Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. október 10.

Az EU energiahatékonyság és külföldi befektetések tekintetében élen jár, az ipari teljesítmény azonban tagállamonként igen eltérő

Az Európai Bizottság ma az uniós ipar fellendítésére irányuló jelentős javaslat-csomagot terjesztett elő. A csomag a következő három dokumentumból áll: Egy, az iparpolitikáról szóló közlemény, mely a kedvező növekedési kilátásokkal rendelkező, kulcsfontosságú ipari ágazatokba történő célzott beruházásokra szólít fel; a tagállamok ipari versenyképességi teljesítményének 2012-es eredménytáblája; valamint a 2012. évi Európai versenyképességi jelentés, amely rámutat azokra a lehetőségekre, amelyekkel az európai ipar versenyképesebbé tehető.

Az eredménytábla szerint több tagállam komoly eredményeket ért el az ipar fenntarthatóságának erősítése, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatásának javítása, valamint a közigazgatási reform területén. Az eredménytábla folyamatos elmozdulást mutat egy egyre inkább tudásalapú gazdaság felé, melyet a munkatermelékenység növekedése és magasan képzett munkaerő jellemez. A legtöbb ország reformokat indított az üzleti kilátások javítása és a versenyképesség erősítése érdekében.

Az utóbbi évek során azonban mintha lelassult volna az innovatív és a kevésbé innovatív országok közötti konvergencia. A tagállamok közötti innovációs szakadék elmélyülhet amiatt, hogy a gazdasági válságra igen eltérő módon reagáltak. Továbbra is komoly feladatok elé nézünk a magánkutatás ösztönzése és a hálózatos iparágak (energia, távközlés és közlekedés) területén folyó verseny előmozdítása tekintetében. A legtöbb tagállamban a finanszírozáshoz való hozzáférés esélyei romlottak, különösen a kkv-k számára.

Az éves Európai versenyképességi jelentés arra irányul, hogy az európai versenyképesség előmozdítását célzó elemzéshez járuljon hozzá. Főbb megállapításai között szerepel a hazai kereslet csökkenése, amelyet nem képes teljes mértékben ellensúlyozni a harmadik országokból az Unióba irányuló kereslet, valamint az EU vezető szerepe az energiahatékonyság és a közvetlen külföldi befektetésekkel összefüggésben gyakorolt nagy vonzereje tekintetében.

Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos a következőképpen nyilatkozott: „A ma közzétett 2012. évi Európai versenyképességi jelentés kiemeli az európai ipar erősségeit és gyengéit. Arra kérem a tagállamokat, hogy folytassák a reformfolyamatokat annak érdekében, hogy tovább javítsák ipari versenyképességüket, és megoldást találjanak a régiók közötti egyenlőtlenségek kiigazítására.”

További információ:

IP/12/1085 és MEMO/12/759 Az ipari forradalom újraiparosítja Európát

MEMO/12/760 A versenyképesség helyzetének áttekintése a 27 tagállamban

MEMO/12/761 Európai versenyképességi jelentés, 2012.

Kapcsolattartók:

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52)

Sara Tironi (+32 2 299 04 03)


Side Bar