Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel/ Groningen den 19 oktober 2012

Vinnande hits: 2013 års vinnare av EU:s musikpris Ebba avslöjas

I dag offentliggjordes vinnarna av 2013 års European border breakers awards (Ebba) av EU:s kulturkommissionär Androulla Vassiliou och den europeiska musikfestivalen Eurosonic Noorderslag. Priset går till de bästa nya artisterna inom europeisk pop, rock och dansmusik.

Vinnarna av 2013 års pris har nått framgångar utanför sina hemländer med sin första internationella skiva. Vinnarna är:

– Musik är ett universellt språk som berör miljarder människor oavsett nationalitet och bakgrund. Våra vinnare har både talang och energi och dessutom det där lilla extra som gör att deras musik tilltalar fans i olika länder. Jag hoppas att priset ska inspirera andra artister att tänka stort och ta sig in på nya marknader, säger EU:s kulturkommissionär Androulla Vassiliou.

Priset går till artister som nått stora framgångar i Europa med sitt första internationella album mellan den 1 augusti 2011 och den 31 juli 2012. Vinnarna väljs ut av musikmarknadsanalytikern Nielsen Music Control baserat på skrivförsäljningsstatistik, speltid i radio och en omröstning i radiostationer anslutna till Europeiska radiounionen (EBU) samt framgångar på musikfestivaler som ingår i det europeiska talangutbytesprogrammet (Etep).

Bakgrund

Priserna delas ut den 9 januari 2013 vid en tv-gala ledd av BBC-profilen och musikern Jools Holland i samband med festivalen Eurosonic Noorderslag i nederländska Groningen. Galan sänds av den nederländska televisionen (NOS/NTR) och runtom i Europa på olika radiostationer och tv-kanaler. Då kan du höra de flesta pristagarna spela live.

Ett publikpris delas också ut till en av vinnarna. Mellan den 1 november och den 21 december kan alla rösta på sin favoritartist på www.ebba-awards.eu. De som röstar kan vinna en resa till prisceremonin.

Bland tidigare pristagare finns Adele, The Baseballs, The Dø, KT Tunstall, Tokio Hotel, The Ting Tings, Lykke Li, The Scripts, Milow, Katie Melua, Mumford and Sons, Selah Sue, Swedish House Mafia och Caro Emerald.

Priset delas ut för tionde året i rad och finansieras av EU:s kulturprogram och anordnas av Eurosonic Noorderslag i samarbete med EBU. Priset får också stöd från musikstiftelsen Buma Cultuur, de Nordnederländska provinserna (SNN), det nederländska ministeriet för utbildning, kultur och vetenskap, staden och provinsen Groningen samt European Music Office.

Eurosonic Noorderslag är Europas största musikkonferens och verkar för att sprida europeisk musik. Eurosonic Noorderslag organiserar också Etep som stödjer framträdanden av lovande europeiska artister på europeiska sommarfestivaler. De erbjuder även utbildning för människor som arbetar inom den europeiska musikbranschen och bidrar till att utveckla musikindustrin i Europa.

Den europeiska musikindustrin sysselsätter som en del av den kulturella och kreativa sektorn upp till 8,5 miljoner människor inom EU och omsätter upp till 4,5 % av Europas BNP, och utgör ett betydande bidrag till tillväxt och jobb. Det totala värdet av marknaden för inspelad musik är runt 6 miljarder euro om året. Den totala marknaden för inspelad musik i Europa representerar cirka en femtedel av den totala musikmarknaden, som är värd nära 30 miljarder euro.

För mer information

Prisets hemsida: www.ebba-awards.eu

Europeiska kommissionen: http://ec.europa.eu/culture

Androulla Vassilious hemsida

Följ Androulla Vassiliou på Twitter @VassiliouEU

Kontaktuppgifter:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

För Eurosonic Noorderslag:

Marije Jansen (+31 6 55 80 27 82)


Side Bar