Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. október 10.

A halálbüntetés elleni európai és világnap – az EU hangsúlyozza elkötelezettségét a halálbüntetés világszintű eltörlése iránt

A mai nap a halálbüntetés elleni küzdelem európai és világnapja. Az Európai Unió minden esetben és a körülményektől függetlenül ellenzi a halálbüntetés alkalmazását. Annak egyetemes eltörlése az EU emberi jogi szakpolitikájának egyik fő célkitűzése.

Catherine Ashton, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője/a Bizottság alelnöke kijelentette: „A halálbüntetés olyan kegyetlen, embertelen és visszafordíthatatlan cselekmény, amely sérti az élethez és az emberi méltósághoz való alapvető emberi jogot. Az esetleges bírói tévedés – amit egyik jogrendszer sem képes kivédeni – az emberi élet borzalmas és helyrehozhatatlan elvesztéséhez vezet. A halálbüntetés nem fordíthatja vissza azt a bűncselekményt, amelynek megtorlására irányul, és nem enyhítheti az áldozat veszteségét sem. A halálbüntetés a múlt öröksége.”

Az Európai Unió újra és újra kifejezésre juttatja a halálbüntetéssel szembeni elkötelezettségét, és a rendelkezésére álló diplomáciai eszközök széles tárát veszi igénybe – ideértve a nyilatkozatokat, demarsokat és a partnereivel folytatott emberi jogi párbeszédeket – annak érdekében, hogy előmozdítsa a halálbüntetés eltörlésének ügyét. A halálbüntetés eltörlése a Bizottság közelmúltban elfogadott, emberi jogokkal és demokráciával kapcsolatos stratégiai keretének és cselekvési tervének, valamint a demokrácia és az emberi jogok európai eszközének egyik legfőbb prioritását képezi.

Miközben a világ lendületesen halad a halálbüntetés egyetemleges eltörlése felé, a halálbüntetés mellett kitartó 58 ország közül húszban még mindig riasztó mértékben zajlanak a kivégzések. Az EU felszólítja a halálbüntetést továbbra is alkalmazó országokat annak fokozatos visszaszorítására és a nemzetközileg elfogadott minimumszabályok tiszteletben tartására.

A halálbüntetés eltörlését szorgalmazó uniós kampány a többoldalú fórumokon – köztük az ENSZ-ben – is hasonlóan aktív, és hozzájárul a 67. ENSZ-közgyűlésnek a halálbüntetés alkalmazására vonatkozó moratóriumról szóló határozata elfogadásához. Az EU továbbra is arra ösztönzi valamennyi államot, hogy csatlakozzék a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya második fakultatív jegyzőkönyvéhez, amely az ENSZ-nek a halálbüntetés eltörlésére irányuló legalapvetőbb nemzetközi eszköze.

Az EU vezető szerepet tölt be a halálbüntetés eltörléséért küzdő civil társadalmi szervezetek erőfeszítéseihez való hozzájárulás terén, és ugyanakkor az első olyan regionális szerv, amely jogszabályt fogadott el a halálbüntetéshez (valamint a kínzáshoz és a bántalmazáshoz) használt áruk kereskedelmének, illetve az ilyen árukhoz kapcsolódó technikai segítségnyújtásnak a tilalmáról.

További információ:

Thorbjørn Jaglandnak, az Európa Tanács főtitkárának és Catherine Ashtonnak, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének együttes nyilatkozata a halálbüntetés elleni európai és világnapról

http://eeas.europa.eu/human_rights/adp/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Maja Kocijancic (+32 2 298 65 70)

Michael Mann (+32 2 299 97 80)

Eamonn Prendergast (+32 2 299 88 51)

Sebastien Brabant (+32 2 298 64 33)


Side Bar