Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. október 19.

A visszahívott termékek egy kattintással ellenőrizhetők

Brüsszeli irányítással pénteken kezdte meg működését az a nemzetközi portál, amely világszerte lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy a piacról kivont, nem kellőképpen biztonságosnak ítélt termékekkel kapcsolatosan információkat cseréljenek. A „Global Recalls" portált közös projekt keretében fejlesztette ki az Európai Unió és az OECD-országok, többek között az Egyesült Államok, Ausztrália és Kanada. A portál ünnepélyes üzembe helyezésére a nemzetközi termékbiztonsági hét eseménysorozatának részeként Paola Testori Coggi, az Európai Bizottság Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatósága (SANCO) főigazgatója, Rintaro Tamaki, az OECD helyettes főtitkára, valamint Inez Tenenbaum, az USA Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottságának elnöke jelenlétében került sor.

Jellemző, hogy a fogyasztók egyre fokozottabb mértékben vásárolnak a globális piacon, legyen szó online vagy offline beszerzésről.Ezen az óriási piacon meg akarnak győződni arról, hogy az internet közvetítése révén nem veszélyes termékeket juttatnak el hozzájuk. Azt, hogy egy adott babakocsi vagy egy Unión kívül gyártott kerékpár megfelel-e az európai és nemzetközi szabványoknak, a vásárlók ellenőrizhetik a „Global Recalls" portál segítségével. Évente mintegy háromezer terméket hívnak vissza; ebből adódik, hogy a fogyasztóknak, a vállalkozásoknak és a hatóságoknak igen figyelemreméltó adatbázishoz biztosít hozzáférést a portál, melyet az uniós hatóságok – a RAPEX, azaz a nem élelmiszer jellegű termékek riasztási rendszere révén –, továbbá az USA, Kanada és Ausztrália hatóságai rendszeresen frissítenek.

A portál kereshető formátumban tartalmaz adatokat, és a globális piaci vásárlások szintjén járul hozzá a fokozott fogyasztói biztonsághoz, tudatossághoz és bizalomhoz.

Az Európai Bizottság Egészség- és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának főigazgatója, Paola Testori Coggi, az OECD helyettes főtitkára, Rinario Tamaki, valamint az USA Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottságának elnöke, Inez Tenenbaum megelégedésüket fejezték ki az információ megosztást elősegítő és a globális piaci fogyasztók hatékony védelméhez hozzájáruló Global Recalls portállal kapcsolatban. Egyetértettek abban, hogy az új adatbázis a hatóságoknak, a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak egyaránt segítséget nyújt a termékvisszavonásokkal kapcsolatos globális szintű információk felkutatásában. A portál kitűnő példája annak, hogy az erőforrások összpontosítása révén hatékonyabban kezelhetők a termékbiztonsági kérdések. A három képviselő arra ösztönzi mind a vállalkozásokat, mind a fogyasztókat, hogy rendszeresen használják a Global Recalls portált. Mindemellett a lehető legnagyobb piaci lefedettség érdekében a világ többi országát is felszólították arra, hogy vegyenek részt a portál működtetésében.

Bővebben a Global Recalls portálról: globalrecalls.oecd.org/

Twitter: https://twitter.com/EU_Consumer

MEMO/12/791

Kapcsolattartók:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)


Side Bar