Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Никозия/Брюксел, 5 ноември 2012 г.

Обявени са носителите на първата награда „Мария Кюри“

Първите лауреати на новата награда на Европейската комисия „Мария Кюри“ за изключителен принос в областта на научните изследвания бяха обявени днес на церемония в Никозия, Кипър. Тримата победители (подробности в приложението) са д-р Gkikas Magiorkinis от Гърция, в категорията „Обещаващ талант в областта на научните изследвания“, д-р Claire Belcher от Обединеното кралство, в категорията „Популяризиране на науката“, и д-р Sarit Sivan от Израел, в категорията „Иновации и предприемачество“. По време на церемонията Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, връчи трофей на всеки един от учените. Награждаването се провежда в контекста на конференция относно бъдещето на дейностите „Мария Кюри“ и „Хоризонт 2020“, предложената от Комисията програма с бюджет от 80 милиарда евро за инвестиции в областта на научните изследвания и иновациите. Съгласно предложението над 5,75 милиарда евро ще бъдат отпуснати за програмата „Мария Кюри“ през 2014—2020 г. От началото на програмата през 1996 г. благодарение на нея е оказана подкрепа за обучението, мобилността и развитието на уменията на над 65 000 изследователи.

„Ние създадохме тази нова награда, за да изтъкнем постиженията и таланта на най-добрите млади изследователи в Европа. Поздравявам победителите, всеки от които е оставил следа в съответната си област. От съществено значение е да продължаваме усилено да инвестираме в европейската научноизследователска работа, която допринася за решаването на големи социални предизвикателства в области като здравеопазването и опазването на околната среда, и която е важна също така и за европейската икономика. Надявам се, че наградата „Мария Кюри“ ще насърчи други изследователи и ще вдъхнови повече млади хора, особено момичета, да се насочат към кариера в областта на науката“, заяви комисарят.

Gkikas Magiorkinis бе награден за своята работа по проследяване на начина на разпространение на вируса на хепатит C (HCV) по света. Животозастрашаващият вирус атакува черния дроб и засяга близо 150 млн. души по целия свят. Claire Belcher получи признание за изследванията си върху геологичното минало на Земята и неговото въздействие върху растенията и животните — въпрос, към който тя привлече вниманието на широката публика чрез редовните си изяви по телевизията и в медиите. Sarit Sivan разработи иновативен начин за лечение на болки в кръста, причинени от износването на дисковете на гръбначния стълб.

"Борбата за наградата бе много оспорвана, но високото качество на работата на победителите ясно показва потенциала на европейската научноизследователска дейност и необходимостта подкрепата за многобройните ѝ таланти да продължи“, заяви професор Anne Glover, Главен съветник по научноизследователската дейност към Европейската комисия и член на журито. Сред членовете на международното жури, състоящо се от изтъкнати членове на академичната общност, учени и експерти, бяха професор Pierre Joliot, известен френски биолог и внук на Мария Склодовска-Кюри, професор Christopher Pissarides, носител на Нобеловата награда за 2010 г. за икономика, и Maria Da Graça Carvalho, член на Европейския парламент и бивш министър на науката, иновациите и висшето образование в Португалия.

История на досието

Наградата „Мария Кюри“ насърчава постиженията на най-добрите стипендианти по дейностите „Мария Кюри“ в три категории:

  • Популяризиране на науката;

  • Иновации и предприемачество;

  • Обещаващ талант в областта на научните изследвания.

Целта на наградата е да се насърчат учените да включат в обхвата на дейността си иновациите, предприемачеството и популяризирането на науката. Тя също така ще повиши популярността на наградените изследователи и институциите, в които работят, като същевременно ще утвърди престижа на дейностите „Мария Кюри“.

Как бяха избрани победителите?

Учените бяха номинирани от членове на научноизследователската общност. Номинациите бяха ограничени до настоящите и бившите изследователи по дейностите „Мария Кюри“, финансирани по 6-та или 7-та рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие (6РП and 7РП).

Победителите бяха избрани от жури от видни експерти съгласно набор от критерии в рамките на всяка категория.

Дейностите „Мария Кюри“

Чрез дейностите „Мария Кюри“, които имат бюджет в размер на 4,7 милиарда евро за периода 2007—2013 г., се насърчава научноизследователската кариера в Европа с помощта на схеми, управлявани от Изпълнителната агенция за научни изследвания на Европейската комисия. От 1996 г. програмата „Мария Кюри“ е предоставила възможност на над 65 000 изследователи от близо 130 различни страни да се обучават или да извършват научни изследвания в чужбина.

Комисията предложи увеличаване на финансирането за дейностите „Мария Кюри“ на 5,75 милиарда евро в рамките на „Хоризонт 2020“. Предложението на Комисията понастоящем се договаря от Европейския парламент и държавите членки. Схемата носи името на двукратната носителка на Нобелова награда — френски учен от полски произход, извършила за първи път изследвания на радиоактивността и открила полония. От 2014 г. фондът ще бъде преименуван на действия „Мария Склодовска-Кюри“.

Дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ в рамките на „Хоризонт 2020“. Конференция „Регионално и международно въздействие“

Конференцията, в която ще участват над 250 експерти и създатели на политики, ще бъде насочена към бъдещето на дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ в рамките на „Хоризонт 2020“.

