Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 25 октомври 2012 г.

Цоп във водата!: Комисията пуска предназначено за децата приложение за смартфони и таблети по проблемите на околната среда

Европейската комисия пуска софтуерно приложение по проблемите на околната среда, което може да бъде изтеглено от интернет за ползване с мобилни устройства Apple или работещи под управлението на операционната система Android. Приложението „Зое цопна във водата!“ (Zoe Makes a Splash!) представлява интерактивна електронна книга с разкази, предназначена за деца на възраст между 7 и 11 години, която може да бъде изтеглена безплатно. Приложението разказва историята на две любопитни деца, които научават колко е важна водата за хората. Историята се разказва от сладкодумна жаба, която ги предупреждава за последиците от замърсяването на водата и им показва как да го избегнат. Смешни анимации и интерактивни функции се редуват с по-сериозни образователни части, с помощта на които децата учат за хидроложкия цикъл и пречистването на водата.

На разположение е и онлайн версия на историята, включваща набор от материали за учителите, с помощта на които могат да организират в училище дейности, свързани с проекта.

Приложението и неговата онлайн версия са на разположение на английски, френски, немски, испански, италиански и полски език.

Контекст

Приложението е една от няколко инициативи, свързани с водата.

В средата на ноември Комисията ще изработи представи план за запазване на водните ресурси в Европа, който да залегне в основите на политиката в областта на водите до 2020 г., да подобри съществуващата политика и да запълни празнотите в тази област.

Още няколко публикации по проблемите на околната среда са достъпни за деца — по-специално изключително популярните истории на Том и Лила за деца на възраст между 5 и 7 години (вж. тук). В периода между 2001 г. и 2011 г. бяха публикувани десет заглавия, като в ЕС бяха разпространени почти 2 млн. екземпляра от тях.

За повече информация:

Онлайн магазин на Apple:

http://itunes.apple.com/lu/app/zoe-makes-a-splash!/id542684376?mt=8&uo=4

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.inuistudio.zoemakesasplash

Версия в интернет:

http://ec.europa.eu/environment/pubs/children/zoe/index_en.htm

Контакти:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar