih projektih.

Kontakt:

Pete Wilton, tiskovni predstavnik

Oxford University

Telefon: +44 1865280528

E-naslov: pete.wilton@admin.ox.ac.uk


Side Bar