Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel/Groningen, 2012. október 18.

Napvilágra kerülnek a kortárs zene területén kiosztott European Border Brakers díj 10. évadának nyertesei

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős biztos és az Eurosonic Noorderslag európai zenei fesztivál szervezői a mai napon nyilvánosságra hozták az európai könnyűzene legújabb tehetségeinek járó European Border Breakers Awards 2013. évi nyertesit.

A 2013. évi díj nyertesei, akik hazájukon kívül is sikert arattak első nemzetközi albumukkal:

A zene olyan nemzetközi nyelv, amely emberek milliárdjaihoz szól, függetlenül állampolgárságuktól vagy hátterüktől. Nyerteseink mind tehetséges művészek, akik csordultig telve vannak energiával, és megvan bennük az a tulajdonság is, amelynek köszönhetően zenéjüket a határokon túl is nagy rajongói tábor élvezi. Remélem, ez a díj más művészeket is arra sarkall majd, hogy ambiciózus terveket szőjenek, és új piacokra törjenek be” – mondta Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős biztos.

A díj elnyerésének feltételeként a pályázó művészeknek 2011. augusztus 1. és 2012. július 31. között hazájukon kívül is sikert kellett aratniuk első nemzetközi albumukkal. A nyerteseket a Nielsen Music Control zenepiaci elemző választja ki az eladott albumok száma, a rádióleadások gyakorisága, valamint a Európai Műsorszóró Unióhoz (EBU) tartozó rádióállomások és az európai tehetségcsere-programban (ETEP) részt vevő fesztiválok szavazatai alapján.

Háttér

A díjkiosztó gálának 2013. január 9-én, az Eurosonic Noorderslag fesztivállal egyidejűleg a hollandiai Groningen városa ad otthont, és az est házigazdája Jools Holland televíziós személyiség és zenész lesz. A díjkiosztót – ahol a nyertesek is fellépnek – a holland közszolgálati csatorna (NTR) és Európa-szerte különböző TV- és rádióállomások is közvetítik majd.

A kitüntetettek közül egyvalaki megkapja a közönség díját is. A közönség november 1-jétől december 21-ig adhatja le szavazatát kedvenc előadójára a www.ebba-awards.eu weboldalon. A szavazással egyúttal sorsoláson is részt vesz a közönség, amelyen utazást nyerhet a díjkiosztó ünnepségre.

Az EBBA díj korábbi nyertesei között szerepel: Adele, The Baseballs, The Dø, KT Tunstall, Tokio Hotel, The Ting Tings, Lykke Li, The Scripts, Milow, Katie Melua, Mumford and Sons, Selah Sue, Swedish House Mafia és Caro Emerald.

Az immáron tizedik alkalommal megrendezésre kerülő eseményt az EU Kultúra programja finanszírozza, és a szervezésért az Eurosonic Noorderslag alapítvány felel az Európai Műsorszóró Unióval (EBU) karöltve. A díj támogatói: a Buma Cultuur, az Észak-hollandiai Tartományi Önkormányzatok Együttműködési Testülete (SNN), a holland Oktatási, Kulturális és Tudományügyi minisztérium, Groningen tartomány, Groningen városa és az Európai Zenei Iroda.

Az Eurosonic Noorderslag a legnagyobb olyan európai fesztivál, amelynek keretében koncertekre és előadásokra kerül sor. Célja az európai zene népszerűsítése. Az Eurosonic Noorderslag rendezi meg továbbá az európai tehetségcsere-programot (ETEP) is, amely tehetséges európai művészek szerepeltetését segíti elő különböző nyári fesztiválokon Európában. Az alapítvány ezenfelül képzést nyújt az európai zeneiparban dolgozóknak, és hozzájárul az európai zeneipar fejlesztéséhez.

Az európai zeneipar nagy mértékben hozzájárul a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez, hiszen azoknak a kulturális és kreatív ágazatoknak a részét képezi, amelyek mintegy 8 és fél milliárd ember számára nyújtanak munkalehetőséget az Európai Unióban, és Európa GDP-jének 4,5 %-át teszik ki. Az európai uniós zenei hangfelvételek piaci értéke kb. 6 milliárd euróra tehető évente. Az európai zenei hangfelvételek piaca a csaknem 30 milliárd euró értékű teljes zenei piac mintegy egyötödét adja.

További információk

A European Border Brakers díj honlapja: www.ebba-awards.eu

Európai Bizottság: http://ec.europa.eu/culture

Androulla Vassiliou's website

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren: @VassiliouEU

Contacts :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

For Eurosonic Noorderslag:

Marije Jansen (+31 6 55 80 27 82)


Side Bar