Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Nicosia/Brussel, 5 november 2012

Winnaars van eerste Marie Curie-prijs bekendgemaakt

De eerste winnaars van de nieuwe Marie Curie-prijs van de Europese Commissie voor uitmuntende prestaties op het gebied van onderzoek zijn vandaag bekendgemaakt tijdens een ceremonie in Nicosia, Cyprus. De drie winnaars zijn dr. Gkikas Magiorkinis uit Griekenland in de categorie van "veelbelovend onderzoekstalent", dr. Claire Belcher uit het Verenigd Koninkrijk in de categorie "overdracht van wetenschappelijke kennis", en dr. Sarit Sivan uit Israël in de categorie "innovatie en ondernemerschap" (zie de bijlage voor meer over hen). Tijdens de ceremonie overhandigde Europees commissaris voor Onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken Androulla Vassiliou ieder van de wetenschappers een trofee. De prijsuitreiking maakt deel uit van een conferentie over de toekomst van de Marie Curie-acties en over Horizon 2020, het door de Commissie voorgestelde programma voor investering — van 80 miljard euro — in onderzoek en innovatie. Het voorstel voorziet voor de periode van 2014 tot 2020 onder meer in de toewijzing van 5,75 miljard euro aan de Marie Curie-acties. Sinds 1996, toen zij van start gingen, hebben de acties bijgedragen aan de opleiding, de mobiliteit en de ontwikkeling van de vaardigheden van meer dan 65 000 onderzoekers.

"We hebben deze nieuwe prijs in het leven geroepen om de aandacht te vestigen op de vakkundigheid en het talent van de beste jonge onderzoekers in Europa. Ik feliciteer de winnaars. Ieder van hen heeft zich onderscheiden op hun respectieve werkterreinen. Het is van cruciaal belang dat wij veel blijven investeren in Europees onderzoek: onderzoek draagt bij tot het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen op gebieden zoals volksgezondheid en het milieu, en is bovendien belangrijk voor de Europese economie. Ik hoop dat de Marie Curie-prijs andere onderzoekers zal aanmoedigen en meer jongeren – en vooral meisjes – ertoe zal brengen een loopbaan in de wetenschap te overwegen", aldus de commissaris.

Gkikas Magiorkinis werd gelauwerd voor zijn inspanningen om te achterhalen hoe het hepatitis C-virus (HCV) zich over de hele wereld heeft verspreid. Wereldwijd zijn ongeveer 150 miljoen mensen besmet met dit levensbedreigende virus, dat de lever aanvalt. Claire Belcher werd gelauwerd voor haar onderzoek naar het geologische verleden van de aarde en het effect daarvan op het planten- en dierenleven – een onderwerp dat zij bij een breed publiek onder de aandacht heeft kunnen brengen door regelmatig op televisie en in de media te verschijnen. Sarit Sivan heeft een innovatieve behandeling ontwikkeld voor lage rugpijn als gevolg van degeneratie van de tussenwervelschijven.

"De strijd om de prijs was heel spannend, maar de hoge kwaliteit van het werk van de prijswinnaars laat duidelijk zien waartoe Europees onderzoek in staat is, en hoe belangrijk het is om de vele talentrijke wetenschappers te blijven ondersteunen," aldus professor Anne Glover, wetenschappelijke hoofdadviseur van de Europese Commissie en lid van de jury. De internationale jury bestond uit vooraanstaande academici, wetenschappers en deskundigen, waaronder professor Pierre Joliot, de gerenommeerde Franse bioloog en kleinzoon van Marie Skłodowska-Curie, professor Christopher Pissarides, winnaar van de Nobelprijs voor economie van 2010, en Maria da Graça Carvalho, Europees Parlementslid en voormalige Portugese minister van Wetenschap, innovatie en hoger onderwijs.

Achtergrond

De Marie Curie-prijs vormt een erkenning van de prestaties van de beste wetenschappers die een Marie Curie-actiebeurs ontvangen in drie categorieën:

  • overdracht van wetenschappelijke kennis,

  • innovatie en ondernemerschap, en

  • veelbelovend onderzoekstalent.

