Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Limassol/Brüsszel, 2012. szeptember 27.

Többnyelvűség Európában: Vasziliu biztos átadja az Európai Nyelvi Díjakat

A nyelvtanulást és a nyelvtanítást kiemelkedő sikerrel előmozdító öt projekt részesül ma külön elismerésben, mint az Európai Nyelvi Díjjal jutalmazott projektek legjobbjai. A különdíjat elnyerő kezdeményezések hazája Belgium, Olaszország, Litvánia, Norvégia és Románia (a kezdeményezések részletes bemutatást lásd alább). A különdíjakat Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai uniós biztos nyújtotta át a projektek képviselőinek a ciprusi Limassolban tartott „Többnyelvűség Európában" című konferencia keretében. Ez a konferencia csak egy a csaknem 500 esemény közül, amely a Nyelvek Európai Napja alkalmából kerül megrendezésre Európa-szerte.

Az egész életen át tartó tanulás uniós programjában részt vevő 32 ország (a 27 tagállam, 4 EGK/EFTA-állam, valamint Törökország) terjeszthette fel a díjra legjobb nemzeti nyelvtanulási projektjét. Az Európai Parlament alelnöke, Miguel Ángel Martínez elnöklete alatt működő, szakértőkből álló zsűri bírálta el a felterjesztett projekteket, és választotta ki az európai jelentőség és a célcsoport nyelvi készségeinek javítása szempontjából legkiemelkedőbb ötöt.

Vasziliu biztos így nyilatkozott: „Szívből gratulálok nemcsak a nyerteseknek, hanem minden felterjesztett projekt résztvevőinek is. A zsűrinek igen nehéz dolga volt a nyertesek kiválasztásakor, mert az összes jelölt projekt színvonala kimagasló. Az Európai Nyelvi Díj kapcsán számos remek kezdeményezést ismerhettünk meg, amelyek különböző életkorú célcsoportoknak teremtenek lehetőséget idegen nyelvek tanulására és más kultúrák megismerésére. Az elmúlt évtizedben több mint 1500 projekt látott napvilágot az Európai Nyelvi Díj jegyében, ami bizonyítja, milyen jelentősen járul hozzá ez a kezdeményezés a soknyelvűség ügyéhez.”

A különdíjjal jutalmazott projektek

EuroCatering Language Training (Belgium francia és flamand közössége számára): A projekt a szállodai és éttermi ágazatban dolgozó tanulók, gyakornokok és alkalmazottak körében törekszik a beszélt nyelvi készségek fejlesztésére 7 európai nyelven (angol, francia, spanyol, holland, norvég, szlovén és galíciai). A szakmai szükségletekhez kapcsolódó nyelvtanulást a Bizottság Leonardo Da Vinci szakképzési programja is támogatja. A projekt nyelvválasztéka idén további európai nyelvekkel bővül.

CMC_E Communicating in Multilingual Contexts meets the Enterprise (Olaszország): A projekt 6 európai nyelvet ölel fel (angol, spanyol, olasz, lengyel, portugál és szlovák), célja a magas szintű szakmai nyelvhasználat előmozdítása. Az európai egyetemek és vállalkozások közötti sikeres együttműködésnek köszönhetően e projekt hatása Európa-szerte érezhető.

Learning by moving (Litvánia): Ez a kilenc nyelvre kiterjedő projekt (litván, német, angol, spanyol, olasz, lengyel, román, török és máltai) a szomszédos országok nyelvének tanulására összpontosít. Célcsoportja igen széles: diákok, nyugdíjasok, turisták, munkanélküliek, bevándorlók és dolgozók is részt vehetnek a programban.

My language – your language (Norvégia): Ez a projekt elsősorban az óvodás, általános- és középiskolás gyerekekhez szól. Lényege, hogy az anyanyelv mellett egy másik nyelv ismerete növeli az egyén társadalmi hozzájárulásának értékét, és kedvez a sokféleségnek. A nyelvtanulást kulturális programokkal, például kiállítások látogatásával kombinálja.

EuroIntegrELP (Románia): Ez a 15 európai nyelvet lefedő projekt (angol, francia, német, ír, görög, spanyol, baszk nyelv, szlovák, horvát, olasz, litván, holland, lengyel, román, orosz) az oktatásnak csaknem minden ágára kiterjed. Célcsoportjába tanárok, diákok, dolgozók és munkanélküliek is tartoznak.

Előzmények

Az Európai Nyelvi Díj különdíjainak átadását a 2002. évi barcelonai Európai Tanács tizedik évfordulójára időzítették, amelyen az állam- és kormányfők két idegen nyelv korai tanulására és a nyelvtanulásban elért eredményeket mérő nyelvi kompetenciamutató kifejlesztésére szólítottak fel.

Az Európai Nyelvi Díj elsődleges célja a többnyelvűség ügyének fellendítése. E kezdeményezés 1998–99-ben kísérleti projektként indult, és 2001-ben nőtte ki magát európai léptékűvé.

A 31 felterjesztett projekt mindegyike kapott emlékplakettet, és tartalmukat a díjátadó ünnepség tiszteletére kiadott kézikönyv („European Language Label – Empowering People) ismerteti. A résztvevő országok közül a versenyre egyedül Svédország nem nevezett projektet.

A projektek értékelése az európai jelentőség és a hatékonyság alapján történt. Európai jelentőség alatt a nyertes projektek nyelvi sokszínűsége értendő, valamint az, hogy a nyelvtanulás hogyan járul hozzá az idegen kultúrák megértéséhez. Hatékonyság alatt a projekt eredményessége, innovatív jellege, az idegen nyelvek ismeretét javító hatása, a célcsoport nagysága és bővíthetősége került elbírálásra.

További információk

Európai Nyelvi Díj: European Language Label (lásd az adatbázist is) 

Andrula Vasziliu honlapja

Nyelvek Európai Napja: IP/12/1005 és MEMO/12/703

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren: @VassiliouEU

Kapcsolattartók :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar