Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Надпревара с времето за предотвратяване на глада в Сахел

Брюксел, 8 февруари 2012 г. — Европейската комисия ще увеличи на 123,5 млн. EUR хуманитарното подпомагане за африканския регион Сахел южно от Сахара, където глад застрашава 12 милиона души.

Решението беше взето в обстановка, в която международната общност във все по-голяма степен отчита спешната нужда от овладяване на предстоящата продоволствена криза. Водещи донори на хуманитарна помощ, сред които държави-членки на ЕС, Съединените американски щати, Канада, Япония и други, ще се срещнат днес в Брюксел, за да разискват най-добрите начини за подпомагане на най-крайно нуждаещите се, както и за да заздравят своя ангажимент да бият тревога и мобилизират хуманитарна помощ за най-уязвимите в държавите в региона Сахел.

Комисарят за хуманитарна помощ Кристалина Георгиева заяви, че е твърдо решена да гарантира, че мобилизираните от международната общност ресурси ще съответстват на мащабите и развитието на кризата. Като се прибави помощта за развитие в размер на поне 150 млн. ЕUR, финансирането, предоставено тази година от Комисията за региона Сахел, до момента възлиза на почти 275 млн. ЕUR. Според изчисленията обаче за идните 6 месеца са необходими 700 млн. ЕUR.

Всички признаци за кризата са налице — равнищата на недохранване постоянно растат, цените на храните се увеличават, голям брой хора вече напускат домовете си заедно със своя добитък. ЕС предприе незабавни действия и приканвам и други да сторят същото“, заяви Кристалина Георгиева, европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Пет държави от региона на Сахел (Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер) са обявили извънредно положение и са поискали помощ от международната общност. Комисар Георгиева, която посети региона миналия месец, добави: „Правителствата на държавите в региона трябва да бъдат подкрепени в усилията им да предотвратят тази криза. Ранните предупреждения за кризата помогнаха при подготовката на своевременна реакция. Без добре планирана намеса обаче сега съществува значителен риск до месец юни да се развихри продоволствена криза в пълни мащаби. Ако действаме веднага, можем да спасим много повече човешки животи, както и да избегнем допълнителната тежест, която съпровожда една реакция в етап, в който кризата е вече достигнала своя връх“.

В Сахел така нареченият „гладен сезон“ обикновено продължава от май/юни до септември. Заради лошaтa реколта през 2011 г. тази година се очаква той да започне до няколко седмици. Ако не бъде предоставена помощ, възможно е скоро засегнатите да станат жертва на гладна смърт.

Борбата с ширещото се недохранване сред децата, бременните и кърмещите жени е основен приоритет на Комисията. Тя е също така необходимо условие за прекъсване на цикъла на хронична продоволствена несигурност и изоставане в развитието в региона. С оглед на тези цели и благодарение на отпуснато от Комисията финансиране UNICEF доставя на място специализирани терапевтични хранителни продукти за лечение на тежкото недохранване, когато то достигне върхови равнища по-късно тази година. От Световната продоволствена програма вече са започнали да закупуват храни за най-уязвимите. Допълнителни средства са предвидени за парични трансфери към най-нуждаещите се, които могат сами да си закупят храна. Така ще се насърчат местните търговци да продължат да снабдяват пазарите с храни, тъй като ще могат да са сигурни, че за продукцията им има купувачи.

Една криза задълбочава друга

Държавите в региона Сахел са сред най-бедните в света. От 187-те държави, включени в Индекса на ООН за човешко развитие за 2011 г., Нигер е на 186-о място, Чад — на 183-то място, Буркина Фасо — на 181-во, а Мали — на 175-о. Настоящата продоволствена криза следователно допълнително утежнява и без това тежкото положение. В година, когато реколтата е нормална, най-бедните домакинства изразходват по-голямата част от доходите си (около 70 %) за храна. Нередовните валежи и лошата реколта през 2011 г. сега водят до бързо покачване на цените на храните (до 50 % по-високи от миналогодишните), което поставя много домакинства в кризисно положение и в състояние на несигурност, що се отнася до изхранването им.

Това е също така регион, отличаващ се с комплексни проблеми и тежки условия, страдащ от влошаване на състоянието на околната среда, с чести суши и засилващ се процес на опустиняване. С бързото разрастване на Сахара на юг Сахел е сред най-засегнатите от изменението на климата региони.

За повече информация

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Irina Novakova (+32 2 295 75 17)


Side Bar