Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj/Groningen, 19. oktobra 2012

Največje uspešnice: znani dobitniki desete nagrade Evropske unije za sodobno glasbo

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou ter evropski glasbeni festival Eurosonic Noorderslag sta danes objavila imena dobitnikov nagrade Evropske unije za sodobno glasbo (European Border Breakers Awards – EBBA) za leto 2013, ki se podeljuje najbolj nadarjenim mladim evropskim pop glasbenikom.

Dobitniki nagrad za leto 2013, katerih prvi glasbeni album je doživel uspeh izven matične države, so:

„Glasba je univerzalni jezik, ki se dotakne milijard ljudi, ne glede na njihovo narodnost. Zmagovalci so nadarjeni in polni energije, poleg tega pa njihovo glasbo zaznamuje nekaj posebnega, kar je pritegnilo tudi ljubitelje glasbe izven njihovih držav. Upam, da bodo nagrade navdihnile tudi druge glasbenike, da bodo razmišljali velikopotezno in skušali osvojiti nove trge,“ je povedala evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou.

Za nagrade so se lahko potegovali glasbeniki, ki so s prvim mednarodnim albumom dosegli mednarodni uspeh v evropskih državah med 1. avgustom 2011 in 31. julijem 2012. Dobitnike nagrade so skupaj izbrali podjetje za analizo glasbenega trga Nielsen Music Control glede na število prodanih plošč in število predvajanih pesmi, zanje pa so glasovali tudi radijske postaje Evropske zveze za radiodifuzijo (EBU) in festivali, ki sodelujejo v Programu za izmenjavo evropskih glasbenih talentov (ETEP).

Ozadje

Slovesna podelitev nagrad, ki bo predvajana tudi po televiziji, bo 9. januarja 2013 potekala na glasbenem festivalu Eurosonic Noordeslag v nizozemskem mestu Groningen. Vodil jo bo priznani glasbenik in televizijska osebnost Jools Holland. Podelitev, na kateri bosta nastopila tudi dva od dobitnikov nagrad, bo predvajala nizozemska nacionalna televizija (NTR) ter nekatere druge evropske televizijske in radijske postaje.

Najbolj priljubljenega izvajalca bo izbralo tudi občinstvo. Spletno glasovanje bo potekalo od 1. novembra do 21. decembra na spletnem mestu www.ebba-awards.eu, z žrebom pa bo med glasovalci izbran tudi dobitnik nagrade, ki bo brezplačno odpotoval na slovesno podelitev.

Med vidnejšimi dobitniki nagrad EBBA so Adele, The Baseballs, The Dø, KT Tunstall, Tokio Hotel, The Ting Tings, Lykke Li, The Scripts, Milow, Katie Melua, Mumford and Sons, Selah Sue, Swedish House Mafia in Caro Emerald.

Nagrada, ki bo letos podeljena že desetič zapored, se financira iz programa EU Kultura, prireja pa jo glasbeni festival Eurosonic Noorderslag v sodelovanju z Evropsko zvezo za radiodifuzijo (EBU). Nagrade podpirajo Buma Cultuur, SNN, nizozemsko ministrstvo za izobraževanje, kulturo in znanost, provinca Groningen, mesto Groningen in evropski urad za glasbo (European Music Office).

Eurosonic Noorderslag je največja evropska glasbena konferenca in festival, ki predstavlja evropske glasbene dosežke in spodbuja distribucijo evropske glasbe. Poleg tega prireja Program za izmenjavo evropskih glasbenih talentov (ETEP), ki podpira sodelovanje nadarjenih evropskih izvajalcev na evropskih poletnih festivalih, ter nudi usposabljanja za zaposlene v evropski glasbeni industriji in prispeva k njenemu razvoju.

Evropska glasbena industrija kot del našega kulturnega in ustvarjalnega sektorja, ki v EU zaposlujeta do 8,5 milijona ljudi in predstavljata do 4,5 % evropskega BDP, znatno prispeva k rasti in ustvarjanju delovnih mest. Skupna vrednost trga posnete glasbe EU znaša okoli 6 milijard evrov letno, saj evropski trg posnete glasbe predstavlja približno petino celotnega trga glasbe, ki je vreden skoraj 30 milijard evrov.

Več informacij:

Spletišče o nagradi: www.ebba-awards.eu.

Evropska komisija: http://ec.europa.eu/culture.

Spletišče komisarke Androulle Vassiliou

Komisarka Androulla Vassiliou na Twitterju @VassiliouEU.

Kontakti:

Dennis Abbott (+32 22959258); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 22959667)

Za Eurosonic Noorderslag:

Marije Jansen (+31 655802782)


Side Bar