Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες/Λευκωσία, 3 Οκτωβρίου 2012

Άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Παιδείας (4-5 Οκτωβρίου)

Στην άτυπη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, οι συζητήσεις των υπουργών Παιδείας της ΕΕ θα επικεντρωθούν στον κεντρικό ρόλο της εκπαίδευσης για την υλοποίηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την απασχόληση και την ανάπτυξη. Ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, που βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ οικονομικών επιστημών το 2010, θα συζητήσει με τους υπουργούς σχετικά με τη διασύνδεση εκπαίδευσης και οικονομικών επιδόσεων – ένα θέμα που επισημάνθηκε στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Η εκπαίδευση με μια ματιά», από την οποία προκύπτει ότι ένας ευρωπαίος απόφοιτος πανεπιστημίου μπορεί να αναμένει ένα καθαρό κέρδος περίπου 140 000 ευρώ στο σύνολο του επαγγελματικού του βίου, ενώ τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την τριτοβάθμια εκπαίδευση για το δημόσιο λόγω αυξημένων φορολογικών πληρωμών και άλλων αποταμιεύσεων είναι περίπου τριπλάσια από τις δημόσιες δαπάνες (IP/12/947). Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης τις συστάσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου της Επιτροπής για τον αλφαβητισμό, που παρουσιάστηκαν στο κοινό τον προηγούμενο μήνα (IP/12/940).

Εκπαίδευση και κατάρτιση

«Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η Κυπριακή Προεδρία έθεσε την εκπαίδευση και την ανάπτυξη στο επίκεντρο της ατζέντας της· σε περιόδους κρίσης, η ανάγκη επένδυσης στην εκπαίδευση είναι μεγαλύτερη από ποτέ· αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει μια σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα «Erasmus για όλους», το νέο μας πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία. Αυτό θα μας επέτρεπε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των φοιτητών και άλλων προσώπων που επωφελούνται από τη χορήγηση υποτροφιών για σπουδές, κατάρτιση και ευκαιρίες εθελοντισμού στο εξωτερικό, από 400 000 ευρώ ετησίως σε έως και 900 000 ετησίως κατά την περίοδο 2014-2020,» δήλωσε η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία. Οι ευκαιρίες αυτές είναι ανεκτίμητες για τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας. Το μήνυμά μου προς τους υπουργούς οικονομικών και τους πρωθυπουργούς είναι απλό: σκεφτείτε τους νέους μας πρώτα, όταν πρόκειται να αποφασίσετε τις προτεραιότητές σας για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ.»

Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που απαιτούν τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρόκειται να αυξηθεί στο 35% του συνόλου των θέσεων απασχόλησης έως το 2020, αλλά μόλις το 26% του συνόλου του εργατικού δυναμικού σήμερα διαθέτει τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της επιδίωξής της για μια βιώσιμη οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, η Στρατηγική «Ευρώπη 2020» περιλαμβάνει δύο στόχους για την εκπαίδευση – τη μείωση του αριθμού των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο σε ποσοστό χαμηλότερο από το 10%, από 13,5% σήμερα, και την αύξηση του αριθμού των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών στο 40%, από 34,6% σήμερα.

Η συμβολή της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη και την απασχόληση θα συζητηθεί επίσης στο «Φόρουμ εκπαίδευσης και κατάρτισης» που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή θα προτείνει μια νέα πολιτική πρωτοβουλία με τίτλο «Να ξανασκεφτούμε την εκπαίδευση» πριν από το τέλος του 2012. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να εξασφαλιστεί ότι όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης θα προσφέρουν στους νέους τις δεξιότητες και ικανότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν στη ζωή και την επαγγελματική σταδιοδρομία τους, καθώς επίσης και ότι θα αποτελούν μια μακροπρόθεσμη βάση για την αειφόρο ανάπτυξη.

Αλφαβητισμός

Στις 6 Σεπτεμβρίου η ομάδα υψηλού επιπέδου για τον αλφαβητισμό της ΕΕ παρουσίασε την έκθεσή της, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου» στην Ευρώπη όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης αλφαβητισμού. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων, υπό την προεδρία της Αυτής Βασιλικής Υψηλότητας Πριγκίπισσας Laurentien των Κάτω Χωρών, ανέλυσε την έρευνα και τις βέλτιστες πρακτικές από όλη την Ευρώπη και διατύπωσε συστάσεις που απευθύνονται σε όλες τις ομάδες ηλικίας.

Ένας στους πέντε 15χρονους νέους, καθώς επίσης και σχεδόν 75 εκατομμύρια ενήλικοι, δεν διαθέτουν τις βασικές δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής, γεγονός που δυσχεραίνει για αυτούς την εξεύρεση εργασίας και αυξάνει τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στην άτυπη συνεδρίασή τους, οι υπουργοί θα συζητηθούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καταπολέμηση του «ταμπού» του αλφαβητισμού και τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο «Αλφαβητισμός για όλους» θα γίνει πραγματικότητα. Υπουργοί από τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ιρλανδία και τις Κάτω Χώρες θα παρουσιάσουν τις εθνικές τους πολιτικές και στρατηγικές αλφαβητισμού. Η συζήτηση θα τροφοδοτήσει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για τον αλφαβητισμό, που αναμένεται να εγκριθούν από το Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας τον Νοέμβριο.

Περισσότερες πληροφορίες

Κυπριακή Προεδρία: άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, 4-5 Oκτωβρίου και Συμβούλιο «Παιδεία, Νεολαία, Πολιτισμός και Αθλητισμός» 26-27 Nοεμβρίου

Eυρωπαϊκή Επιτροπή: Eκπαίδευση και κατάρτιση

Δικτυακός τόπος της επιτρόπου κ. Βασιλείου

Ακολουθείστε την Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar