Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE NL LT PL TR

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 19. oktober 2012

Okolje: na izbor za nagrado za zeleno prestolnico Evrope za leto 2015 se je prijavilo osem mest

Rok za oddajo prijav na izbor zelene prestolnice Evrope za leto 2015 je zdaj potekel. Za nagrado se potegujejo naslednja mesta:

Bristol (Združeno kraljestvo)

Bruselj (Belgija)

Bydgoszcz (Poljska)

Dublin (Irska)

Glasgow (Združeno kraljestvo)

Kaunas (Litva)

Kutahya (Turčija)

Ljubljana (Slovenija)

Janez Potočnik, komisar EU za okolje, je dejal: „Nagrada za zeleno prestolnico Evrope se podeljuje že šesto leto. Spodbudno je, da se bivši kandidati ponovno prijavljajo in novi kažejo odkrito zanimanje. Številna mesta v EU utirajo pot inovativnim rešitvam za okoljske izzive in tako določajo globalne standarde za trajnostni razvoj mest. Nagrada za zeleno prestolnico Evrope je zanje enkratna priložnost, da svoje znanje delijo z ostalo Evropo.“

Nagrada za zeleno prestolnico Evrope se podeli mestu, ki je vodilno na področju okolju prijaznega mestnega življenja. Mednarodna skupina strokovnjakov bo zdaj tehnično ocenila vsako posamezno prijavo na podlagi dvanajstih kazalnikov, ki zajemajo podnebne spremembe in energetsko učinkovitost, trajnostni lokalni prevoz, kakovost zraka in stopnje hrupa, zelene mestne površine in trajnostno rabo zemljišč, spodbujanje narave in biotske raznovrstnosti, ravnanje z odpadki, porabo vode in čiščenje odpadnih voda, ekološke inovacije in trajnostno zaposlovanje ter okoljevarstveno upravljanje lokalnih oblasti.

Mesta v ožjem izboru bodo leta 2013 povabljena, da predstavijo svoje predloge mednarodni žiriji, ki bo ocenila njihova trenutna prizadevanja za izboljšanje kakovosti okolja in ambicioznost zastavljenih ciljev, njihovi komunikacijski ukrepi in njihovo zmožnost, da delujejo kot zgled in spodbujajo najboljšo prakso v drugih evropskih mestih. Poleg tega da navdihuje druga mesta, ta prestižna nagrada prispeva k ugledu in privlačnosti zmagovalnega mesta kot destinacije za potovanja, delo in bivanje.

Zmagovalec bo razglašen junija v Nantesu (dobitnik nagrade za zeleno prestolnico Evrope za leto 2013) v Franciji.

Ozadje

Nagrado za zeleno prestolnico Evrope je od začetka njenega podeljevanja leta 2010 prejelo pet mest. Prvo mesto, ki je prejelo to nagrado, je bil Stockholm, ki mu je leta 2011 sledil Hamburg. Trenutno ima zmagovalni naslov Vitoria-Gasteiz v Španiji. Nantes bo nosilec naslova za leto 2013 in ga bo predal Københavnu za leto 2014.

Žirijo sestavljajo predstavniki z Evropske komisije, Evropskega parlamenta, Odbora regij, Evropske agencije za okolje, ICLEI – Lokalnih oblasti za trajnostni razvoj, konvencije županov in Evropskega urada za okolje.

Več informacij:

http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/index_en.htm

Twitter: @EU_GreenCapital

Kontakta:

Joe Hennon (+32 22953593)

Monica Westeren (+32 22991830)


Side Bar