Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT SV PT EL CS HU MT RO

Eвропейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 15 октомври 2012 г.

Отличие за 20 победители на 20 години в творчески конкурс в чест на 20 години от създаването на единния европейския пазар

Днес 20 младежи на 20-годишна възраст ще бъдат наградени за участието си в творческия конкурс „Поколение 1992”, в който млади хора от цяла Европа, родени през 1992 г. (годината на създаването на единния европейски пазар), бяха приканени да покажат какво е значението на този голям отворен пазар за тях.

От 11 април до 9 септември младежите, родени през 1992 г., имаха възможността да изложат гледната си точка за функционирането на единния пазар посредством снимки, видео записи, статии, рисунки или дори приложения за смартфон в четири тематични категории. В конкурса се включиха 380 младежи от всички 27 страни на ЕС.

Печелившите 20 проекта (по 4 във всяка категория) ще бъдат представени по повод откриването на Седмицата на единния пазар днес в Брюксел в сградата на Европейския парламент. По време на церемонията по награждаване комисарят Мишел Барние и Тоан Мандерс, член на ЕП, ще връчат лично наградите, които включват стаж в европейските институции за всички 20 победители.

Четирите категории на конкурса бяха:

  • образование и гражданство (43 % от представените проекти бяха на тази тематика)

  • работа и предприемачески дух (17 %)

  • култура и свободно време (27 %)

  • потребление и околна среда (13 %).

Петте изразни средства са:

  • видео запис

  • приложение за смартфон за Андроид, Апъл и др.

  • статия

  • снимка

  • рисунка/комикс

Предистория

Единният европейски пазар отбелязва 20-та си годишнина: той промени начина, по който европейските граждани живеят, работят, пътуват, обучават се и търгуват. Той отвори за предприятията нови възможности за развитие и за успех на световния пазар.

Седмицата на единния пазар, с която се отбелязва 20-та годишнина, ще се проведе от 15 до 20 октомври 2012 г. с мероприятия, организирани във всичките 27 държави членки на ЕС. На тях ще се съберат както европейски предприятия и граждани, така и членове на Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет и държавите членки, за да отпразнуват и да помислят за миналото, настоящето и бъдещето на единния пазар. На церемонията по откриването на седмицата, която ще се проведе днес в Брюксел, обръщения ще отправят председателят на Комисията Жозе Мануел Дурау Барозу, министър-председателят на Италия Марио Монти и европейският комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.

За повече информация

За конкурса:

http://generation1992.eu

За победителите:

http://generation1992.eu/sites/default/files/G92_Winners.pdf

Предаване на живо по интернет на церемонията по откриването:

http://webcast.ec.europa.eu/eutv/portal/_v_fl_300_en/player/index_player.html?id=17165

Страница на Седмицата на единния пазар:

http://www.singlemarket20.eu/

За контакт :

Stefaan De Rynck (+32 2 296 34 21)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)

Audrey Augier (+32 2 297 16 07)


Side Bar