Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 19 октомври 2012 г.

Tоп хитове: Обявиха победителите в 10-тото издание на „Европейски музикален дебют без граници“

Брюксел/Грьонинген, 11 октомври 2012 г. – Носителите за 2013 г. на музикалните награди „Европейски музикален дебют без граници“ (European Border Breakers Awards), с които се отличават най-успелите изгряващи таланти на европейската поп музикална сцена, бяха обявени днес от Андрула Василиу, европейския комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, и европейския музикален фестивал „EuroSonic Noorderslag“.

Ето изпълнителите, които ще получат награди за 2013 г. за своя пръв албум на международната сцена, получил признание извън родната страна:

„Музиката е универсален език; тя достига до милиони хора независимо от тяхната националност или произход. Всички отличени от нас музиканти притежават в изобилие дарование и енергия, както и онова особено, уникално звучене, благодарение на което музиката им прекосява границите и печели фенове в различни страни. Надявам се наградите да се превърнат във вдъхновение и за други артисти, като ги стимулират да мислят мащабно и да излязат на нови пазари“, заяви Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта.

Критерият за участие в конкурса е успехът извън родната страна на първия албум на изпълнителя на европейската сцена в периода между 1 август 2011 г. и 31 юли 2012 г. Носителите на наградата бяха подбрани от специализираната в анализа на музикалния пазар компания Nielsen Music Control въз основа на броя на продажбите на звукозаписи и честотата на излъчванията, както и според гласовете на радиостанциите от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и на фестивалите, включени в Европейската програма за обмен на таланти (ETEP).

Контекст

Победителите ще получат наградите си на 9 януари 2013 г. на специална церемония, която ще се излъчи пряко от фестивала „Eurosonic Noorderslag“ в Грьонинген, Нидерландия. Домакин на церемонията по награждаването ще бъде телевизионният водещ и музикант Джулс Холанд. Церемонията по награждаването, по време на която ще бъдат изпълнени отличените творби, ще се излъчва от нидерландската национална телевизия (NTR) и предава в цяла Европа от други телевизионни канали и радиостанции.

Един от победителите ще получи също така и „специалната награда на публиката“. От 1 ноември до 21 декември почитателите ще могат да дадат своя глас за любимия си изпълнител на интернет адрес: www.ebba-awards.eu, като по този начин ще имат и възможността да спечелят пътуване за церемонията по награждаването.

Сред победителите в предишни издания на конкурса са Adele, The Baseballs, The Dø, KT Tunstall, Tokio Hotel, The Ting Tings, Lykke Li, The Scripts, Milow, Katie Melua, Mumford and Sons, Selah Sue, Swedish House Mafia и Caro Emerald.

Тази година наградите се връчват за десети пореден път. Те се финансират по програма „Култура“ на ЕС и се организират от „Eurosonic Noorderslag“ съвместно с Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Наградите се ползват и с подкрепата на Buma Cultuur, SNN, нидерландското Министерство на образованието, културата и науката, провинция Грьонинген, град Грьонинген и Европейската музикална служба.

Фестивалът „Eurosonic Noorderslag“ е и най-голямото средище за дискусии и музикални изяви в Европа, чиято цел е да насърчава разпространението на европейската музика. „Eurosonic Noorderslag“ е организатор и на Европейската програма за обмен на таланти (ETEP), която подкрепя участието на талантливи европейски артисти в европейски летни фестивали. Тя също така осигурява обучение за работещите в музикалния бизнес в Европа и допринася за развитието на европейската музикална индустрия.

Европейската музикална индустрия допринася значително за растежа и заетостта като част от сектора на културата и творчеството в ЕС, в който са заети 8,5 млн. души, а делът му в БВП на Европа е 4,5 %. Стойността на музикалния пазар на звукозаписи в ЕС е общо около 6 млрд. евро годишно. Европейският пазар на звукозаписна музика представлява около една пета от стойността на общия музикален пазар, която възлиза на близо 30 млрд. евро.

За повече информация:

Уебсайт на наградите: www.ebba-awards.eu

Европейска комисия: http://ec.europa.eu/culture

Уебсайт на комисар Андрула Василиу

Съобщенията на г-жа Андрула Василиу в Туитър можете да следите на адрес: @VassiliouEU

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Туитър: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

За Eurosonic Noorderslag:

Marije Jansen (+31 6 55 80 27 82)


Side Bar