Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 27 september 2012

De Nacht van de onderzoekers: evenementen in 350 steden voor meisjes en jongens met toekomstvisie

Je zou 75 jaar kunnen wachten om een glimp van de komeet van Halley op te vangen, maar wist je ook dat je er zelf een kunt maken, in een paar minuten? Het enige wat je nodig hebt is een mengsel van droogijs dat een dag oud is, water, modder en een paar andere ingrediënten, en je hebt zo je eigen komeet. Best wel cool, toch? Met ruimtewetenschappers in Londen leren een komeet te maken, met weerkundigen in Bolzano (Italië) een wolk maken en met geologen op de Canarische eilanden de San Antonio-vulkaan verkennen zijn maar een paar van de hoogtepunten van de zevende Nacht van de onderzoekers, die morgenavond (28 september) op tal van plaatsen overal in Europa wordt gehouden.

Ongeveer 350 steden van Akureyri (IJsland) tot aan Nicosia (Cyprus) nemen deel aan het evenement, dat de wetenschap van haar leuke kant laat zien, en zo de belangstelling in onderzoeksloopbanen moet vergroten. Bezoekers krijgen de kans deel te nemen aan experimenten en mee te doen aan interactieve wetenschapsshows, en krijgen toegang tot onderzoekslaboratoria die normaliter de deuren gesloten houden, en kunnen daar ingewikkelde apparaten uitproberen.

"Iedereen die dat wil, kan voor één nacht wetenschapper zijn", aldus Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken. "De jaarlijkse Nacht van de onderzoekers is niet alleen een leerzaam en vermakelijk, het is ook een uitstekende manier om de belangstelling van meisjes en jongens te wekken voor een loopbaan als onderzoeker.

Het is heel goed mogelijk dat iemand die vandaag in een klaslokaal onzichtbare inkt leert maken later als wetenschapper gaat werken aan oplossingen voor de meest nijpende maatschappelijke en economische uitdagingen van de toekomst", aldus de commissaris.

Tijdens de Nacht van de onderzoekers worden allerlei openbare ruimten – winkelcentra, pleinen, historische monumenten, parken en musea – door wetenschappers uit allerlei vakgebieden bezet om mensen van alle leeftijden te laten zien welk effect de wetenschap heeft op het dagelijkse leven.

Er zijn honderden evenementen, in 32 (EU en buur-)landen (zie onderstaande lijst). Zie de bijlage voor de hoogtepunten in verschillende steden, of zoek een evenement in de buurt.

Achtergrond

Wat is de Nacht van de onderzoekers?

De Nacht van de onderzoekers wordt ieder jaar op de vierde vrijdag van september overal in Europa gehouden. Er zijn evenementen in 24 EU-lidstaten, Bosnië en Herzegovina, de Faeröer, IJsland, Israël, Montenegro, Servië, Turkije en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Dit jaar zijn er drie lidstaten die niet deelnemen, namelijk Denemarken, Luxemburg en Oostenrijk.

Het evenement is uitgegroeid van 92 deelnemende steden in 2006 tot meer dan 350 dit jaar. In 2011 waren er bijna 800 000 bezoekers, en voor dit jaar worden er nog meer verwacht.

Waarom investeert de EU in het evenement?

De Nacht van de onderzoekers maakt deel uit van de door de EU gefinancierde Marie Curie-acties, die erop gericht zijn internationale onderzoeksloopbanen in Europa te stimuleren. Het evenement wil de aandacht vestigen op de belangrijke rol die onderzoek speelt binnen de maatschappij, door onderzoekers in rechtstreeks contact met het publiek te brengen. Het is voor de toekomstige groei van Europa — die steeds afhankelijker wordt van innovatie van producten, diensten en bedrijfsmodellen — van cruciaal belang dat meer mensen een loopbaan als onderzoeker kiezen.

De EU financiert iets meer dan de helft (dit jaar 4 miljoen euro) van de totale kosten van de Nacht van de onderzoekers (bijna 7,5 miljoen euro). Evenementactiviteiten en ‑organisatoren zijn geselecteerd via een vergelijkende procedure na een oproep tot het indienen van voorstellen.

