Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE NL IT SV PT EL ET LT SK TR

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 4. oktober 2012

Den europæiske pris til fremme af iværksættere: indstillingsliste over bedste iværksætterpolitik

Kandidaterne til den europæiske pris til fremme af iværksættere hjælper folk med at oprette og udvikle virksomheder, såvel teknologiske som traditionelle og såvel lokale som internationale. Iværksætterpriserne gives som anerkendelse for innovation og belønner offentlige organer og offentlig/private partnerskaber, der har haft succes med at fremme initiativ og iværksætterånd på nationalt, regionalt og lokalt plan. Dette års projekter har støttet iværksættere - i alderen fra 10 år til over 50 år – som i hele Europa har etableret og forbedret de små og mellemstore virksomheder (SMV'er), som er afgørende for vores økonomi. Vinderne af hver af de fem kategorier vil blive offentliggjort på den allerførste SMV-forsamling den 15. november 2012 i Cypern. Et af projekterne vil ligeledes modtage den prestigefyldte juryens hovedpris.

Europa-Kommissionens næstformand Antonio Tajani, der har ansvar for erhvervsliv og iværksætteri, udtalte: "Kreativiteten i disse projekter viser præcis, hvorfor en styrkelse af iværksætterånden er så vigtig for fremdriften i det europæiske erhvervsliv. Disse projekter viser bedste praksis og understreger ikke blot, at små virksomheder er en dynamo for økonomisk succes fremover, men at deres sektor er mere og mere tilgængelig og inkluderende. Vi må skabe endnu flere af sådanne konkrete succesfortællinger og gøre Europa mere virksomhedsorienteret og forretningsvenlig, navnlig i den nuværende økonomiske situation."

Mere information om de foreløbigt udvalgte projekter kan findes i MEMO/12/739.

Alle oplysninger om priserne, juryen og medarbejderne

Se et videoclip om sidste års vinder af hovedprisen, Barcelona Activa

Small Business Act

Over 402 projekter konkurrerede i dette års nationale konkurrencer om en chance for at deltage i konkurrencen om den europæiske pris. Der kom bidrag fra 30 europæiske lande, hvilket er en rekord. Det drejer sig om alle 27 EU-lande samt Kroatien, Serbien og Tyrkiet. En jury, der repræsenterer erhvervslivet, myndighederne og den akademiske verden, har gennemgået de 57 nationale vinderbidrag og har opstillet en liste med 14 kandidater i fem kategorier.

Kategori 1: Fremme af iværksætterkultur

 • Belgien: Støtte til pre-start-ups i Flandern for at skabe over 200 nye virksomheder.

 • Cypern: Fremme af kvinders iværksættervirksomhed fra 10 % til næsten 30 % over 10 år ved at give let adgang til finansiering gennem en andelsbank oprettet af kvindelige iværksættere.

 • Nederlandene: "Dyrkning" af iværksætterånden hos børn på 10-12 år.

 • Det Forenede Kongerige: Fremme af interesse for iværksættervirksomhed blandt grupper, der er svære at nå; skabelse af 890 job gennem græsrodsengagement.

Kategori 2: Investering i kvalifikationer

 • Frankrig: "PROGRESS" for den sociale og solidariske økonomi, der resulterer i skabelsen af 880 job.

 • Sverige: Fremme af en erhvervspark for digital visualisering og iværksætterånd i en lille garnisonsby i provinsen.

Kategori 3: Forbedring af erhvervsklimaet

 • Danmark: Hjælp til virksomheder i krisesituationer ved støtte til iværksættere med deres forretningsmæssige behov.

 • Estland: E-årsregnskaber, hvilket medfører besparelser på over 4,5 mio. EUR.

 • Italien: Tackling af problemer, som SMV'er oplever i byområder, ved at forbedre adgangen til rådgivning eller finansiering for over 200 virksomheder.

Kategori 4: Støtte til internationalisering af erhvervslivet

 • Portugal: Samarbejde om at udvikle et varemærke og få Douro-vine ud i verden.

 • Slovakiet: Støtte til kvindelige iværksættere til at arbejde på tværs af grænserne ved at tilbyde ressourcer og udveksling af bedste praksis.

Kategori 5: Ansvarlig og inkluderende iværksætterånd

 • Tyrkiet: Støtte til handicappede på arbejdspladsen med jobtræning og et mentorprogram.

 • Luxembourg: Anerkendelse af engagement hos socialt ansvarligt erhvervsliv.

 • Litauen: Etablering af en fælles tilgang til virksomhedernes sociale ansvar (CSR) ved at tilbyde uddannelse og støtte til over 500 SMV'er.

Baggrund:

Siden 2006 har den europæiske pris til fremme af iværksættere belønnet flotte resultater inden for fremme af iværksætterkultur og små virksomheder på nationalt, regionalt og lokalt plan. Formålet er at kortlægge og anerkende vellykkede aktiviteter og initiativer til fremme af initiativ og iværksætterånd, præsentere og udbrede eksempler på god iværksætterpolitik og praksis inden for iværksætteri, skabe større opmærksomhed om iværksætternes rolle i samfundet samt opmuntre og inspirere potentielle iværksættere.

Kontaktpersoner:

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52)

Sara Tironi (+32 2 299 04 03)


Side Bar