Het doel van de prijs is om wetenschappers aan te sporen naast onderzoek binnen hun specifieke vakgebied ook de nodige aandacht te besteden aan innovatie, ondernemerschap en wetenschappelijke communicatie. De prijs zal ook de status van de winnende onderzoekers en hun gastinstituten ten goede komen, en zal tegelijkertijd het prestige van de Marie Curie-acties vergroten.

Hoe werden de winnaars gekozen?

Kandidaten werden door leden van de onderzoeksgemeenschap voorgedragen en moesten, om voor de prijs in aanmerking te komen, een Marie Curie-beurs ontvangen of hebben ontvangen op grond van het zesde en zevende kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling (KP6 en KP7).

De winnaars werden door een jury van vooraanstaande deskundigen gekozen aan de hand van een aantal criteria voor elke categorie.

Marie Curie-acties

De Marie Curie-acties, die beschikken over een begroting van 4,7 miljard euro voor de periode 2007-2013, bevorderen onderzoeksloopbanen in Europa via programma's die worden beheerd door het Uitvoerend Agentschap onderzoek van de Europese Commissie. Sinds 1996 hebben de Marie Curie-acties meer dan 65 000 onderzoekers uit bijna 130 verschillende landen in staat gesteld een opleiding in het buitenland te volgen of in het buitenland onderzoek te doen.

De Commissie heeft in het kader van Horizon 2020 voorgesteld het budget voor de Marie Curie-acties te verhogen tot 5,75 miljard. Over het voorstel van de Commissie wordt momenteel onderhandeld door het Europees Parlement en de lidstaten. Het programma is genoemd naar de Frans-Poolse wetenschapper die baanbrekend onderzoek heeft gedaan naar radioactiviteit, polonium heeft ontdekt, en tot twee maal toe de Nobelprijs heeft gewonnen. Vanaf 2014 zal het fonds Marie Skłodowska-Curie-acties gaan heten.

Conferentie over de "Regionale en internationale gevolgen van de Marie Skłodowska-Curie-acties in Horizon 2020"

De conferentie, waaraan meer dan 250 deskundigen en beleidsmakers zullen deelnemen, zal zich toespitsen op de toekomstige plaats van de Marie Skłodowska-Curie-acties binnen Horizon 2020.

Meer informatie

Veelgestelde vragen over Marie Curie-acties (MEMO/12/830)

Europese Commissie: Marie Curie-acties

Website van Androulla Vassiliou

Volg Androulla Vassiliou op Twitter @VassiliouEU

Contact:

Dennis Abbott +32 2295 92 58; Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam +32 22959667

Bijlage: Profielen van de winnaars van de Marie Curie-prijs

Dr. Claire M. Belcher, categorie "overdracht van wetenschappelijke kennis"

Dr. Belcher (34) is hoofddocent aardsysteemkunde aan de Universiteit van Exeter, Verenigd Koninkrijk. Zij bestudeert natuurbranden uit het verre verleden en de gevolgen daarvan voor het planten- en dierenleven. Met haar onderzoek probeert zij te achterhalen hoe gebeurtenissen met wereldwijd effect het aardsysteem hebben beïnvloed, van bliksemsnelle inslagen van asteroïden tot de geleidelijke opwarming van de aarde in de loop van eeuwen.

Het werk van dr. Belcher werd uitgekozen vanwege de doeltreffendheid van de voorlichting, de innovatieve en creatieve aanpak daarvan, en de uitstekende verspreiding in de grote publieksmedia. Zij heeft deelgenomen aan populaire tv- en radioprogramma's, is het onderwerp geweest van tal van artikelen, onder meer in The New York Times, The Irish Times en Nature, en schrijft zelf ook populairwetenschappelijke artikelen. De website van dr. Belcher werd geprezen voor de creatieve manier waarmee wetenschap aan de bezoeker werd gepresenteerd. Dr. Belcher is genomineerd voor haar werk als Marie Curie-bursaal aan University College Dublin, Ierland (2007-2010) en de universiteiten van Edinburgh en van Exeter, UK (2010-2012).