За повече информация

Често задавани въпроси относно програма „Мария Кюри“ (MEMO/12/830)

Европейска комисия: програма „Мария Кюри“

Уебсайт на комисар Андрула Василиу

Съобщенията на г-жа Андрула Василиу в Туитър можете да следите на адрес @VassiliouEU

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Приложение: Профили на носителите на награда „Мария Кюри“

Д-р Claire M. Belcher, категория „Популяризиране на науката“

Д-р Belcher (34) е старши лектор по науки за земната система в Университета в Ексетър, Обединеното кралство. Тя изучава древните естествени пожари и последиците им за растителния и животинския свят. Целта на нейната изследователска дейност е да се разбере как събития, водещи до глобална промяна — от мигновения сблъсък с астероид до продължаващо векове глобално затопляне — са повлияли на земната система.

Работата на д-р Belcher бе избрана поради ефективността на информационното ѝ послание, иновативния ѝ и творчески подход и отличното ѝ отразяване в неспециализираните медии. Д-р Belcher е участвала в популярни радио- и телевизионни програми и е представена в множество статии, включително в The New York Times, The Irish Times и Nature, като е допринесла и със собствени научнопопулярни статии. Уебсайтът на д-р Belcher беше приветстван за неговата креативност при популяризиране на науката. Д-р Belcher беше номинирана за работата си като стипендиант по програма „Мария Кюри“ в Университетския колеж в Дъблин, Ирландия (2007—2010 г.), в Единбургския университет и Университета в Ексетър, Обединеното кралство (2010—2012 г.).

За връзка:

Louise Vennells, Връзки с медиите
University of Exeter
Тел.: 44(0)1392 722062 / 07827 309332

Електронна поща: l.vennells@exeter.ac.uk

Д-р Sarit Sivan, категория „Иновации и предприемачество“

Д-р Sivan е старши научен сътрудник в департамент „Биомедицинско инженерство“ в Израелския технологичен институт „Технион“, Haifa (Израел). Тя бе избрана във връзка с нейната новаторска работа върху материалите, които могат да възстановят биомеханичната функция на износените дискове на гръбначния стълб.

Износването на дисковете, причинено от постепенна загуба на някои от техните основни компоненти, главно поради напредването на възрастта, води до намаляване на тяхната биомеханична функция, което засяга гръбначния стълб. Болките в кръста, причинени предимно от износването на междупрешленните дискове, е значим клиничен и икономически проблем. То често се лекува посредством скъпи и инвазивни хирургични интервенции.

По време на участието си в програма „Мария Кюри“ в Оксфордския университет (Обединеното кралство) д-р Sivan е разработила и изпитала успешно биосъвместими гелообразни материали, които могат да заменят чрез неинвазивно инжектиране изгубените дискови компоненти и да имитират техните функции. За тази работа тя и колегите ѝ получиха наградата „Най-добра нова технология, свързана с междупрешленните дискове“ от Orthopedics This Week.

Журито оцени високо научните познания, иновативността, предприемаческия подход на д-р Sivan и нейната способност да използва основни научни открития за търговско приложение. Тя е разработила множество иновации, забележителен брой патенти и е допринесла за създаването на дружество, което в момента провежда клинични изпитвания в рамките на свързани изследвания.

За връзка:

Amos Levav, Връзки с медиите

Technion –IIT,

Тел.: + 972-4-8292734

Електронна поща: press@tx.technion.ac.il

Д-р Gkikas Magiorkinis, категория „Обещаващ талант в областта на научните изследвания“

Д-р Magiorkinis (34) специализира в изследването на човешки вируси, по-специално вируса на хепатит C (HCV) и човешкия имунодефицитен вирус (HIV). Той е избран за най-многообещаващ талант в областта на научните изследвания за новаторската си работа по проследяване на разпространението на HCV по света, чийто път на разпространение не бе известен до този момент.

Д-р Magiorkinis е анализирал молекулните последователности на HCV, и е показал за първи път, че най-често срещаните видове HCV са се разпространили в цял свят скоро след Втората световна война от развитите към развиващите се страни, което съвпада с разпространяването на практиката на преливане на кръв и интравенозната употреба на наркотици.

Д-р Magiorkinis е въвел две иновации, които са позволили точното възстановяване на историята на HCV. Първо, той е анализирал частите на генома на вируса, които са се променяли в най-голяма степен с течение на времето. На второ място, той е използвал нов метод за съчетаване на молекулната информация от различни части на генома. Той е публикувал повече от 20 документи и коментари, като някои от тях във водещи научни списания.

Д-р Magiorkinis понастоящем извършва научноизследователска дейност като стипендиант по програма „Мария Кюри“ в катедрата по зоология на Оксфордския университет и като младши научен сътрудник в St Cross College към Оксфордския университет. Той е почетен лектор и консултант в областта на вирусологията в Атинския университет и участва в няколко научноизследователски проекта.

За връзка:

Pete Wilton, Връзки с медиите

Oxford University

Тел.: +44 1865 280528

Електронна поща: pete.wilton@admin.ox.ac.uk


Side Bar