In totaal krijgen de Marie Curie-acties 4,7 miljard euro aan steun van de EU. Ze worden vrijwel volledig beheerd door het Uitvoerend Agentschap onderzoek van de Europese Commissie, in het kader van het zevende kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling (KP7), het belangrijkste onderzoeksfinancieringspakket, dat beschikt over 50 miljard euro voor de periode 2007-2013.

Marie Curie-acties zijn een onderdeel van Horizon 2020, het voorgestelde nieuwe programma voor onderzoek en innovatie van de EU. Horizon 2020 zal van 2014 tot 2020 lopen, en maakt met een voorgestelde begroting van 80 miljard euro, deel uit van een breder streven naar een nieuwe groei en werkgelegenheid in Europa.

Voor meer informatie

Europese Commissie: Onderwijs en opleiding

Website van Androulla Vassiliou

Volg Androulla Vassiliou op Twitter @VassiliouEU

De Nacht van de onderzoekers 2012

Marie Curie-acties en KP7

Innovatie-Unie en Europa 2020-strategie

Uitvoerend Agentschap onderzoek

Hoogtepunten in verschillende steden

Londen (Verenigd Koninkrijk)

Het Natural History Museum houdt een "bouw je eigen komeet"-workshop. Op aarde te vinden ingrediënten zoals water en modder worden gebruikt om een komeet te maken, door het voorbeeld te volgen van de kometen van ons zonnestelsel. De bezoekers krijgen ook de kans om hun handen vuil te maken, door samen met antropologen grottekeningen met houtskool na te maken. En op Whitechapelcampus van de Queen Mary Universiteit van Londen zal een reusachtig beeldhouwwerk worden gemaakt uit duizenden, door het publiek gedoneerde babytanden.

Bolzano (Italië)

Wie van spanning houdt kan op de Europese Academie van Bolzano overlevingsmethoden uittesten in de extreme omstandigheden van een koelruimte en in een gesimuleerde sneeuwstorm. Na afloop krijgen zij feedback over de manier waarop hun lichaam op de test heeft gereageerd. Weerliefhebbers kunnen op de weerkundige dienst wolken maken met water, lucht en druk.

Fuencaliente (Canarische eilanden, Spanje)

Avonturiers krijgen de kans om samen met wetenschappers en beroepsgidsen de San Antoniovulkaan te verkennen, met zijn unieke flora, rotsformaties en gekleurde lavastructuren. Plaatselijke producenten en geologen laten zien hoe de vulkaan de kwaliteit van de regionale wijn verbetert.

Krakow (Polen)

Op wetenschapshows op 17 verschillende plekken zal onder andere te zien zijn hoe motion-capturetechnologie die wordt gebruikt voor videospellen ook kan helpen bij de diagnose en behandeling van ziekten. Het Instituut voor Kernfysica zal laten zien hoe deeltjesversnellers worden gebruikt bij de behandeling van oogkanker of om de samenstelling van onbekende stoffen te achterhalen, wat bij kan dragen tot ontdekkingen op het gebied van restauratie en behoud van kunstwerken, geneeskunde en geologie.

Angers, Besançon, Toulouse (Frankrijk)

Liefhebbers van tijdreizen gaan in drie Franse steden op basis van onderzoek en innovatie een toekomstsamenleving creëren. Het publiek en de wetenschappers zullen op grond van de mogelijke ontwikkelingen op het gebied van onderwijs, vervoer, milieu, energie en andere aspecten van de samenleving een voorstelling maken van de stad Angers in 2025, Besançon in 2084 en Toulouse in de tweede helft van de eeuw.

Nicosia (Cyprus)

In het spel "Tell me, Dr Turing, can machines think?" moeten deelnemers proberen te ontdekken of hun gesprekspartner een mens is, of een computer. Het is gebaseerd op een test uit de jaren vijftig die was ontworpen om uit te vinden of een computer in staat was tot intelligent gedrag, en net als een persoon zou kunnen reageren.

Contact:

Dennis Abbott +32 22959258; Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam +32 22959667


Side Bar