Contact:

Louise Vennells, Media Relations Manager

University of Exeter

Telefoon: +44 1392722062 / 07827309332

E-mail: l.vennells@exeter.ac.uk

Dr. Sarit Sivan, categorie "Innovatie en ondernemerschap"

Dr. Sivan is hoofdonderzoeker op de afdeling biomedische techniek aan het Technion-Israel Instituut voor technologie, Haifa (Israël). Zij werd gekozen vanwege haar innovatief werk met materiaal dat kan worden gebruikt om de biomechanische functie van gedegenereerde tussenwervelschijven te herstellen.

Degeneratie van tussenwervelschijven door geleidelijk (en hoofdzakelijk aan ouderdom te wijten) verlies van een aantal belangrijke componenten leidt tot een vermindering van de biomechanische functie van de wervelkolom. De hierdoor veroorzaakte pijn in de onderrug vormt een groot klinisch en economisch probleem. Vaak bestaat de behandeling uit dure en invasieve chirurgische ingrepen.

Tijdens haar door een Marie Curie-beurs gefinancierde werk aan de Universiteit van Oxford (Verenigd Koninkrijk) heeft Dr. Sivan biocompatibele gelachtige materialen ontwikkeld en met succes getest die de ontbrekende tussenschijfcomponenten via een niet-invasieve injectie kunnen vervangen, en die de werking daarvan overnemen. Voor dit werk heeft zij met haar collega's de prijs voor "beste nieuwe schijftechnologie” van Orthopedics This Week ontvangen.

De jury prees dr. Sivan om haar wetenschappelijke expertise, innovatievermogen, bedrijfsmatige aanpak en om haar vermogen om commerciële toepassingen te vinden voor puur wetenschappelijke bevindingen. Zij heeft meerdere innovaties ontwikkeld, een indrukwekkend aantal octrooien op haar naam, en heeft bijgedragen tot de oprichting van een bedrijf dat momenteel klinische proeven doet op verwante onderzoeksgebieden.

Contact:

Amos levav, persvoorlichter

Technion – IIT,

Telefoon: +972 48292734

E-mail: press@tx.technion.ac.il

Dr. Gkikas Magiorkinis, categorie "veelbelovend onderzoekstalent"

Dr. Magiorkinis (34) is gespecialiseerd in de studie van menselijke virussen, en met name het hepatitis C-virus (HCV) en het humane immunodeficiëntievirus (HIV). Hij krijgt de prijs voor het meest veelbelovende onderzoekstalent voor zijn innoverende inspanningen om te achterhalen hoe het hepatitis C-virus (HCV) zich wereldwijd heeft kunnen verspreiden, wat tot nu toe onbekend was.

Dr. Magiorkinis heeft moleculaire sequenties van HCV geanalyseerd om voor de eerste keer aan te tonen dat de meest voorkomende HCV-soorten zich kort na de Tweede Wereldoorlog wereldwijd hebben verspreid van de meer ontwikkelde naar de minder ontwikkelde landen, en dat dit samenviel met de uitbreiding van bloedtransfusies en intraveneus drugsgebruik.

Dr. Magiorkinis heeft gezorgd voor twee vernieuwingen waarmee een nauwkeurige reconstructie van de geschiedenis van HCV mogelijk werd. Ten eerste analyseerde hij delen van het virusgenoom die in de loop van de tijd het sterkst veranderden. Ten tweede gebruikte hij een nieuwe methode om moleculaire informatie uit verschillende delen van het genoom te combineren. Hij heeft meer dan twintig wetenschappelijke artikelen en commentaren gepubliceerd, waarvan een aantal in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften.

Dr. Magiorkinis werkt momenteel aan de Universiteit van Oxford als Marie Curie-onderzoeksbursaal bij de afdeling zoölogie en als junior research fellow van St Cross College. Hij is honorair docent en adviseur op het gebied van virologie aan de universiteit van Athene en is betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten.

Contact:

Pete Wilton, persvoorlichter

Universiteit van Oxford

Telefoon: +44 1865 280528

E-mail: pete.wilton@admin.ox.ac.uk


Side Bar