Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. október 26.

Zöld utat kapott Bizottság saját szerverein futó első európai polgári kezdeményezést

Miután a luxemburgi hatóságok engedélyezték az online gyűjtési rendszert, a Fraternité 2020 lett az első olyan európai polgári kezdeményezés, amely az Európai Bizottság saját szerverein futva gyűjti a támogató nyilatkozatokat. A Bizottság által bejegyzett legelső európai polgári kezdeményezésként a Fraternité 2020 az uniós csereprogramokat – mint például az Erasmust vagy az Európai önkéntes szolgálatot – kívánja támogatni annak érdekében, hogy hozzájáruljon a polgárok közötti szolidaritáson alapuló egységes Európához.

A Bizottság júliusban felajánlotta saját szervereit tárhelyként az európai polgári kezdeményezések számára, radikális válaszként az egyes szervezők által felvetett azon kérdésekre, amelyek a tárhelyre vonatkozó megoldásokkal és az online gyűjtési rendszereik elindításával kapcsolatosak. A Bizottság ígéretet tett arra is, hogy a szolgáltatás igénybevétele iránt érdeklődő szervezők számára segítséget nyújt az online gyűjtési rendszereik engedélyeztetésében, hogy azok a lehető leghamarabb megkezdhessék a támogató nyilatkozatok gyűjtését.

A Bizottság azóta szorosan együttműködött a szervezőkkel, valamint az illetékes luxemburgi minisztériummal (Ministère de la Fonction publique et de la Réforme administrative - Centre des technologies de l'information de l'Etat; CTIE). A CTIE a kijelölt minősítő hatóság Luxemburgban, ahol a Bizottság szerverei találhatók.

E szoros együttműködés kézzel fogható eredményeket hozott. A Fraternité 2020 kezdeményezés a tárhely vonatkozásában megállapodást írt alá a Bizottsággal, a CTIE engedélyezte az online gyűjtési rendszert, amely az utolsó lépés volt ahhoz, hogy a kezdeményezés online gyűjtési rendszerének honlapja a Bizottsági szervereken keresztül felkerülhessen a világhálóra. A honlap mától elérhető.

Maroš Šefčovič, a Bizottság alelnöke így nyilatkozott: Az eredmény azt bizonyítja, hogy a Bizottság teljes mértékben elkötelezte magát amellett, hogy sikerre vigye a részvételi demokrácia ezen eszközét. Komolyan gondoltam azt a kijelentésemet, hogy az első kezdeményezések szervezői elé semmilyen elháríthatatlan akadály sem hárul majd az induláskor. Szeretnék köszönetet mondani a luxemburgi hatóságoknak, különösen Octavie Modert miniszter asszonynak. Kiváló közreműködésük lehetővé tette a Bizottság számára, hogy teljesíthesse kötelezettségvállalását.”

Luca Copetti úr, a Fraternité 2020 polgári bizottságának képviselője a következőket mondta: Izgalommal tölt el bennünket, hogy megkezdtük a kezdeményezésünk támogató nyilatkozatainak gyűjtését. Régóta szerettük volna népszerűsíteni a polgárok közötti szolidaritáson alapuló egységes Európára vonatkozó elképzelésünket a nemzeteken átívelő demokrácia ezen új eszköze révén. Több mint két évvel ezelőtt kezdtünk erre felkészülni, és a rendelet hatálybalépésekor már készen álltunk a tevékenységünk megkezdésére. A Bizottság által elsőként bejegyzett kezdeményezésként olyan kihívásokkal is szembetaláltuk magunkat, amelyeket nem láthattunk előre. Hálásak vagyunk, hogy a Bizottság segített ezek leküzdésében, így most összpontosíthatunk arra, hogy a javaslatainkról egy valóban európai vita alakuljon ki, amelynek eredményeként reményeink szerint megszerezzük majd a kellő mértékű támogatást.

Octavie Modert miniszter asszony a következőket nyilatkozta: Megtiszteltetés a számomra, hogy Luxemburgban engedélyezhettük az első európai polgári kezdeményezés online gyűjtési rendszerét, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy az európai polgárok kezébe a részvételi demokrácia hathatós eszköze kerülhessen. Különöseképp örülök annak, hogy ez az engedélyezés igaz példája az európai gondolkodásnak, amely az Európai Bizottság és a CTIE szolgálatai közti együttműködésben tükröződik. Luxemburg büszkén ad otthont az online gyűjtési rendszerek tárhelyeinek, és fel kívánja ajánlani szolgálatait a Bizottsággal folytatott együttműködés céljából, annak érdekében, hogy megfelelően kezeljük ezt a részvételi eszközt, és fenntartható megoldásokat kínáljunk a polgári kezdeményezések szervezői számára.

Az Európai Parlamentben az európai polgári kezdeményezésekkel foglalkozó társelőadók szintén örömmel fogadták a híreket. Alain Lamassoure, európai parlamenti képviselő az alábbiakat mondta: „Örömmel látom, hogy a Bizottság erőfeszítéseinek köszönhetően valamennyi technikai feltétel teljesült annak érdekében, hogy a polgárok részt vehessenek az uniós jogalkotás folyamatában”

Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a következőket nyilatkozta: „Örülök, hogy a legelőször bejegyzett európai polgári kezdeményezés már kész arra, hogy megkezdje az online aláírásgyűjtést. Hiszem, hogy ezen európai polgári kezdeményezés keretében zajló eszmecsere jelentős mértékben elősegíti az európai párbeszédet. Az érdekelt felek közt zajló együttműködés bizonyította, hogy amennyiben megvan a szándék, akkor a technikai nehézségek mindenképpen megoldhatók, és bízom abban, hogy ez a szellemiség fogja továbbra is vezetni azokat a mindennapi lépéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a részvételi demokrácia ezen eszköze értékké váljon az európai polgárok számára.

A Fraternité 2020 az első európai polgári kezdeményezés, amelynek a Bizottsági szerverek adnak otthont, azonban nem az első, amely megkezdte a támogató nyilatkozatok gyűjtését. Ez a megtiszteltetés a „Right 2 Water” kezdeményezésé, amely magán-tárhelyet alkalmaz. Mindkét kezdeményezés a Bizottság által biztosított nyílt forráskódú online gyűjtési rendszer szoftvert használ.

Ezen felül a Bizottság 10 más kezdeményezést is bejegyzett, amelyek közül négy már aláírta az online gyűjtési rendszereik tárhelye vonatkozásában a Bizottsággal kötött megállapodást, és várható, hogy ezek hamarosan megkezdhetik a támogató nyilatkozatok gyűjtését.

A nyílt kezdeményezések jegyzéke:

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/ongoing

Fraternité2020:

http://www.fraternite2020.eu/

Right2Water:

http://www.right2water.eu

Kérdések és válaszok az európai polgári kezdeményezésekkel kapcsolatban.

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-12-235_en.htm

Kapcsolattartók:

Marilyn Carruthers (+32 2 299 94 51)

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)


Side Bar