Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 19 oktober 2012

Consumentenveiligheid – Controleer in een paar klikken welke producten wereldwijd zijn teruggeroepen!

Vandaag is in Brussel een nieuw portaal opgestart om autoriteiten wereldwijd in staat te stellen informatie uit te wisselen over onveilige producten die uit de handel zijn genomen. Het “Global Recalls Portal” is een project dat gezamenlijk is ontwikkeld door de EU en de OESO-landen (waaronder de Verenigde Staten, Australië en Canada). Het portaal is in het kader van de internationale week van de productveiligheid (International Product Safety Week) voorgesteld door Paola Testori Coggi, directeur-generaal van het directoraat-generaal Gezondheid en Consumenten van de Europese Commissie (DG SANCO), de adjunct-secretaris-generaal van de OESO, Rintaro Tamaki, en de voorzitter van de US Consumer Product Safety Commission, Inez Tenenbaum.

De consumenten kopen steeds meer producten zowel online als offline op de wereldmarkt en ze willen zeker zijn dat geen gevaarlijke producten door de mazen van het net glippen. Hoe kunnen ze nagaan of een buiten de EU geproduceerde baby-carrier of fiets aan de Europese en internationale veiligheidsvoorschriften voldoet? Ze kunnen het "Global Recalls Portal" raadplegen. Het portaal biedt consumenten, bedrijven en autoriteiten toegang tot een opmerkelijke hoeveelheid informatie over teruggeroepen producten. Bovendien wordt het portaal regelmatig bijgewerkt door de autoriteiten in de EU (via RAPEX, het Europees systeem voor snelle waarschuwingen over gevaarlijke producten die niet voor voeding bestemd zijn) de VS, Canada en Australië (verwacht wordt dat jaarlijks 3000 meldingen over teruggeroepen producten aan het portaal zullen worden toegevoegd).

Het portaal, waarvan de inhoud eenvoudig geraadpleegd kan worden, komt de veiligheid van de consumenten wereldwijd ten goede en biedt de mogelijkheid om met meer kennis van zaken en vertrouwen wereldwijd producten te kopen.

Mevrouw Testori Coggi, de heer Tamaki en mevrouw Tenenbaum waren erg opgetogen over het "Global Recalls Portal", dat de uitwisseling van informatie zal bevorderen en de bescherming van de consumenten op de wereldmarkt ten goede zal komen. Zij waren het erover eens dat deze nieuwe informatiebron regelgevers, consumenten en bedrijven zal helpen bij het zoeken naar informatie over teruggeroepen producten wereldwijd. Dankzij het portaal kunnen de krachten gebundeld worden om veiligere producten te waarborgen. De drie vertegenwoordigers spoorden zowel ondernemingen als consumenten aan het portaal regelmatig te raadplegen. Zij riepen ook andere landen op aan het portaal mee te werken, zodat het een zo groot mogelijk segment van de wereldmarkt kan bestrijken.

Nadere informatie over het "Global Recalls Portal" vindt u op de volgende site:

globalrecalls.oecd.org/

Volg ons op Twitter: https://twitter.com/EU_Consumer

MEMO/12/791

Contact:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)


Side Bar