Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. október 19.

Johannes Hahn biztos Görögországban a fellendülés érdekében a regionális alapok fontosságát hangsúlyozza

Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős uniós biztos ma Görögországban tartózkodik, ahol körvonalazza, hogy az Unió következő többéves költségvetése keretén belül a növekedés érdekében hogyan használhatók fel leghatékonyabban az uniós regionális alapok.

Hahn biztos Görögország athéni régiójának 13 kormányzójával találkozik, hogy meghatározzák azokat a területeket, amelyekre az Európai Bizottság szerint Görögország a következő, 2014-2020 közötti költségvetési periódusban erőfeszítéseit leginkább koncentrálhatja, és hogy kiemelje, mire kell ügyelni a jelenlegi alapok leghatékonyabb felhasználása érdekében. Ez kiindulási alapot ad arra, hogy megvitassák a programok kialakítását, és meghatározzák azokat a területeket, amelyekre a beruházásokat összpontosítják.

Johannes Hahn Theszaloníkibe is elutazik, ahol Észak-Görögország üzleti közösségének képviselőivel találkozik, hogy helyben értékeljék a regionális finanszírozás hatásait, és megvitassák a fokozottan vállalkozásbarát környezet kialakításának érdekében szükséges intézkedéseket.

Ott tartózkodása alatt Jánisz Butárisz, Theszaloníki polgármestere kíséretében társfinanszírozott projekteket látogat meg.

Athén kormányzóival való találkozója előtt Hahn biztos így nyilatkozott: A remény üzenetét hozzuk Görögországnak. Az uniós alapok jelenleg Görögország közberuházásainak legfontosabb eszközei. Láttunk az uniós alapok bonyolult és túlterhelt adminisztrációs rendszereinek kezelése érdekében tett hatalmas erőfeszítéseket. Most még inkább azokra a beruházásokra kell hangsúlyt fektetni, amelyekről tudjuk, hogy ebben a kritikus időszakban eredményre vezetnek.”

Majd hozzátette: A jelenlegi „Kallikratész” regionális és adminisztratív reform által, amely több hatáskört és felelősséget biztosít a régiók számára, Görögországnak lehetősége nyílik arra, hogy régióit a fellendülés és a jövőbeli növekedés mozgatórugójává változtassa”.

A következő költségvetési időszak regionális politikájának fő prioritásai nagy valószínűséggel arra koncentrálnak majd, hogy a beruházásokat olyan területekre irányítsák, amelyek a leghatékonyabban javítják az üzleti környezetet, és a regionális alapokat kezelő rendszer egyszerűsítésének és ésszerűsítésének reformjára építenek.

Johannes Hahn sürgeti a régiókat, hogy azonosítsák és fejlesszék a beruházási lehetőségeket azokon a területeken, amelyeken a görög régiók olyan jelentős versenyelőnnyel rendelkeznek, mint a megújuló energia, az energiahatékonyság, az idegenforgalom és kultúra, az agrárélelmiszer-feldolgozás és az akvakultúra. Ezek az intézkedések összhangban állnak a Bizottság jövőbeli regionális politikára vonatkozó javaslataival: egyértelműbb célokhoz és feltételekhez kapcsolódó kevesebb prioritásra összpontosítanak.

Az eszmecserék a közeljövőben a beruházásokat ösztönző fokozottan vállalkozásbarát környezet megteremtésére, a kis- és középvállalkozásoknak a finanszírozáshoz való könnyebb hozzájutás biztosítása által történő támogatására, az innovációnak új termékek és folyamatok piacra juttatása által való elősegítésére, valamint a kulcsfontosságú infrastruktúra-hálózatok tökéletesítésére (szélessávú lefedettség a vidéki és városi területeken, beruházások az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások, az autópályák, a víz- és hulladékgazdálkodás területén) koncentrálnak. A Bizottság szeretne arról is megbizonyosodni, hogy az új, modern gazdaság támogatására modernizált közigazgatás áll rendelkezésre. A 181 közösen megállapított, prioritást élvező projektet illetően Hahn biztos sürgeti a görög hatóságokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy a pénz az égetően szükséges munkahelyteremtés és a növekedés érdekében kerüljön felhasználásra.

Előzmények

Görögország számára a 2007-2013 közötti időszakban biztosított uniós kohéziós finanszírozás 20 milliárd euróra rúg. A magánhitelezői adósságleírás 100 milliárd eurót tesz ki, az Uniótól és a nemzetközi partnerektől származó pénzügyi segítség pedig 240 milliárd eurót.

A 2011 közepén létrehozott, Görögországgal foglalkozó munkacsoport segíti a görög hatóságokat abban, hogy megerősítsék kapacitásukat a strukturális alapok beruházásainak helyben történő megvalósításának gyorsítása érdekében.

A Bizottság a görög hatóságokkal együtt összeállított egy 181 stratégiai prioritást élvező projektet tartalmazó listát, amelynek összértéke 11,5 milliárd euró (uniós és nemzeti finanszírozás együttesen) és az alábbi kulcsfontosságú területeket foglalja magában: közlekedés, környezet, energia, digitális konvergencia, KTF, innováció, közigazgatási reform, idegenforgalom és kultúra. A görög regionális fejlesztési miniszter nemrégiben kinevezett egy koordinátort azon programok megvalósításának felgyorsítása érdekében, amelyeknek határideje 2015.

A társfinanszírozási ráták megemelése

Az uniós kormányok és az Európai Parlament 2011 decemberében átmeneti kedvezmény nyújtásában állapodtak meg, amely Görögország esetében lehetővé teszi az Unió társfinanszírozási hányadának legfeljebb 10 százalékponttal való átmeneti növelését, az uniós finanszírozás teljes összegének növelése nélkül. Görögország azóta 95%-ig társfinanszírozott projekteket tudhat magáénak.

A Bizottság azt is javasolta, hogy tegyék lehetővé a regionális politika még rendelkezésre álló keretösszegeinek a pénzügyi intézmények – mint az Európai Beruházási Bank (EBB) – által nyújtott garanciák és hitelek biztosítékaként történő felhasználását, ez az úgynevezett „kockázatmegosztó eszköz”. Az intézkedés célja, hogy kezelje Görögország és más tagállamok által az állami pénzeszközökből csak részben finanszírozható kulcsfontosságú projektek végrehajtásához szükséges magánfinanszírozás növelése terén tapasztalt komoly akadályokat.

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) munkahelyteremtés terén betöltött alapvető szerepének elismeréseként a Bizottság egy 500 millió euró értékű rendszert hozott létre, amely segíti a vállalatokat abban, hogy az uniós alapokat garanciaként használhassák a hitelhez való hozzájutás megkönnyítésére. Az alapok Görögország nagyobb projektjei esetében is felhasználhatók garanciaként.

További információk:

Görögország nemzeti stratégiai referenciakerete

Az Európai Bizottság Görögországi Képviselete

Kapcsolattartók:

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10)


Side Bar