Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 19. lokakuuta 2012

Kuluttajien turvallisuus – Tietoa palautetuista tuotteista parilla klikkauksella!

Brysselissä avattiin tänään uusi kansainvälinen portaali, jossa viranomaiset ympäri maailman voivat vaihtaa tietoja markkinoilta palautetuista vaarallisista tuotteista. Maailmanlaajuinen palautettuja tuotteita koskeva portaali on EU:n ja OECD-maiden, joihin kuuluvat myös Yhdysvallat, Australia ja Kanada, yhteinen hanke. Portaalin esittelivät kansainvälisellä tuoteturvallisuuden teemaviikolla Euroopan komission terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosaston (SANCO) pääjohtaja Paola Testori Coggi, OECD:n apulaispääsihteeri Rintaro Tamaki ja Yhdysvaltojen kulutustavaroiden turvallisuutta käsittelevän elimen (US Consumer Product Safety Commission) puheenjohtaja Inez Tenenbaum.

Kuluttajat tekevät hankintoja entistä enemmän maailmanlaajuisesti, sekä verkossa että muutoin. Globaaleilla markkinoilla kuluttajien on pystyttävä luottamaan siihen, että markkinoille ei ole päässyt vaarallisia tuotteita. Miten voidaan esimerkiksi tietää, vastaavatko EU:n ulkopuolella valmistetut vauvan kantoliinat tai pyörät eurooppalaisia ja kansainvälisiä turvallisuusvaatimuksia? Nyt tätä varten on olemassa maailmanlaajuinen palautettujen tuotteiden portaali. Palautetuista tuotteista tehdään vuosittain arviolta 3 000 ilmoitusta ja yrityksillä ja viranomaisilla on käytössään valtava määrä tietoa palautetuista tuotteista. EU:n, Yhdysvaltojen, Kanadan ja Australian viranomaiset päivittävät näitä tietoja säännöllisesti. EU käyttää tähän tarkoitukseen muun muassa RAPEXia, tuoteturvallisuutta koskevaa EU:n nopeaa tiedonvaihtojärjestelmää.

Portaalista on helppo hakea tietoja, ja se parantaa kuluttajien turvallisuutta ympäri maailman ja lisää kuluttajien tietoisuutta ja luottamusta maailmanlaajuisten hankintojen tekemisessä.

SANCOn pääjohtaja Testori Coggi, OECD:n apulaispääsihteeri Tamaki ja Yhdysvaltojen kulutustavaroiden turvallisuutta käsittelevän elimen puheenjohtaja Tenenbaum totesivat olevansa tyytyväisiä portaaliin, joka parantaa tiedonvaihtoa ja kuluttajien suojelua maailmanlaajuisilla markkinoilla. He ovat yhtä mieltä siitä, että uusi portaali lisää viranomaisten, kuluttajien ja yritysten mahdollisuuksia hakea tietoja palautetuista tuotteista ympäri maailman. Tuotteiden turvallisuuskysymyksiin voidaan puuttua paremmin yhdistämällä resurssit. He kannustavat yrityksiä ja kuluttajia käyttämään portaalia säännöllisesti. He myös kehottavat kaikkia maailman maita osallistumaan portaaliin, jotta se kattaisi mahdollisimman suuren osan markkinoista.

Lisätietoa portaalista: globalrecalls.oecd.org/

Seuraa meitä Twitterissä: https://twitter.com/EU_Consumer

MEMO/12/791

Yhteystiedot:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)


Side Bar