Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. 23 október

Környezetvédelem: az EU a LIFE- és a természetvédelmi program 20 éves fennállását ünnepli

Tegnap este a belgiumi Genkben kettős évforduló megünneplésére került sor annak okán, hogy 20 éve áll fenn az EU környezetvédelmi politikájának két alappillére. Az Unió húsz évvel ezelőtt fogadta el az élőhelyvédelmi irányelvet, amely a védett területek európai hálózatát alkotó Natura 2000 két építőelemének egyike. A LIFE-program, az Unió környezetvédelmi finanszírozási eszköze szintén idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.

Az évfordulót méltató ünnepségen felszólaló Janez Potočnik környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: „A Natura 2000, amely több mint 26 000 területet, köztük jelentős tengeri területeket ölel fel, és az Unió területének csaknem egyötödét foglalja magában, a védett területek legnagyobb összehangolt hálózata a világon. Ez rendkívüli teljesítmény, amelyet az élőhelyvédelmi irányelvnek köszönhetünk. A LIFE-program szintén kiemelkedő sikerrel járt: az elmúlt 20 évben mintegy 400 fajra terjedt ki, amelyek közül sok mostanra kedvező védettségi állapotot ért el. Ezekre az eredményekre európaiként mindannyian büszkék lehetünk.”

Az élőhelyvédelmi irányelv minden idők legambiciózusabb kezdeményezése Európa biológiai sokféleségének megőrzése érdekében. Az Unió tagállamai 1992-ben fogadták el a jogszabályt, mivel egyre aggasztóbbá vált a biológiai sokféleség növekvő mértékű hanyatlása. A jogszabály a madárvédelmi irányelvvel együtt megteremti a valóban európai léptékű természetvédelem uniós keretét. Az irányelv több mint 1000 állat- és növényfajta, valamint 200-nál is több élőhelytípus, többek között európai természetvédelmi szempontból érintett erdők, rétek, vizes élőhelyek védelmét szolgálja.

A jogszabály közvetlen eredményeként létrejött a Natura 2000, a védett területek pán-európai ökológiai hálózata, amelynek célja, hogy Unió-szerte természetes környezetükben biztosítson védelmet a különböző fajoknak és élőhelyeknek. A hálózat mostanra majdnem teljes, és területe akkora, mint Németország, Lengyelország és a Cseh Köztársaság területe együtt. A Natura 2000 területek nem korlátozódnak természetvédelmi területekre, kiválasztásuk a megőrzés és a fenntartható használat szélesebb koncepcióján alapul – olyan területek is beletartoznak, ahol az ember együttműködik a természettel.

A LIFE, az Unió környezetvédelmi pénzügyi eszköze több mint 1,2 milliárd euróval járult hozzá Unió-szerte a 2000-nél is több Natura 2000 terület kezeléséhez és helyreállításához. Az elmúlt 20 évben a program két része, a LIFE természet, valamint a LIFE környezetvédelmi politika és irányítás 2,8 milliárd euró összegben 3 685 projektet társfinanszírozott az uniós költségvetésből. A programnak köszönhetően megerősödött bizalom és az általa nyújtott támogatás következtében az említett kezdeményezésekhez további 3,8 milliárd eurónyi befektetést sikerült mozgósítani számos, a környezet javítására és az elért eredményeknek a szélesebb nyilvánossággal való megismertetésére irányuló projekthez.

Háttér-információk

A Natura 2000 hálózathoz több mint 26 000 terület tartozik. E területek némelyike kontinensünk félreeső részein található, de többségük az európai táj meghatározó eleme és számos különböző élőhelytípusnak, pufferzónának és más táji értéknek ad otthont. A Natura 2000 a biológiai sokféleség szempontjából nagy értéket képviselő európai területek védelmére irányul, emellett támogatja az ezeken a területeken élő és ezen alapvető természeti tőkéről gondoskodó mezőgazdasági termelők, erdészek, halászok és más felhasználók megélhetését. A Natura 2000 területekre irányuló befektetések lényeges potenciált jelentenek a fenntartható növekedés és a munkahelyteremtés szempontjából, különösen a vidéki és a kevésbé fejlett területeken. A Natura 2000 területek kezelése révén biztosított egészséges ökoszisztémák hozzájárulnak az éghajlatváltozás hatásainak mérsékléséhez és az ahhoz való alkalmazkodással kapcsolatos célok eléréséhez is.

A LIFE név a francia elnevezésből (LInstrument financier pour l’environnement – környezetvédelmi célú pénzügyi eszköz) képzett betűszó. A LIFE fennállásának 20. évfordulójához kapcsolódva az idén 300-nál is több eseményre kerül sor, múltbeli és jelenlegi LIFE-projektek szervezésében, ilyen ismeretterjesztő rendezvény lesz például a gyerekek számára szervezett húsvéti LIFE-tábor Spanyolországban, egy görögországi virágkiállítás, vagy a Németországban megrendezésre kerülő éjszakai holdfényes „békakoncert”. Valamennyi LIFE-eseményről tájékozódhat a LIFE 20. évfordulójához kapcsolódó naptárból.

Lásd még:

Az élőhelyvédelmi irányelvvel összefüggésben lásd az évfordulóra kiadott brosúrát:

http://ec.europa.eu/environment/nature/pdf/20yrs_brochure.pdf

A LIFE-ról szóló információkat tartalmaz a „The Voices of LIFE” című, szintén a jubileumra kiadott füzet:

http://ec.europa.eu/environment/life/publications/lifepublications/lifefocus/documents/20Years.pdf

A tegnapi rendezvényről készült audiovizuális felvétel megtekinthető a Europe by Satellite (Európa műholdról) weboldalon:

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?page=1

Kapcsolattartók:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar