Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles/Groningen, den 19. oktober 2012

Megahit: Vinderne af de tiende European Border Breakers Awards afsløret

Vinderne af European Border Breakers Awards 2013, som uddeles til nye stortalenter inden for europæisk popmusik, blev i dag offentliggjort af Androulla Vassiliou, EU-kommissær for uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdom, og den europæiske musikfestival Eurosonic Noorderslag.

Vinderne af priserne i 2013, som har opnået succes uden for deres eget land med deres første internationale udgivelse, er følgende:

"Musik er et universelt sprog, der rører milliarder af mennesker uanset nationalitet eller baggrund. Vores vindere har alle et stort overskud af talent og energi samt den "x-faktor", som betyder, at deres musik sprænger grænser og er populær blandt fans i forskellige lande. Jeg håber, at priserne inspireret andre kunstnere til at tænke stort og trænge ind på nye markeder", sagde Androulla Vassiliou, EU-kommissær for uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdom.

For at komme i betragtning til en pris skulle kunstnerne have opnået succes på tværs af grænserne med deres debutalbum i Europa mellem den 1. august 2011 og den 31. juli 2012. Vinderne er udvalgt af musikmarkedsanalysevirksomheden Nielsen Music Control på grundlag af pladesalg og radiospilletid og ved afstemning blandt radiostationer under European Broadcasting Union (EBU) og festivaler, der deltager i European Talent Exchange Program (ETEP).

Baggrund

Vinderne modtager deres priser den 9. januar 2013 ved en tv-transmitteret ceremoni, med tv-stjernen og musikeren Jools Holland som vært, under festivalen Eurosonic-Noorderslag i Groningen, Nederlandene. Prisuddelingen – hvor vinderne vil optræde – vil blive transmitteret af det nederlandske nationale tv (NTR) og vil ligeledes blive sendt af europæiske tv-kanaler og radiostationer.

En af vinderne vil også modtage en publikumspris. Fra 1. november til 21. december er der mulighed for at stemme på sin yndlingskunstner på www.ebba-awards.eu. Ved at deltage i afstemningen deltager man samtidig i lodtrækningen om at vinde en rejse til prisuddelingen.

Adele, The Baseballs, The Dø, KT Tunstall, Tokio Hotel, The Ting Tings, Lykke Li, The Scripts, Milow, Katie Melua, Mumford and Sons, Selah Sue, Swedish House Mafia og Caro Emerald er blandt de tidligere vindere af prisen.

Prisuddelingen, som finder sted for tiende år, finansieres af EU's kulturprogram og tilrettelægges af Eurosonic Noorderslag i partnerskab med European Broadcasting Union (EBU). Den støttes af Buma Cultuur, SNN, det nederlandske ministerium for undervisning, kultur og videnskab, provinsen Groningen, Groningen by og European Music Office.

Eurosonic Noorderslag er Europas største musikkonference og showcase-festival og har til formål at fremme distribution af europæisk musik. Eurosonic Noorderslag tilrettelægger også European Talent Exchange Program (ETEP), der støtter optrædener af talentfulde europæiske kunstnere på europæiske sommerfestivaler. Der gives også kurser for personer, der arbejder i den europæiske musikbranche og bidrager til udviklingen af den europæiske musikindustri.

Den europæiske musikindustri yder et betydeligt bidrag til vækst og jobskabelse som en del af vores kulturelle og kreative sektorer, der beskæftiger op til 8,5 mio. mennesker i EU og tegner sig for op til 4,5 % af EU's BNP. Den samlede værdi af EU's marked for indspillet musik er ca. 6 mia. EUR om året. Det europæiske marked for indspillet musik udgør ca. en femtedel af det samlede musikmarked, som har en værdi på næsten 30 mia. EUR.

Yderligere oplysninger

Prisuddelingens websted: www.ebba-awards.eu

Europa-Kommissionen: http://ec.europa.eu/culture

Androulla Vassilious websted

Følg Androulla Vassiliou på Twitter @VassiliouEU

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

For Eurosonic Noorderslag:

Marije Jansen (+31 6 55 80 27 82)


Side Bar