Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. október 4.

Példaértékű 21. századi információtechnológia egy bizottsági konferencián

Az Európai Bizottság 2012. október 4. és 5. között IKT-konferenciát rendez, melyre több mint 800 IT-szakembert és uniós intézmények, illetve ügynökségek szakpolitikai vezetőit várja, hogy közösen lefektessék a 21. század uniós közigazgatásának digitális alapjait.

A közösségi média, a mobil IKT-technológiák és korunk egyéb fejlesztései olyan lehetőségeket és eszközöket kínálnak az uniós köztisztviselőknek, amelyekről elődjeik nem is álmodhattak. Mivel a jelenkor Európájában a technológiai vívmányok az információtechnológiában rendkívül jártas, értő felhasználókra találnak, a polgárok részéről is egyre több az elvárás és egyre nagyobb igényeket támasztanak a közigazgatási rendszerekkel szemben.

A konferencia résztvevői górcső alá veszik ezeket az új keletű technológiákat, hogy megvizsgálják, azok hogyan javíthatnak az európai közigazgatáson. Az üzleti szféra rangos vállalkozásai képviseletében többek között az Ikea és a GlaxoSmithKline vezető tisztségviselői saját cégük példáján keresztül mutatják be, hogyan kovácsoltak előnyöket a munka világában történt masszív informatikai változásokból, és milyen innovatív IT-intézkedéseket vezettek be.

A példaértékű megoldások között a konferencián helyet kap a Bizottság által felvonultatott „e-Bizottság 2012–2015: felhasználóközpontú digitális szolgáltatások” elnevezésű új kezdeményezés is. A Bizottság a maga részéről többek között az e-Bizottság kezdeményezéssel kíván hozzájárulni az európai digitális menetrend megvalósításához, segítséget nyújtva a digitális szolgáltatások és IT-megoldások fejlesztéséhez számos, az európai közigazgatáshoz kapcsolódó területen.

Ennek része a különböző tagállami közigazgatási rendszerek közötti falak lebontása, az információk átláthatóságának és hozzáférhetőségének javítása, valamint a lakossági és vállalkozói ügyintézés bürokratikus elemeinek csökkentése. A kezdeményezés révén továbbá nő a Bizottság IT-biztonsága és az innovatív technológiák használatának köszönhetően műszakilag átjárhatóvá válnak a különböző IT-rendszerek.

Maroš Šefčovič, a Bizottság IT-szolgáltatásokért felelős alelnöke a következőket mondta: „A digitális menetrenddel összhangban az e-Bizottság kezdeményezés a hatékony erőforrás-használat, valamint a polgárok és üzleti vállalkozások biztonságának és adatvédelmének biztosítása révén a felhasználók életét hivatott megkönnyíteni. A nyitottság és a szabad felhasználhatóság elve vezérli. A Bizottság az uniós szakpolitikák 21. századi IT-megoldásokkal való támogatását példaértékűnek szánja.”

Háttér-információk

A közszektorban az együttműködés új korszaka van születőben. Ez az együttműködés olyan új, rugalmas határ- és ágazatfüggetlen IT-rendszereket igényel, amelyek ésszerűsítik az adminisztratív eljárásokat, megszüntetik a felesleges bürokráciát és felhasználóbarát felületeken keresztül kezelhetők. Az „e-Bizottság 2012–2015” kezdeményezés választ jelent mindezekre az igényekre, és körvonalazza, hogy a Bizottság az uniós szakpolitikák és a belső bizottsági adminisztráció támogatása érdekében hogyan fog az említett IT-megoldások kiépítésében vezető szerepet vállalni.

A Bizottság e-Commission tárgyú weboldala:

http://ec.europa.eu/dgs/informatics/ecomm/index_en.htm

Új közlemény az e-Commission kezdeményezésről:

http://ec.europa.eu/dgs/informatics/ecomm/doc/communication_sefcovic_tothecom.pdf

Kapcsolattartók:

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)

Marilyn Carruthers (+32 2 299 94 51)


Side Bar